BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ανάπτυξη 5% για Ελλάδα και περίοδος εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων

Η οικονομία δείχνει πως έχει ήδη μπει στην μετά την πανδημία περίοδο, με τις εκτιμήσεις να θέλουν την οικονομία έτοιμη για άλματα έπειτα από μια πολυετή περίοδο ύφεσης.

Sallas2

11
0

Πεπεισμένοι για την πρόοδο τραπεζικού συστήματος και ελληνικής οικονομίας είναι οι ομιλητές στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον Μιχάλη Σάλλα, πρόεδρο του ομίλου Lyctos Group, να εκτιμά ότι η επόμενη ημέρα για τις τράπεζες μετά τη λήξη της πανδημίας βρίσκεται ήδη εδώ σύμφωνα με την τοποθέτησή του στο Delphi Forum. Την αισιοδοξία του για τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Prem Watsa, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Σάλλας υποστήριξε πως αναμένεται μια ανάπτυξη 5% για την τρέχουσα χρονιά  και τουλάχιστον άλλο τόσο για το 2022. Επομένως, για το 2022 το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το επίπεδο του 2019.

«Σύντομα θα δούμε τμήμα των  αποταμιεύσεων της προηγούμενης περιόδου να διοχετεύεται στην κατανάλωση, ενισχύοντας το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν» σημείωσε.

Μετά τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των  κεντρικών τραπεζών υπάρχει φθηνό χρήμα το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αναδιανομή εισοδήματος από τους καταθέτες στις επιχειρήσεις που έτσι δανείζονται πολύ φθηνότερα. Είναι μια «θυσία» του καταθέτη προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας επεσήμανε.

Αναφερόμενος  στις λύσεις που είχαν στη διάθεσή τους οι τράπεζες  επεσήμανε πως η πανδημία οδήγησε τους θεσμούς να χρησιμοποιήσουν ένα σημαντικό πλήθος εργαλείων μέσα από τα οποία υποστηρίχθηκαν  τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ο κ. Σάλλας  σημείωσε πως οι τράπεζες αξιοποίησαν τον Ηρακλή Ι και ΙΙ και εξυγίαναν  σε σημαντικό βαθμό το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων τους: «Ο Ηρακλής υπήρξε πολύ γενναίος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας, τονίζοντας ότι το ζητούμενο τώρα είναι να χρηματοδοτήσουν την αγορά οι τράπεζες,  καθώς τα προβλήματα που έφερε η πανδημία χρειάζονται άμεσες λύσεις και οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια.

Αναφέρθηκε, ερωτώμενος σχετικά, σε προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν όπως η Bad Bank και το Sale and Lease Back,  λέγοντας ότι ήταν λύσεις που εκείνη την εποχή ενδεχομένως να είχαν αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα από τους πλειστηριασμούς.  Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν γιατί οι συνθήκες δεν ήταν ώριμες και επικρατούσε μια διαφορετική και ίσως τιμωρητική  αντίληψη από τους θεσμούς εκείνη την περίοδο. Εξάλλου και μεταξύ των τραπεζών δεν υπήρχε ενιαία άποψη τότε σημείωσε κ. Σάλλας.

Το θεσμικό πλαίσιο έχει αλλάξει πολύ θετικά.  Η δυνατότητα απόσχισης  του υγιούς τμήματος από την παλαιά τράπεζα με τραπεζική άδεια (hive down) , σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ηρακλή Ι και ΙΙ  βοήθησαν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στην έξοδό τους από την κρίση. Αυτό που απαιτείται πια  είναι η ανάπτυξη του ενεργητικού τους,  τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και για την αγορά .

Οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης απώλεσαν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη, το οποίο δύσκολα πλέον θα ανακτήσουν. Οι καινούριες τεχνολογίες ωστόσο δίνουν νέες δυνατότητες για ανάπτυξη εργασιών στο εξωτερικό.

Τέλος ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι για τις τράπεζες σήμερα δίδονται ευκαιρίες εξυγίανσης και ανάπτυξης. «Δύσκολα θα ξαναδούμε στο μέλλον τέτοια συγκυρία: ευνοϊκές ρυθμίσεις από την ECB, υψηλή ρευστότητα με σχεδόν μηδενικό καταθετικό κόστος, ευρεία κοινωνική αποδοχή για ψηφιακό περιβάλλον και για ηλεκτρονικές συναλλαγές, σοβαρά και με διάρκεια υποστηρικτικά μέτρα από την πολιτεία, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την αγορά και τέλος ένα ισχυρό αναπτυξιακό όπλο όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όλα αυτά συνδυαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο και κατηγορία τόσο την Οικονομία όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα» κατέληξε.

 

Ξεδιπλώνονται ευκαιρίες για την Ελλάδα

«Είχατε μεγάλη ύφεση και τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Πολλοί θεωρούν πλέον την Ινδία ως τη χώρα των ευκαιριών. Κάτι αντίστοιχο αναμένω να συμβεί και στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο  Prem Watsa, επικεφαλής του πολυεθνικού κολοσσού που κατέχει μεγάλο μερίδιο στη Eurobank.

Ο επικεφαλής της Fairfax εξέφρασε την αισιοδοξία του για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις ΗΠΑ, την αντίδραση των οποίων στην πανδημία χαρακτήρισε εντυπωσιακή.

Χαρακτήρισε δε τον πληθωρισμό ως το μεγαλύτερο ρίσκο αυτή τη στιγμή για την αμερικανική οικονομία.

Η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ, ποτέ δεν μπορείς να υποτιμάς το επιχειρηματικό πνεύμα. Εχει έλθει για να μείνει, τόνισε, ερωτηθείς για τον κίνδυνο πισωγυρίσματος.

Ο Prem Watsa εξήρε το έργο της κυβέρνησης τόσο στην πανδημία όσο και στην αναμόρφωση της οικονομίας.

Χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «έναν πρωθυπουργό με εμπειρία». «Εχετε την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, έχετε φιλικές στις επιχειρήσεις πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν δουλειές».

«Αυτό κάνετε. Ανοίγετε την οικονομία, γίνεται πλέον εύκολο και απλό να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα. Αυτό το βλέπουν οι επενδυτές. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα», τόνισε.

«Πριν από τρία χρόνια δεν είχατε πρόσβαση στις αγορές, την προηγούμενη εβδομάδα βγήκατε με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Υπάρχουν δραματικές αλλαγές στην Ελλάδα, το πολιτικό ρίσκο έχει εξαφανιστεί, η Ελλάδα επιστρέφει», σημείωσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία