BACK TO
TOP
Διεθνή

Νεύρα και μεταμέλεια φέρνει στους αγρότες των ΗΠΑ ένα βουνό με καλαμπόκι στα σιλό

Υψηλά επιτόκια, χαμηλές τιμές, ακριβά κόστη αποθήκευσης και ένα βουνό από καλαμπόκι πιέζουν τους Αμερικανούς Αγρότες, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το στάδιο των δεύτερων σκέψεων και πλέον μετανιώνουν πικρά που δεν διέθεσαν το απόθεμά τους το περασμένο καλοκαίρι, ενώ στη συνέχεια δεν προχώρησαν σε πωλήσεις της σοδειάς που συγκόμισαν το φθινόπωρο. Αν και σε μικρότερο βαθμό, μια παράλληλη συνθήκη ταλαιπωρεί και την αγορά σόγιας.

kalampoki-USA

65
0

Η λάθος εκτίμηση για την πορεία της αγοράς, έχει πλέον εγκλωβίσει πολλούς αγρότες, ενόψει και της επερχόμενης σποράς. Η χαμένη ευκαιρία, εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν μια επίμονη ξηρασία, έδειχνε πως η περσινή σοδειά θα ταλαιπωρηθεί σημαντικά, με τις τιμές τότε να σκαρφαλώνουν στα 6 δολάρια ανά μπούσελ, ήτοι περίπου 230 δολάρια ο τόνος, επίπεδο αρκετά υψηλό για τα δεδομένα της αμερικανικής αγοράς. Τους αμέσως επόμενες μήνες, ήρθαν βροχές, οι οποίες όχι μόνο έσωσαν τη σοδειά, αλλά έφεραν τα αποθέματα των ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά, με τις τιμές να συμπιέζονται στα 150 δολάρια ο τόνος.

Επρόκειτο για την πιο βίαιη διόρθωση στην αγορά καλαμποκιού σε βάθος 10 ετών στις ΗΠΑ, όμως η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αφού η τάση πίεσης των τιμών φαίνεται να έχει επεκταθεί και στο τρέχον έτος. 

Δύο χρόνια υψηλών τιμών και περιορισμένων προμηθειών καλλιεργειών που ωθήθηκαν από τις δυσμενείς παγκόσμιες καιρικές συνθήκες και την αναστάτωση από τον πόλεμο στην Ουκρανία αντιστράφηκαν γρήγορα.

Οι μεγάλες συγκομιδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία, ο αυξημένος ανταγωνισμός για τις εξαγωγές σιτηρών των ΗΠΑ και η περιορισμένη εγχώρια ζήτηση έφεραν τεράστιους όγκους καλαμποκιού στα σιλό, ωθώντας τις τιμές στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή εκεί που βρίσκονταν πριν ξεκινήσει ο ανοδικός υπερκύκλος στις αρχές του 2021.

Το καλαμπόκι είναι η πιο εμπορεύσιμη καλλιέργεια στον κόσμο και συχνά δίνει τον τόνο για άλλες καλλιέργειες. Η σόγια, επίσης, έπεσε κατακόρυφα στις χαμηλότερες τιμές τους σε περισσότερα από τρία χρόνια τον Φεβρουάριο.

Δέκα αγρότες, οικονομολόγοι και αναλυτές αγοράς είπαν ότι οι Αμερικανοί καλλιεργητές δεν υπολόγισαν σωστά όταν κράτησαν το καλαμπόκι αντί να κάνουν πωλήσεις. Η στρατηγική «αποθηκεύστε και αγνοήστε» της αναμονής για υψηλότερες τιμές δεν απέδωσε καρπούς, αφήνοντας ορισμένους αγρότες να περικόπτουν τις αγορές ακριβού εξοπλισμού και να φυτεύουν λιγότερο καλαμπόκι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία