BACK TO
TOP
Fresher

Στον ευρωπαϊκό Νότο ψάνουν για κηπευτικά οι αλυσίδες διανομής

Στον ευρωπαϊκό νότο, την Τουρκία και το Μαρόκο μετατοπίζεται η εφοδιαστική γραμμή κηπευτικών των σούπερ μάρκετ της Κεντρικής Ευρώπης, όσο τα θερμοκήπια της Ολλανδίας αναφέρουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και μεγάλες θερμοκηπιακές μονάδες στις σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

BCS_2012_4

Πέτρος Γκόγκος

2061
0

Εκτός παραγωγής πολλά θερμοκήπια στην Ολλανδία, αλυσίδες λιανικής ψάχνουν   για κηπευτικά στο Νότο  

Το πιο ισχυρό σενάριο στη δεδομένη συγκυρία, είναι εκείνο που θέλει μια επιστροφή στα χρόνια κατά τα οποία η Ισπανία και ο νότος καλλιεργούσε το χειμώνα και η κεντρική και βόρεια Ευρώπη κατανάλωνε την δική της παραγωγή μόνο τους χειμερινούς μήνες. Αυτό περιγράφει ο Van Rijswick, αναλυτής της Rabobank στον απόηχο των εξελίξεων που σημειώθηκαν στο πεδίο της θερμοκηπιακής παραγωγής στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.

H ένωση θερμοκηπίων της Ολλανδίας, Glastuinbouw Nederland, αναφέρει ότι έως και το 40% των 3.000 μελών της βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία. Ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, οι αγρότες φρούτων και λαχανικών δηλώνουν πως το κόστος για τα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 25%.

Το κενό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ολλανδία ελέγχει το 23% σχεδόν της αγοράς επιτραπέζιας ντομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Euroestacom (Icex-Eurostat). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Τουρκία, ένας από τους προορισμούς στους οποίους αναμένεται να απευθυνθούν οι αλυσίδες λιανικής της ΕΕ, αναμένει τριπλασιασμό των εξαγωγών κηπευτικών που σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Huriyet από τα 3,5 δισ. ευρώ το 2021, θα μπορούσε το 2023 να εξάγει μέχρι και 10 δισ. ευρώ κηπευτικά στο μπλοκ.

Στην δεκάδα με τους κορυφαίους πωλητές επιτραπέζιας ντομάτας στην ΕΕ βρίσκονται το Βέλγιο, η Γαλλία και η Πολωνία, χώρες που επίσης αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που δεν αποκλείεται να αφήσει χωρίς θέρμανση τα θερμοκήπιά τους.

Η αναγωγή της κατάστασης αυτής στην ελληνική αγορά, μέχρι στιγμής μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές παραγωγού, αφού η μικρή διαθεσιμότητα εισαγόμενων κηπευτικών, διευκολύνει την υπόθεση των τιμών για τα εγχώρια θερμοκήπια. Ήδη οι πρώτες πράξεις για τη θερμοκηπιακή ντομάτα της Κυπαρισσίας και των γειτονικών παραγωγικών κέντρων, εξασφαλίζουν τα 1,20 ευρώ το κιλό, με την προοπτική της αγοράς να επιτρέπει διατήρηση του επιπέδου αυτού ακόμα και όταν αυξηθούν οι ποσότητες.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία