BACK TO
TOP
Fresher

Με 42 λεπτά πληρώνει η ΕΑΣ Νάξου την πατάτα, σημάδια ανάκαμψης στην αγορά

Τα 42 λεπτά το κιλό στον παραγωγό ανακοίνωσε η ΕΑΣ Νάξου για τις παραλαβές πατάτας στα συσκευαστήριά της, την ώρα που το εμπόριο του νησιού ακούγεται ότι θα κινηθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Patata-sygomidi-2

Πέτρος Γκόγκος

394
2

Η εξέλιξη της αγοράς έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες των παραγωγών, η οποίες ήταν μεγάλες έπειτα από τις πρώτες εμπορικές πράξεις της ανοιξιάτικης συγκομιδής οι οποίες έγραψαν τα 70 με 80 λεπτά το κιλό.

Τις προηγούμενες ημέρες, στη λαχαναγορά της Αθήνας η πατάτα Νάξου έφτανε με 60 λεπτά το κιλό, την ώρα που οι πατάτες της Πελοποννήσου φτάνουν γύρω στα 40 λεπτά. Από την άλλη, η αιγυπτιακή πατάτα φτάνει στον Πειραιά με 42 λεπτά περίπου, αν και η τάση τελευταία είναι πτωτική, αφού όσο λιγοστεύουν τα αποθέματα της χώρας του Νείλου, εξαντλούνται και οι διαθεσιμότητες στις πρώτης ποιότητας πατάτες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η εγχώρια αγορά πατάτας υποδέχθηκε αρκετά συγκρατημένα την ανοιξιάτικη σοδειά, με την Πελοπόννησο να πέφτει κάτω από τα 30 λεπτά το κιλό στο χωράφι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από τα πρώτα 60αρια που ακούστηκαν για τις λιγοστές θερμοκηπιακές τον περασμένο Απρίλιο.

Άνθρωποι της αγοράς, αποδίδουν την κίνηση αυτή του εμπορίου αφενός στις χαμηλές ποιότητες που είχε ο βασικός όγκος της φετινής παραγωγής στα παραγωγικά κέντρα της Πελοποννήσου και αφετέρου στην σημαντική έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών που υποχρεώθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις του εμπορίου και των συσκευαστηρίων. Προς το παρόν και η ζήτηση δεν είναι η αναμενόμενη, κάτι που αναμένεται να αλλάξει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν η τουριστική περίοδος μπει σε πλήρεις ρυθμούς.

Άλλωστε, περιορισμένη είναι και η προσφορά, σε μια συγκυρία που στρώνει το έδαφος για τις Σπούντες της Βοιωτίας που αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του μήνα. Εν προκειμένων, αρκετοί οργανωμένοι παραγωγοί στοχεύουν σε παραδόσεις στην Αθήνα με τιμή συσκευασμένης πατάτας στα 50 με 55 λεπτά το κιλό.  Όλα δείχνουν ότι οι πατάτες της Στερεάς Ελλάδας θα βρουν άδεια αγορά, αφού στο μεταξύ φαίνεται ότι τελειώνει το προϊόν από την Ηλεία και την Αχαΐα. Παράλληλα, σημαντικές ζημιές έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Κοζάνη, όπου πέρα από το χαλάζι, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υψηλή υγρασία φαίνεται πως έχει οψιμήσει την παραγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις υποβαθμίσει την ποιότητά της. Όψιμο θα είναι και το Νευροκόπι, το οποίο αναμένεται να μπει στα χωράφια μετά τις 30 Αυγούστου, όταν παραδοσιακά οι πρώτες πατάτες της περιοχής βγαίνουν γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.

Η συγκυρία αυτή, έρχεται να στηρίξει την τιμή παραγωγού, με αρκετούς να εκτιμούν ανάκαμψη της αγοράς.    

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-06-2022 12:45Laertis Bouk.

Τα ιδια εγραφαν και για το κριθαρι που αγοραζε απο αγροτες η Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τελικα με αλλες τιμες αγοραστηκαν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία