BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Σε διαβούλευση το νέο πτωχευτικό δίκαιο, φήφιση το Σεπτέμβρη

Ένα νομοσχέδιο κομβικής σημασίας, που θα επιταχύνει τον "μεταβολισμό" της ελληνικής οικονομίας, απελευθερώνοντας πόρους που θα μπορέσουν να διοχετευθούν στην υγιή ανάπτυξη, θέτει σήμερα σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

C023AB4-9C7F-6E61-829E-EDBFB538C2AE

12
0

Πρόκειται για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, με το οποίο μπαίνει τάξη στο μέχρι σήμερα χαώδες περιβάλλον διάσπαρτων και εν πολλοίς αναποτελεσματικών διατάξεων πτώχευσης, δίνοντας παράλληλα, οριστική λύση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

Ο νέος νόμος έρχεται σε μια ακόμη πιο επείγουσα κατάσταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αφού με συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος πάνω από 230 δισ. ευρώ στα δέκα χρόνια της κρίσης που έχουν προηγηθεί, η κρίση του κορονοϊού θα επιτείνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης και θα αυξήσει τα επίπεδα του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το πτωχευτικό νομοσχέδιο, στο 11ο σχέδιό του, πέτυχε τη σύγκλιση απόψεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (κυβέρνηση – τράπεζες – Θεσμοί). Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, πρόκειται για έναν νόμο που εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της αγοράς μέσω της εισαγωγής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την άμεση ρύθμιση των χρεών και τον τερματισμό της παροχής "οξυγόνου" σε επιχειρήσεις "ζόμπι", οι οποίες μακροημέρευαν εις βάρος του υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού, του οικονομικού και κοινωνικού ιστού
Κατάκτηση του νέου νόμου είναι επίσης ο περιορισμός, στο ελάχιστο, των δυνατοτήτων για παρελκυστικές τακτικές εκ μέρους των οφειλετών, χωρίς να στερεί τους πιστούχους από τα έννομα δικαιώματά τους.

Όπως υπογραμμίζουν επίσης οι τραπεζίτες, πρόκειται για έναν νόμο που έχει λάβει υπόψη του την πραγματική εμπειρία των συμμετεχόντων στην αγορά, λύνει τον γόρδιο δεσμό του χρέους και δίνει πραγματική δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη να ενταχθεί εκ νέου στην οικονομική και επιχειρηματική δράση.

Τι προβλέπει το ν/σ για το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 1023/2019 περί αφερεγγυότητας, αναδιάρθρωσης και απαλλαγής από τα χρέη, φέρει τον τίτλο "Ρύθμιση οφειλών και πτώχευση – απαλλαγή από τα χρέη και Δεύτερη Ευκαιρία". Η ψήφισή του αναμένεται τον Σεπτέμβριο και η έναρξη της ισχύος του την 1η/1/2021.

Με τον νέο νόμο, οφειλές από και προς πάσα κατεύθυνση (προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ.) θα παύσουν να διαιωνίζονται και θα εξυγιανθούν είτε με ρύθμιση, είτε με πτώχευση και ταυτόχρονη παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με χρέος θα διέπονται από νέο και  συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό θα προβλέπει:

* Τη ρύθμιση των οφειλών μέσω μιας προπτωχευτικής διαδικασίας, την οποία ο οφειλέτης θα ακολουθεί στην περίπτωση που κρίνει το χρέος του βιώσιμο, κατόπιν αναδιάρθρωσης σε συμφωνία με τους πιστωτές. Η προπτωχευτική διαδικασία θα παρέχει, ειδικότερα, μια αυτοματοποιημένη ρύθμιση του χρέους εξωδικαστικά και μια διαδικασία εξυγίανσης της επιχείρησης, πριν την πτώχευση, η οποία θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.
* Την πτώχευση του οφειλέτη, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί η περιουσία του για την αποπληρωμή του χρέους. Το χρέος που θα απομένει απλήρωτο θα διαγράφεται. Βάζοντας τελεία στο χρέος, ο οφειλέτης θα έχει δεύτερη ευκαιρία και θα μπορεί να επανέλθει ξανά "καθαρός" στην οικονομική δραστηριότητα, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.

* Μέριμνα ώστε να μην μένουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν. Η μέριμνα αυτή αποσυνδέεται πλήρως από τη σχέση οφειλέτη – πιστωτή και θα είναι αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής. Το κράτος θα χορηγεί επίδομα στέγασης στους ευάλωτους οφειλέτες που θα πτωχεύουν, ενώ θα συσταθεί ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευσάντων, επαναμισθώνοντάς τα σε αυτούς. Η εξειδίκευση της λειτουργίας του φορέα θα γίνει στο προσεχές διάστημα και η θεσμοθέτησή του θα ακολουθήσει, με ΚΥΑ, την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία