BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κάλεσμα Τσίπρα στις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει ευρωεκλογών

Η απάντηση στη δεξιά και την ακροδεξιά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έλθει από τις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους.

tsipras

Agronews

0
0

Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε και επισήμως το προοδευτικό κάλεσμα εντός κι εκτός συνόρων, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες ευρωεκλογές ως «την πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της».

Ταυτόχρονα έδωσε και το στίγμα της παρέμβασης που θα κάνει απόψε σε εκδήλωση με θέμα «Ευημερία για όλους σε μία βιώσιμη Ευρώπη», στην οποία θα παραστεί ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμπαν.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με το Ίδρυμα Friedrich Ebert (στου οποίου το ελληνικό τμήμα δραστηριοποιείται η Λούκα Κατσέλη). Πρόκειται για την εκδήλωση που συγκέντρωσε την πολεμική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, επειδή θεώρησε ότι αποτελεί «ιδιωτικό πάρτι» με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η στάση είχε σαν αποτέλεσμα να «ξανασκεφτεί» τη δική του παρουσία ο Γιώργος Παπανδρέου, παρότι αρχικά είχε διαφανεί ότι θα συμμετάσχει (και) ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αντιθέτως, στο πάνελ των ομιλητών απόψε θα βρίσκονται, πλην του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ειδικά για τον τελευταίο, οι επίμονες πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος τον φέρουν να μετέχει στην προσπάθεια προοδευτικής συνεργασίας στην Ελλάδα, ενώ την αφορμή για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ έδωσε η στήριξή της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τις πληροφορίες, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες προοδευτικής σύμπραξης από παράγοντες, στελέχη και κινήσεις, οι οποίες θα εκφραστούν με κείμενα και υπογραφές.

Ομόφωνα η Πολιτική Απόφαση για τις συνεργασίες

Η προσήλωση του κυβερνώντος κόμματος στη συγκρότηση προοδευτικού πόλου, ενόψει όχι μόνο των ευρωεκλογών αλλά και της εθνικής αναμέτρησης, καταγράφηκε στην Πολιτική Απόφαση η οποία ψηφίσθηκε ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή χθες.

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο σημειώνεται:

* «Αποτελεί στρατηγική μας προτεραιότητα η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να ομονοήσουν σε συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους, για μία σειρά αναγκαίων ριζοσπαστικών προοδευτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

* «Η Ν.Δ. μετασχηματίζεται ραγδαία σε ένα πολιτικό μόρφωμα που ταυτίζεται ανοικτά με τον εθνικισμό, τόσο σε επίπεδο λόγων όσο και πράξεων (…), που δεν διστάζει να ανασύρει στον 21ο αιώνα, το θεωρητικό και πολιτικό οπλοστάσιο της μετεμφυλιακής δεξιάς στην Ελλάδα».

* Οι τρεις βασικοί στόχοι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προοδευτικής συνεργασίας είναι:

- Η προστασία του δικαιώματος στην εργασία.

- Η συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

- Η δημοκρατική θωράκιση των θεσμών και των διαδικασιών εντός της ΕΕ, με στόχο τη συνέχιση της πορείας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

* Η προσήλωση σε μία ευρωπαϊκή πολιτική, φιλειρηνική, πολυδιάστατη, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δημοκρατική βούληση κάθε λαού.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσέλθει σ' αυτή την προοδευτική προσπάθεια «χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς», απευθυνόμενος σε ένα (μικρό) τμήμα στελεχών του κόμματος που «προβληματίσθηκαν» με τα πρόσφατα ανοίγματα στον χώρο, όπως με την υφυπουργοποίηση των Μωραΐτη - Τόλκα.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία