Το αργό τύπου Brent σημείωσε πτώση 87 σεντς (ή 0,82%), διαμορφούμενο στα 105,73 δολάρια το βαρέλι στις 05:12 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησε κατά 1,56 δολάρια (ή 1,65%), στα 93,05 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Reuters.
Το υποτονικό άνοιγμα της συνεδρίασης ήρθε σε αντίθεση με μια εβδομάδα μεταβλητότητας, κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει σε υψηλό εβδομάδας την Πέμπτη. Και τα δύο συμβόλαια είχαν καταγράψει άνοδο έως και 5%. Το Brent έκλεισε με κέρδη 3,4% και το WTI ενισχύθηκε κατά 2,7%.
Το Brent σημείωσε το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 15 Σεπτεμβρίου. Για το WTI, επρόκειτο για την πρώτη άνοδο έπειτα από ημέρες, καθώς είχε υποχωρήσει κατά 13% στις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις και κατέγραψε πτώση 6,42% για την εβδομάδα, σε σύγκριση με την άνοδο 2,09% του Brent.
Η διαφορά τιμής (spread) μεταξύ Brent και WTI διευρύνθηκε στα 12,68 δολάρια, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, όταν ξεπερνούσε τα 13 δολάρια.
Οι φόβοι για ενδεχόμενη απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ —η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμυρίδα αποθεμάτων στην εγχώρια αγορά— ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την απόκλιση των τιμών, δεδομένου ότι οι δύο δείκτες αναφοράς συνήθως κινούνται παράλληλα, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό συμβόλαιο διαπραγματεύεται συνήθως με έκπτωση.
«Η ασυνήθιστα μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ WTI και Brent αντικατοπτρίζει επίσης τα διαφορετικά προφίλ περιφερειακού κινδύνου που διαμορφώνουν την κατάσταση», δήλωσε στο Reuters o Τιμ Γουότερερ, επικεφαλής αναλυτής της KCM Trade.
Τα μάτια στη Μέση Ανατολή για να δούν που θα πάει το πετρέλαιο
Διαπραγματευτές από τις ΗΠΑ και το Ιράν εξετάζουν στη Νέα Υόρκη μια σταδιακή πορεία απεμπλοκής, η οποία θα περιλάμβανε το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη και την άρση του οικονομικού αποκλεισμού του Ιράν από την Ουάσιγκτον. Από την έναρξη του πολέμου στα τέλη Φεβρουαρίου, περίπου το 20% των παγκόσμιων αποστολών πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει περιοριστεί, ωθώντας τις τιμές σε άνοδο 50% μόνο κατά τον μήνα Μάρτιο, ενώ παράλληλα αναγκάζει τους αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναζητήσουν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές νέες, σταθερές πηγές εφοδιασμού του καυσίμου αυτού, το οποίο μεταφέρεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Την Πέμπτη, ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να αποφασίσουν πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος που αφορά το Ιράν.
«Η Αμερική είναι αυτή που πρέπει να επιλέξει αν θέλει να δώσει τέλος σε αυτό ή όχι», δήλωσε ο Πεζεσκιάν, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε την Πέμπτη στο δίκτυο Fox News.
Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε έξι βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους Χούθι της Υεμένης, αποτρέποντας επιθέσεις στη νότια επαρχία Ταΐφ και στην περιοχή Γιανμπού, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο υπό τη σαουδαραβική ηγεσία συνασπισμός στην Υεμένη.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις «αποτελούν σαφή υπενθύμιση ότι κρίσιμες υποδομές πετρελαίου παραμένουν άμεσα εκτεθειμένες σε κίνδυνο», δήλωσε ο Γουότερερ.
Η Σαουδική Αραβία αυξάνει τους όγκους άντλησης αργού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ανατολής-Δύσης (East-West Pipeline), ο οποίος καταλήγει στον κόμβο εξαγωγών Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και η φόρτωση δεξαμενόπλοιων με αργό πετρέλαιο δεν έχει ακόμη επαναληφθεί, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, δορυφορικές εικόνες και ναυτιλιακά δεδομένα.
Πηγή: Ot.gr