BACK TO
TOP
Food insider

Πολιτισμικές αναφορές και γεύση διαμορφώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών για φυτικά υποκατάστατα γάλακτος

Ολοένα και περισσότερo έδαφος στην αγορά κερδίζουν τα υποκατάστατα γάλακτος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Hohenheim. Αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των προτιμήσεων καταναλωτών που διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, η έρευνα αποκαλύπτει πως η επιτυχία των υποκατάστατων γάλακτος απαιτεί περαιτέρω προσαρμογές και βελτιωμένες συνθέσεις.

γαλα2

52
0

Σύμφωνα με την έρευνα, η Γερμανία ξεχωρίζει ως η πιο δραστήρια αγορά, με υψηλότερες πωλήσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες αγοράς για φυτικά υποκατάστατα γάλακτος. Εκεί, μικρές καινοτόμες εταιρείες ηγούνται στον τομέα, προσφέροντας ποικίλες λύσεις που βασίζονται σε φυτά. Η Νότια Ευρώπη εκδηλώνει προτίμηση για την ποικιλία στα υποκατάστατα, ενώ η Πολωνία τα αντιμετωπίζει ως πολύ ακριβά. Οι πολιτιστικές διαφορές και οι κοινές ανησυχίες των καταναλωτών αναδεικνύονται από τη μελέτη.

Η αποδοχή των φυτικών εναλλακτικών στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εξαρτάται μόνο από τη γεύση, αλλά και από την υφή και την ποικιλία των προϊόντων. Από όλες τις χώρες που μελετήθηκαν, η Γερμανία έχει τις υψηλότερες πωλήσεις και τις μεγαλύτερες δυνατότητες αγοράς για αυτές τις εναλλακτικές λύσεις που βασίζονται σε φυτικά προϊόντα. Ωστόσο, οι πωλήσεις υποκατάστατων γάλακτος που προέρχονται από φυτά αυξήθηκαν κατά 49% στην Ευρώπη μεταξύ 2020 και 2022, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη δημοφιλία τους.  

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, η εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ παραμένει πρόκληση, καθώς μόνο τα προϊόντα που προέρχονται από τη διαδικασία αρμέγματος ζώων μπορούν να φέρουν χαρακτηρισμούς όπως «γάλα» ή «γαλακτοκομικό». Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία για τους παραγωγούς να προσαρμόζονται στις τοπικές προτιμήσεις και κανονισμούς προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας διαφοροποιημένης και αναπτυσσόμενης αγοράς.

Οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα όπως η κρέμα, το κουάρκ, το τυρί ή το γιαούρτι παρασκευάζονται από δημητριακά, ελαιούχους σπόρους ή όσπρια, μεταξύ άλλων. Αυτές οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στην κατασκευή τροφίμων αναδεικνύουν τη δυνατότητά τους να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος σε σύγκριση με τα παραδοσιακά προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Μελέτη αποδοχής σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

Στην ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο, η αποδοχή των νέων φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων αναδεικνύει σημαντικές ποικιλίες ανά χώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Αγροτικών Αγορών του Πανεπιστημίου του Hohenheim. Η Rebecca Hansen, ερευνήτρια ανέλυσε 3.086 απαντήσεις ως μέρος του έργου «The V-PLACE – Ενεργοποίηση της επιλογής των καταναλωτών σε vegan ή vegetarian τρόφιμα», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT).

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αντιμετωπίσει τις διαφορές και τις ομοιότητες στην προθυμία των καταναλωτών από τις χώρες Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία να στραφούν περισσότερο στα φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι επιλεγμένες χώρες καλύπτουν τις διάφορες περιφερειακές επιρροές και παρέχουν εκπροσώπηση της Βόρειας, Νότιας, Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπη, αντανακλώντας τις διαφορετικές καταστάσεις της αγοράς στην Ευρώπη για τα φυτικά τρόφιμα.

«Ωστόσο, το δείγμα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό μόνο σε περιορισμένο βαθμό», είπε η Hansen, «καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο άτομα που είτε κατανάλωναν ήδη φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είτε φλέρταραν με την ιδέα. Άτομα που δεν εξέφρασαν καμία αποδοχή δεν λήφθηκαν υπόψη».

Γερμανία: Η υγεία, η καλή διαβίωση των ζώων και το περιβάλλον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο

Κατά την άποψη των επιστημόνων, οι Γερμανοί είναι μοναδικοί στην ιδιαίτερα επικριτική τους στάση όσον αφορά την ευζωία των ζώων. Αυτό, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή τους για φυτικές εναλλακτικές στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, εκείνοι που επέλεξαν έναν χορτοφαγικό ή vegan τρόπο ζωής είχαν περίπου 34 % περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πιο συχνά τις φυτικές εναλλακτικές.

«Αυτό επιβεβαιώνει την υπόθεσή μας ότι η απόφαση να καταναλώνουμε φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές συνήθειες», είπε ο Δρ Gebhardt, επικεφαλής της έρευνας. «Επιπλέον, οι κοινωνικοί κανόνες και οι πολιτιστικές παραδόσεις επηρεάζουν λιγότερο τους Γερμανούς από ό,τι τους ανθρώπους σε άλλες χώρες από αυτή την άποψη».

