Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διεθνή

Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για εισαγωγές βόειου χωρίς ορμόνες

Η Ευρώπη και η Αμερική θα επικυρώσουν σύντομα, όπως μεταφέρεται, εμπορική συμφωνία που θα επαναπροσδιορίζει τους όρους υπάρχουσας, αναφορικά με τις εισαγωγές συγκεκριμένης ποσότητας μοσχαρίσιου κρέατος υψηλής ποιότητας στην ΕΕ με βάση αυτόνομες ενωσιακές δασμολογικές ποσοστώσεις (autonomous tariff quota, TRQ). Η διαφαινόμενη προοπτική αναμένεται να δώσει λύση σε μια χρονίζουσα αντιπαράθεση πάνω στο θέμα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

aeusabeeftradesettlementjuly19

57
0

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου απόφαση για την υπογραφή συμφωνίας ΕΕ – Αμερικής στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό που προσδιορίζει το ύψος (σε τόνους) των εισαγωγών μοσχαρίσιου κρέατος υψηλής ποιότητας, που θα αφορά και την Αμερική, όπως σημειώνεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, προερχόμενου από ζώα στα οποία δεν έχει γίνει χρήση ορμονών που υποβοηθούν την ανάπτυξη και με την επιβολή φόρων από πλευράς ΗΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα από την ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το 2009 και αναθεωρήθηκε το 2014.

Το 2009, το Μνημόνιο Συνεργασίας προέβλεπε μια ενδιάμεση λύση σε μια μακρά διαφωνία που αφορούσε τις εισαγωγές βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ, στο οποίο έχει γίνει χρήση ορμονών. Με βάση τη συμφωνία, εισαγωγή ποσότητας 45.000 τόνων μοσχαρίσιου κρέατος χωρίς ορμόνες ήταν ανοιχτή από την ΕΕ σε προμηθευτές που πληρούσαν τα κριτήρια. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε αυτή έπρεπε να συγκαταλέγονται και άλλοι προμηθευτές, εκτός των ΗΠΑ.

Στην καινούρια συμφωνία δεν σημειώνεται αλλαγή στον όγκο των τόνων κρέατος, ωστόσο διευκρινίζεται ότι 35.000 από τους συνολικά 45.000 τόνους θα προέρχονται από τις ΗΠΑ σε περίοδο εφτά ετών. Θα συνεχίσουν να καλύπτονται μόνο προϊόντα που ανταποκρίνονται στα υψηλά επίπεδα διατροφής και υγείας που θέτει η ΕΕ.

Το συγκεκριμένο βήμα θεωρείται κομβικό στην κατεύθυνση της επίλυσης μιας χρονίζουσας διαφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, που χρονολογείται από το 1989, με μέτρα που πήρε η ΕΕ για τις αμερικανικές εξαγωγές κρέατος που περιείχε ορμόνες για την τεχνητή υποβοήθηση της ανάπτυξης.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2018, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος εισαγωγών με αυτόνομες ενωσιακές δασμολογικές ποσοστώσεις («autonomous tariff quota, TRQ)», συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού του ποσοστού ανά χώρα.

Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ κατέληξαν στις 27 Φεβρουαρίου 2019 και, με το βλέμμα στη συμφωνία, η Κομισιόν στη συνέχεια επεδίωξε και απέσπασε τη συγκατάθεση και άλλων χωρών προμηθευτών, σε εναρμόνιση  με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Εκ μέρους της ΕΕ, υπογραμμίζεται η δέσμευσή της σε μια «θετική διατλαντική εμπορική ατζέντα».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία