Η προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας έβλεπε τα επιτόκια στο 2,5%, μόλις ελαφρώς πάνω από το τρέχον επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ που βρίσκεται στο 2,25%, βασιζόμενη σε εκτιμήσεις ότι το σοκ στις τιμές της ενέργειας θα ήταν βραχύβιο και ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ήταν πιο αδύναμη.
Ωστόσο, σε σημείωμα την Παρασκευή, ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές πλέον αμφισβητούνται.
Αν και μια παρατεταμένη σύγκρουση με το Ιράν ενέχει ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας στην ευρωζώνη παραμένουν σχετικά ήπιες και μέχρι στιγμής υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ευρύτερες πιέσεις στις τιμές μεταφέρονται σε αύξηση των μισθών.
Ενώ η Deutsche Bank θεωρεί πλέον το 2,75% ως το πιο πιθανό τελικό επιτόκιο, ανέφερε ότι η ταχύτερη γεωπολιτική εκτόνωση και η ασθενέστερη ανάπτυξη θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τα επιτόκια στο 2,5%, ενώ μια κίνηση πάνω από το 3% δεν δικαιολογείται χωρίς ευρύτερες πιέσεις στον πληθωρισμό.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την απόφαση της για τα επιτόκια στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται ευρέως ότι θα προχωρήσει σε αύξηση.
Πηγή: Capital.gr