Διατροφικές συνήθειες που έχουν τις ρίζες τους στον πολιτισμό διαφορετικών χωρών

Οι διατροφικές συνήθειες συχνά αποτελούν αναγκαίο κομμάτι του πολιτισμού και των παραδόσεων κάθε χώρας, και αυτό φαίνεται καθαρά στην περίπτωση της Πολωνίας. Εκεί, τα ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα διαφημίζονται ως υγιεινά και θρεπτικά ωφέλιμα. Κατά την άποψη των ερευνητών, αυτό το εγχώριο πλαίσιο μπορεί να εξηγήσει την προτίμηση για τα ζωικά προϊόντα έναντι των φυτικών στον πληθυσμό, ιδίως ανάμεσα σε ανθρώπους που δίνουν έμφαση σε θέματα υγείας. Ωστόσο, πέρα από τις διατροφικές πεποιθήσεις, υπάρχει και ένας οικονομικός παράγοντας που διαδραματίζει ρόλο στις επιλογές κατανάλωσης. Η αύξηση της τιμής των φυτικών εναλλακτικών προϊόντων μειώνει την προθυμία των καταναλωτών για αυτά. Επιπλέον, οι καταναλωτές στην Πολωνία εξέφρασαν κριτική για τη γευστική εμπειρία, χαρακτηρίζοντας τα φυτικά προϊόντα ως υπερβολικά γλυκά ή λιπαρά.

«Η διατροφική συμπεριφορά είναι περίπλοκη», δήλωσε ο Δρ Gebhardt. «Διαμορφώνεται όχι μόνο από τις ατομικές πεποιθήσεις των καταναλωτών και τους κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες, αλλά επίσης από το πολιτιστικό περιβάλλον, τα πολιτικά προγράμματα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Η γεύση, η υφή και η ποικιλία πρέπει να βελτιωθούν

Οι Γάλλοι καταναλωτές φαίνεται να δυσκολεύονται να πειστούν για τα οφέλη των εναλλακτικών γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από φυτικές πηγές. Με φόντο ότι η κατανάλωση τυριού από ζωικό γάλα έχει μακρά παράδοση εκεί, φαίνεται να δίνουν μεγάλη σημασία στην αισθητηριακή απόλαυση αυτού του φαγητού.

Παρόμοια εικόνα παρατηρήθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία όπου οι αισθητηριακές και γευστικές προτιμήσεις εμπόδισαν τους υποψήφιους αγοραστές να καταναλώσουν τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν, από την άλλη πλευρά, τα χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως η τιμή, η γεύση, η ποικιλία, αλλά και η διαθεσιμότητα πληρούσαν τις απαιτήσεις των ερωτηθέντων, η πιθανότητα ενσωμάτωσής τους στην καθημερινή διατροφή είναι περισσότερο πιθανή.

«Όπως δείχνουν τα αποτελέσματά μας, οι υποψήφιοι καταναλωτές που μόλις αρχίζουν να σκέφτονται να καταναλώνουν φυτικά «γαλακτοκομικά» προϊόντα αποθαρρύνονται από τα ελλιπή χαρακτηριστικά τους. Επιθυμούν περισσότερες ποικιλίες και βελτιωμένη γεύση και υφή», συνόψισε ο Hansen.

Τα υποκατάστατα προϊόντα πρέπει να έχουν καλή γεύση – όχι απαραίτητα να αντιγράφουν το πρωτότυπο

Για να κατακτήσουν ευρύτερο κοινό, οι παραγωγοί πρέπει να αναπτύξουν προϊόντα με βελτιωμένες συνθέσεις ή περισσότερες παραλλαγές προϊόντων, σύμφωνα με τον Δρ. Gebhardt. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όπου η σημασία της αισθητηριακής απόλαυσης είναι πολιτισμικά ριζωμένη.

Σύμφωνα με την εμπειρία του Δρ. Gebhardt, οι καταναλωτές δεν περιμένουν απαραίτητα να εντοπίσουν ένα ακριβές αντίγραφο των ζωικών προϊόντων. Παρόλα αυτά, η γεύση, η οποία αντιπροσωπεύει τη γαστρονομική ποιότητα του φαγητού, πρέπει να προσφέρει μια νέα, ξεχωριστή γευστική εμπειρία που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των καταναλωτών προς τις φυτικές εναλλακτικές λύσεις.

Περισσότερες γνώσεις αυξάνουν την προθυμία για αγορά σε όλα τα εκπαιδευτικά στρώματα

Η απόκτηση περισσότερων γνώσεων φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την αυξημένη προθυμία για την αγορά φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα. Επιπλέον, η περιέργεια παρακινεί τους καταναλωτές να δοκιμάσουν νέα προϊόντα διατροφής.

Τα άτομα που δείχνουν ενδιαφέρον για φυτικές εναλλακτικές επιλογές είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν την κατανάλωση φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως προκύπτει από αξιολόγηση των ερευνητών.

Κοινό χαρακτηριστικό για όλους τους ανθρώπους που επιλέγουν φυτικά γαλακτοκομικά προϊόντα ή εξετάζουν τη δυνατότητα αυτού του είδους κατανάλωσης, είναι η ανάγκη για πληροφορίες. Οι καταναλωτές που επιδοκιμάζουν τα τρόφιμα υψηλής ποιότητας θέλουν να γνωρίζουν τη σύνθεση του προϊόντος, τη διαδικασία παραγωγής, την υγιείνη πτυχή, τη βιωσιμότητα καθώς και πως να το εντάξουν στην διατροφή τους. Οι εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες, είτε στη συσκευασία είτε στο σημείο πώλησης, είναι κρίσιμες. Επιπλέον, οι συστάσεις από διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για κατανάλωση λιγότερων ζωικών γαλακτοκομικών προϊόντων ή επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της επιλογής φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μήνυμα προς τους καταναλωτές. Παρά τις προηγούμενες προσδοκίες, η εκπαίδευση και άλλοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες δεν φαίνεται να επηρεάζουν στατιστικά τη συχνότητα κατανάλωσης φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως ανέφερε ο Δρ. Gebhardt.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία