BACK TO
TOP
Πολιτικές

Θολό τοπίο για την ΚΑΠ διαμορφώνει η πολιτική απολιγνιτοποίησης

Σύγχυση προκαλεί στις Βρυξέλλες η εξαγγελία δημιουργίας ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτεί τις Περιφέρειες που θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της σταδιακής απολιγμητοποίησης, αφού δεν έχει ακόμα καταστεί σαφής ο τρόπος χρηματοδότησής του, με αρκετούς να πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα απορροφούσε κονδύλια που κατευθύνονται κανονικά προς τα ταμεία της ΚΑΠ.

eliza_fereira

Πέτρος Γκόγκος

7
0

 Πρόκειται για μια πολιτική εναρμονισμένη με τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα αφορά προϋπολογισμό τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ετησίως,  ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη βάσει του μεγέθους του πληθυσμού, της οικονομικής παραγωγής και της κοινωνικής ανάπτυξης, σύμφωνα με έκθεση Πολωνικού Ινστιτούτου. Η ίδια έκθεση εμφανίζει ως κύριους δικαιούχους την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Γαλλία με 2,1, 1,7 και 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται πως στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως  η νέα Επιτροπή θα στηρίξει τους ανθρώπους και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο μέσω ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Ενώ η νέα Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα τόνισε πως θα σχεδιάσει και θα προωθήσει το συγκεκριμένο ταμείο διασφαλίζοντας την πλήρη εφαρμογή του από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία.

Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστός ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί αυτή η νέα πολιτική, με το μόνο δεδομένο να υπαγορεύει ότι όλα είναι πιθανά, ήτοι η απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων της ΚΑΠ για μια πολιτική που δεν σχετίζεται άμεσα με την αγροτική παραγωγή. Αυτό γιατί ούτως η άλλως τώρα ξεκινά ο ουσιαστικός διάλογος γύρω από την συνολική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών και τον προϋπολογισμό της ΕΕ εν γένει. Έτσι, σωρεία δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου ταμείου με μείγμα νέων χρημάτων σε συνδυασμό με συγχρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ όπως η Γεωργία, η Συνοχή και άλλα διαρθρωτικά ταμεία.

Πρόσφατα το ζήτημα ανέδειξε και με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μανώλης Κεφαλλογιάνης, ζητώντας να ενημερωθεί τόσο για τη χρηματοδότηση του Νέου Ταμείου όσο και για την κατανομή των κονδυλίων στα κράτη μέλη. Ειδικότερα, ο κ. Κεφαλογιάννης, ζητά από την Επιτροπή να επιβεβαιώσει τα ποσά και τα κριτήρια της μελέτης που εκπόνησε το Πολωνικό Ινστιτούτο, σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, αλλά και να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης καθώς και τον τρόπο εφαρμογής του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία