BACK TO
TOP
Διεθνή

Το τέλος επιδοτήσεων βγάζει στους δρόμους, υπό θερμοκρασίες κάτω του μηδέν, Γερμανούς αγρότες

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γερµανία, από την ∆ευτέρα 8 Ιανουαρίου σέρνοντας το...χορό διαμαρτυρίας για το τέλος μιας σειράς επιδοτήσεων, ελέω δημοσιονομικής λιτότητας.Οι διαδηλώσεις έρχονται σε συνέχεια αυτών στις αρχές Δεκεμβρίου παρά τη μερική στροφή της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα περί διατήρησης της φορολογικής έκπτωσης για τα αγροτικά οχήματα και σταδιακής κατάργησης σε τρία χρόνια, αντί άμεσα, της επιδότησης για ντίζελ.

skynews-berlin-farmers-germany_6414724__1_

921
4

Αγρότες στη Γερμανία με εκατοντάδες τρακτέρ και πλήθος φορτηγών σταθμευμένα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου του Βερολίνου σε ένδειξη διαμαρτυρήθηκαν για τον τερματισμό των επιδοτήσεων. Από τις κινητοποιήσεις μπλοκαρίσματα στους δρόμους προκλήθηκαν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τη Σαξονία και τη Βαυαρία.

Καθώς τα τρακτέρ κινούνταν προς στο κέντρο του Βερολίνου, τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα μιλούσαν για είναι ένα δυσοίωνο ξεκίνημα της χρονιάς για την κυβέρνηση του Καγκελαρίου Scholz η οποία συνοδεύεται από προβλέψεις για ισχνή οικονομική ανάπτυξη για μια χώρα που συχνά περιγράφεται ως η «δύναμη» της ΕΕ.

Σε αρκετές περιοχές, αγρότες που κραδαίναν πινακίδες με συνθήματα όπως «Χωρίς αγρότη, κανένα μέλλον» και «Οι πολιτικές σου είναι μια κήρυξη πολέμου κατά των αγροτών», ενώθηκαν με μεταφορείς που διαμαρτύρονταν για την έντονη αύξηση των διοδίων για τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Οι Γερμανοί αγρότες ξεκίνησαν μια εβδομάδα πανελλαδικών διαμαρτυριών κατά των περικοπών των επιδοτήσεων τη Δευτέρα, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ και συσσωρεύοντας μιζέρια στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, καθώς αγωνίζεται να διορθώσει ένα χάος στον προϋπολογισμό και να περιορίσει τις ανερχόμενες ακροδεξιές δυνάμεις.

Κομβόι τρακτέρ και φορτηγών συγκεντρώθηκαν σε δρόμους σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και στις 16 σχεδόν ομοσπονδιακές πολιτείες, ενώ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Μάλιστα, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ακροδεξιές ομάδες και άλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της ένωσης αγροτών Joachim Rukwied είπε στο RBB Inforadio τη Δευτέρα ότι «θα διασφαλίσουμε ότι δεν διεισδύσουν» από τέτοιες ομάδες.

Τα συνδικάτα και οι ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οδικών µεταφορών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συµµετέχουν στην εβδοµάδα κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γερµανική Ένωση Αγροτών, ενώ και οι εργαζόµενοι στο πυκνό σιδηροδροµικό δίκτυο της χώρας ετοιµάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Συνοπτικά, οι περιπετειώδης διαπραγµατεύσεις για τον προϋπολογισµό του 2024 της Γερµανίας, που ξεκίνησαν τον περασµένο Νοέµβριο, έρχεται να καλύψει µε περικοπές και πολιτικές λιτότητας µια δηµοσιονοµική τρύπα 17 δισ. ευρώ, µέσα στην οποία περιλαµβάνεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ένα ποσό της τάξης των 900 εκατ. ευρώ καθ’ έτος,  που αναλογεί σε 21 λεπτά ανά λίτρο diesel το οποίο έχει αξιοποιηθεί από Γερµανούς αγρότες.

Το ποσό δεν είναι αµελητέο, αφού σύµφωνα µε οικονοµολόγους, µια µέση ενίσχυση στη Γερµανία, για µια εκµετάλλευση η οποία τοποθετείται στις εκτατικές καλλιέργειες, χάνει περίπου 3,886 ευρώ, µια κτηνοτροφική µονάδα χάνει περίπου 3.238 ευρώ, ενώ 935 ευρώ αναλογούν σε µια αµπελουργική εκµετάλλευση και 1.052 ευρώ σε έναν οπωρώνα. Πέρα από την επιστροφή, ο προϋπολογισµός προβλέπει την κατάργηση της απαλλαγής φόρου στα αγροτικά οχήµατα, όλα αυτά υπό τον µανδία των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών.

«Φτάνει πια, τα σχέδια της οµοσπονδιακής κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας πρέπει να ακυρωθούν», σχολίασε στις παραµονές της πρωτοχρονιάς ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιµ Ρούκβιντ στην πλατφόρµα Χ (πρώην twitter).

Η εβδοµάδα δράσης πρόκειται να κορυφωθεί µε µια µεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στις 15 Ιανουαρίου.

Πάντως η έκρυθµη κατάσταση στα αγροτικά κέντρα της Γερµανίας, δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κυβερνητικούς παράγοντες τόσο σε οµοσπονιακό επίπεδο όσο και στα επιµέρους κρατίδια.

Ο Σβεν Σούλτζε, υπουργός Οικονοµίας της Σαξονίας-Άνχαλτ µε τους Χριστιανοδηµοκράτες προέβλεψε πρόσφατα στην εφηµερίδα «Bild», πως «υπάρχει η απειλή µιας φρικτής έναρξης του νέου έτους» και φαίνεται να δικαιώνεται µε βάση τον προγραµµατισµό των αγροτικών συλλόγων για κινητοποιήσεις.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που ξεκίνησαν στις αρχές ∆εκεµβρίου, κατά τις οποίες η Πύλη του Βρανδεµβούργου στο Βερολίνο αποκλείστηκε από τρακτέρ,  οι αγρότες παραµένουν σε θέση µάχης σε διάφορα κρατίδια της χώρας, ενώ προχώρησαν τις προηγούµενες ηµέρες ακόµα και σε µπλόκα και αποκλεισµούς δρόµους. Χαρακτηριστική ήταν η παράσταση διαµαρτυρίας στο Βερολίνο, στις 22 ∆εκεµβρίου όταν γέµισε µε κοπριά το οδόστρωµα σε κεντρικό αυτοκινητόδροµο του Βερολίνου, τέσσερις ηµέρες νωρίτερα είχε επαναληφθεί η ίδια κίνηση µπροστά από την Στήλη της Νίκης στο κέντρο της γερµανικής πρωτεύουσας.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

08-01-2024 20:46Νικολαος

Καλά κάνουν η αγρότες είναι αδικημένη σε όλο τον πλανήτη εμείς στην πατρίδα όλα καλά

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-01-2024 17:40Θύμιος

Τα μπερδεύετε πάλι, ο λόγος που βγαίνουν στους δρόμους είναι οι περικοπές επιδοτήσεων που έχουν φάει το καταπετασμα τόσα χρόνια με τις σοβιετικές πολιτικές

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία