BACK TO
TOP
Διεθνή

Αγρότες νέας γενιάς βάζει η Ιταλία, με κίνητρο τις αδρανείς γαίες

Ένα ιδιότυπο πρόγραμμα Νέων Αγροτών με κρατική πρωτοβουλία και πολύ μικρή έως μηδαμινή επιβάρυνση στα ταμεία της χώρας τρέχει η Ιταλία, με τα πρώτα νούμερα να δείχνουν πως η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

72780342_2709965035688472_2095982656498958336_o

Πέτρος Γκόγκος

68
1

Περίπου 1.700 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 40 ετών έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους στην Ιταλική Τράπεζα Γαιών, αναμένοντας την έγκριση της πρότασής τους για αγορά αγροτικής γης στον ιταλικό Νότο, προκειμένου να ξεκινήσουν τις δικές τους αγροτικές εκμεταλλεύσεις. «Οι αγρότες της νέας γενιάς» όπως τους χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος, είναι άτομα με ή χωρίς αγροτικό υπόβαθρο, τα οποία έχουν εκδηλώσει πρόσφατα ενδιαφέρον για αγορά αγροτικής γης. Τα περισσότερα αγροτεμάχια που διαχειρίζεται και βγάζει σε πλειστηριασμό η Ιταλική Τράπεζα Γαιών, υπό τον συντονισμό του ISMEA, του ιταλικού Ινστιτούτου που παρακολουθεί και συντονίζει τις αγορές Αγροτικών Εμπορευμάτων της χώρας, είναι εγκαταλελειμμένα ή αχρησιμοποίητα εδώ και χρόνια. Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 100.000 στρέμματα.

Ο τρέχον γύρος πλειστηριασμών περιλαμβάνει 386 αγροτεμάχια μέσης έκτασης 260 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη του μέσου κλήρου που αναλογεί σε κάθε Ιταλό αγρότη, περίπου δηλαδή 80 στρέμματα.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διπλός: αφενός να αξιοποιηθούν παραγωγικές γαίες και παρατημένοι ελαιώνες και οπωρώνες μέσω της ανάπτυξης επικερδών και τεχνολογικά προχωρημένων αγροτικών projects, αφετέρου να αποκατασταθεί και να ανανεωθεί ο κοινωνικός ιστός των αγροτικών περιοχών.

Οι νικητές των πλειστηριασμών, αυστηρά κάτω των 41 ετών, θα αγοράσουν τη γη υπό ένα ειδικό καθεστώς που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ειδικά διαμορφωμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ το υπουργείο οικονομικών της χώρας έχει εκπονήσει ειδικά μέτρα φοροελαφρύνσεων. Μάλιστα, τα έσοδα από τις πωλήσεις των γαιών θα επενδυθούν από την Τράπεζα Γαιών στα πιο πολλά υποσχόμενα και φιλόδοξα αγροτικά επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταθέσει μαζί με το αίτημα αγοράς γης οι Νέοι Αγρότες, ώστε να μπορέσουν να μεγεθύνουν τις εταιρείες τους.

«Είναι απολύτως απαραίτητη μια νέα γενιά αγροτών στην ιταλική ύπαιθρο σήμερα» υποστηρίζει ο Φιλίππο Γκαλινέλα, πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής της Κάτω Βουλής της Ιταλίας. «Τους χρειαζόμαστε για να σταματήσει όλο και περισσότερη γη να παραμένει αχρησιμοποίητη ενώ είναι υψηλής παραγωγικότητας, ή να περνάει στα χέρια πολυεθνικών, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της ιταλικής υπαίθρου. Είναι σημαντικό να αναζωογονήσουμε τον κοινωνικό ιστό, αφού σε πολλές αγροτικές περιοχές, τα στατιστικά μοντέλα που τρέχουμε εμφανίζουν τον κίνδυνο ακραίας πληθυσμιακής μείωσης», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Συνδέοντας το θέμα και με την πανδημία που τάραξε σε πολλά επίπεδα τη γειτονική χώρα, ο Ιταλός Βουλευτής σχολίασε πως είναι σημαντικό η Ιταλία να αυξήσει τις παραγωγικές της δυνατότητες και να γίνει περισσότερο αυτόνομη. «Για τον λόγο αυτό όχι μόνο καλωσορίζουμε τους νέους αγρότες, αλλά μέσω του Κοινοβουλίου θα βρούμε τρόπους ώστε να ενισχύσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την ποσότητα, την βιωσιμότητα και το βαθμό καινοτομίας των προσπαθειών τους».

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-06-2020 01:05Aρισταρχος

Τα κρατη που δεν ειναι αποικιες προσπαθουν να στηριξουν τον πρωτογενη τομεα. Ενω το δικο μας ξεπουλαει παραγωγικα χωραφια για φωτοβολταικα ωστε να ενισχυσει τα εργοστασια των προστατων(Γερμανια). Για δωρακι κλεινει τα εργοστασια και τους χαριζει τους λιγνιτες. Ετσι εκλαμβανουν καποιοι τον Πατριωτισμο και την αναπτυξη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία