BACK TO
TOP
Διεθνή

Καθυστερήσεις εξαγωγών φρούτων και λαχανικών λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι παραγωγοί φρέσκων φρούτων και λαχανικών βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις, καθώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ανατρέψει τον συνηθισμένο τρόπο εφοδιασμού προς τις κύριες αγορές στη Μέση Ανατολή. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κρίση, εξετάζουν επείγοντα μέτρα για την εξαγωγή των προϊόντων τους μέσω εναλλακτικών διαδρομών.

καθυστερησεις

44
0

Η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, Maersk, ανακοίνωσε την αναστολή όλων των αποστολών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω επιθέσεων από αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. Η γερμανική εταιρεία Hapag-Lloyd ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα. Τα πλοία που βρίσκονται ήδη στο δρόμο περιμένουν σε ασφαλείς ζώνες για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αναμένεται ότι η καθυστέρηση στις παραδόσεις φορτίου, εάν το πρόβλημα ασφαλείας επιλυθεί αρκετά γρήγορα, μπορεί να φτάσει τις 20 ημέρες, μια κρίσιμη περίοδος για πολλά είδη φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Είναι πιθανό το πρόβλημα να μην λυθεί για αρκετό καιρό ακόμη, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο απειλητική, αφού η διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας είναι από τις πιο πολυσύχναστες στον κόσμο.

Οι Ουκρανοί εξαγωγείς μήλων αντιμετωπίζουν έναν κύκλο προκλήσεων καθώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα διακόπτουν τον τρόπο εφοδιασμού των κυριότερων αγορών στη Μέση Ανατολή. Παρόμοια προβλήματα θα έχουν και οι προμηθευτές από την Πολωνία, την Ιταλία και τη Μολδαβία. Ειδικοί προβλέπουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξαγωγείς μήλων από το Ιράν θα έχουν πλεονέκτημα στις αγορές της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η αβεβαιότητα για το πώς θα διαχειριστούν οι αγρότες τα μήλα και άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που ενδέχεται να χαλάσουν λόγω των επιθέσεων είναι υψηλή. Οι παραγωγοί εξετάζουν επειγόντως τη δυνατότητα εξαγωγής μήλων μέσω άλλων διαδρομών, αλλά η τρέχουσα κατάσταση θα οδηγήσει προφανώς σε απότομη αύξηση του κόστους μεταφοράς και αύξηση του χρόνου ταξιδιού. Και αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να κάνει τις εξαγωγές μήλων ασύμφορες.

«Εκτός από τις εξαγωγές, προβλήματα θα προκύψουν και με τις εισαγωγές ορισμένων αγαθών που διακινούνται μέσω αυτής της διαδρομής. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε εισαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών από την Ινδία, αβοκάντο από την Κένυα, καθώς και εποχιακών προϊόντων από τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ. Παρόλο που αυτά τα προβλήματα δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τόσο κρίσιμα όσο η κατάσταση με τις εξαγωγές, οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν αβέβαιες», σημειώνει ο Andriy Yarmak. , οικονομολόγος στο τμήμα επενδύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία