BACK TO
TOP
Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Σε υψηλούς πληθυσμούς η μύγα μεσογείου, ξεκίνησε προσβολές ο φυλλοκνίστης

Αυξημένα προβλήματα από τη μύγα της μεσογείου φαίνεται να αντιμετωπίζουν φέτος οι παραγωγοί με όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών και ασυγκόμιστα δέντρα, ενώ ξεκίνησαν και οι προσβολές στην νέα βλάστηση από τον φυλλοκνίστη. Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ηρακλείου συστήνουν έναρξη επεμβάσεων στους οπωρώνες όπου διαπιστώνονται εκτεταμένες ζημιές ή αυξημένοι πληθυσμοί των εντόμων.

1e6ef7c4a5e387b481a69fb9f361c278_S

113
0

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ: (Ceratitis capitata)

Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται συλλήψεις πολύ υψηλές. Ο κίνδυνος προσβολών είναι μεγάλος στις ασυγκόμιστες ποικιλίες.

- Να συνεχιστεί η προστασία στις όψιμες ποικιλίες (όψιμα πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρζιπ φρουτ).

Οδηγίες

- Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων που προσβάλλονται από τη μύγα και βρίσκονται στον οπωρώνα να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.

 

ΔΙΑΛΕΤΡΩΔΗΣ (Dialeurodes citri)

Σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε βόρειες περιοχές του νησιού, ο συνδυασμός υψηλής σχετικής υγρασίας και πυκνής βλάστησης των δέντρων ευνοεί την ανάπτυξη σημαντικών πληθυσμών και σοβαρών προσβολών.

Διαπιστώσεις

Ολοκληρώνονται οι εκκολάψεις και παρατηρούνται τα προνυμφικά στάδια του διαλευρώδη που είναι ευαίσθητα στην καταπολέμηση.

Οδηγίες

- Σε δέντρα που παρουσιάζουν προσβολή στη νέα βλάστηση ή προσβλήθηκαν έντονα από διαλευρώδη την προηγούμενη χρονιά συστήνεται ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα στο διάστημα: 10 – 12 Ιουνίου.

Επιλέγετε σκευάσματα με περιορισμένη δράση στα ωφέλιμα έντομα (παρασιτοειδή, αρπακτικά).

Συστάσεις

Αποφύγετε γενικευμένους ψεκασμούς με τη χρήση φυτοπροστατευτικών ευρέως φάσματος διότι μειώνουν σημαντικά τους φυσικούς εχθρούς και οδηγούν στην ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών των αλευρωδών.

Ψεκασμοί με παραφινικό λάδι γίνονται σε δέντρα ποτισμένα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση όταν οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον για ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό.

 

ΦΥΛΛΟΚΝΙΣΤΗΣ: (Phyllocnistis citrella)

Παρατηρούνται προσβολές στην νέα βλάστηση. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων οι προνύμφες σχηματίζουν χαρακτηριστικές οφιοειδείς στοές. Τα προσβεβλημένων φύλλα συστρέφονται, αποκτούν αργυρόχρωμη όψη και ξηραίνονται.

Οδηγίες

- Συστήνεται έναρξη προστασίας των νεαρών δέντρων σε φυτώρια και νέες φυτείες. Οι ζημιές είναι σημαντικές στα νεαρά δέντρα και στα τρυφερά εμβόλια διότι καθηλώνουν την ανάπτυξη τους. Οι επεμβάσεις να επαναλαμβάνονται ανάλογα με τη διάρκεια δράσης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.

- Στα δέντρα παραγωγικής ηλικίας ο φυλλοκνίστης αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικούς χειρισμούς ώστε να περιοριστεί ένα δεύτερο κύμα βλάστησης (ισορροπημένες αρδεύσεις, περιορισμός όψιμων αζωτούχων καλοκαιρινών λιπάνσεων, αφαίρεση και απομάκρυνση των λαίμαργων βλαστών, κατάλληλο κλάδεμα για καλό αερισμό).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία