BACK TO
TOP
Πολιτικές

Κλειστή η Ζάχαρη, μύθος το Βιοαέριο, άγνωστη η τύχη της ενίσχυσης

Την ώρα που Βορίδης και Αραχωβίτης µαλώνουν για     το ποιος έφταιξε περισσότερο για την κατάντια της ΕΒΖ

10_7

Γιάννης Πανάγος

33
5

Στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων έχουν µείνει πλέον πολύ λίγοι αγρότες για να είναι το θέµα πρωτοσέλιδο (σ.σ στο Εργαστήρι ∆ηµοσιογραφίας µας έλεγαν ότι όσο περισσότερους αφορά το θέµα τόσο µεγαλύτερη είναι η είδηση), ωστόσο, η ιστορία µε την Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης είναι πολύ διδακτική. Αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγµα των ευθυνών που φέρει το πολιτικό προσωπικό για το σηµείο στο οποίο βρίσκεται σήµερα ο αγροτικός χώρος και ευρύτερα ο τοµέας της βιοµηχανικής παραγωγής.  Η Ελληνική Βιοµηχανία Ζάχαρης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1963 µε τους καλύτερους οιωνούς, αποτέλεσε για πολλά χρόνια πρότυπο λειτουργίας και συµβολαιακής γεωργίας, υπέκυψε µε τον καιρό στον κοµµατισµό και το ρουσφέτι, άρχισε να σωρεύει ζηµιές µετά το 2000, έκλεισε 2 από τα 5 εργοστάσια µετά το 2006, έµεινε εκτός πραγµατικότητας το 2014 και υπέγραψε το τέλος της µε την ψεύτικη ιδιωτικοποίησή της στις 5 Νοεµβρίου του 2019. Την τελευταία 20ετία κανένας πολιτικός και καµιά αρχή δεν είχε το θάρρος να χαράξει µια βιώσιµη πολιτική διάσωσης της εταιρείας. Σήµερα, περί τους 200 παραγωγούς που εµπιστεύθηκαν τα κούφια λόγια του µέχρι πρότινος υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, βρίσκονται µε ασυγκόµιστη την παραγωγή σε 16.000 στρέµµατα, ελπίζοντας κατά βάση µόνο στη συνδεδεµένη ενίσχυση των 200 ευρώ το στρέµµα, αν κι αυτό καταστεί τελικά εφικτό.

Η πρόσφατη µεταβίβαση κάποιων µονάδων στην Royal Sugar (Καραθανάσης) δεν φαίνεται να λειτουργεί, ούτε φέτος ούτε αργότερα, δεν υπάρχει εργοστάσιο για να κάνει τα τεύτλα ζάχαρη, η λύση διάθεσης της παραγωγής για βιοαέριο αποδεικνύεται στην πράξη χωρίς αντίκρισµα. Όλες µαζί οι  µονάδες δεν µπορούν να παραλάβουν πάνω από δέκα φορτία την ηµέρα, πράγµα που σηµαίνει ότι η απορρόφηση της παραγωγής θα πάρει περισσότερο από 4 µήνες. Τα πολλά τεύτλα είναι στο χωράφι, κάποια λίγα βγήκαν και παραµένουν στο κεφαλάρι και ελάχιστα εξ αυτών έχουν διατεθεί για χλωρή ζωοτροφή σε µονάδες µε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Όπως δήλωνε πριν από λίγες ώρες στην Agrenda αγρότης από την Ηµαθία, την περιοχή έχουν επισκεφθεί τις τελευταίες δύο εβδοµάδες, τρεις υπουργοί (εκ των οποίων ο ένας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ένας πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης). Τέτοιο ενδιαφέρον για έναν τόπο δείχνει πως κάτι τους ανησυχεί, κάτι φοβούνται. Ένα από τα µεγάλα θέµατα είναι κι αυτό των ζαχαρότευτλων. Σηµειωτέον ότι µέσα στο µήνα που διανύουµε, υπουργοί έβγαιναν και έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση (της 5ης Νοεµβρίου) θα επιτρέψει να λειτουργήσει το εργοστάσιο του Πλατέως. Πως θα µπορούσε να γίνει αυτό, αφού στο εργοστάσιο δεν έγινε εδώ και καιρό καµιά συντήρηση, οι εργαζόµενοι περιµένουν διακαώς την απόσπαση (είναι και δύο µήνες απλήρωτοι) και τα λίγα χρήµατα που κατέβαλε ο «επενδυτής» µόλις που φθάνουν για τους µισθούς δύο µηνών των εργαζοµένων. Από εκεί και πέρα, κανένα φως ούτε για τις αναγκαίες επενδύσεις συντήρησης, ούτε βέβαια για την πρόσληψη κάποιων εργαζοµένων.

Χάνεται µια εναλλακτική στις εκτατικές

Τις ευθύνες για τη διάλυση της ΕΒΖ θα τις αναζητήσει ο ιστορικός του µέλλοντος, αυτό το οποίο µετράει πολύ σήµερα είναι το γεγονός ότι στις µεγάλες καλλιέργειες χάνεται µια καλλιεργητική επιλογή που αποτελούσε για χρόνια αντίβαρο ισορροπίας.

Επί της ουσίας, τα ζαχαρότευτλα, ενδεχοµένως παλιότερα και το καλαµπόκι, ήταν οι καλλιέργειες που µπορούσαν υπό κάποιες προϋποθέσεις να ανταγωνισθούν στις εαρινές το βαµβάκι. Σήµερα, το βαµβάκι έχει µείνει µόνο του. Αυτό σηµαίνει ότι ο παραγωγός δεν διαθέτει εναλλακτική, µε αποτέλεσµα οι «εκκοκκιστές», δηλαδή εκείνοι που αγοράζουν το βαµβάκι να παίζουν όπως θέλουν. Σηµειωτέον ότι πέρσι τα ζαχαρότευτλα (µε συνδεδεµένη, τιµή αγοράς και de minimis) έπιασαν τα 280 ευρώ το στρέµµα και το βαµβάκι πληρώθηκε  55 λεπτά το κιλό. Φέτος µε τα ζαχαρότευτλα στο χάος, οι Μακεδόνες παραγωγοί βάµβακος βλέπουν εκκαθαριστικά και µε 38 λεπτά το κιλό. 

Το άρθρο φιλοξενήθηκε στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2019 15:42Αφεντουλιδης Γεώργιος

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ούτε και τώρα πρόκειται να λειτουργήσει τίποτα στην χώρα μας. Προτιμούν να γίνονται εισαγωγές παρά να παράγουμε εμείς από την μάνα γη της ελλαδος μας. Είναι κρίμα όλα τα προϊόντα μας να πηγαίνουν σε ξένες χώρες και να βαφτίζονται η να εισάγουμε προϊόντα που στην Ελλάδα κάποτε υπήρχαν σε αφθονία!

Απάντηση

25-11-2019 12:17Κώστας

Γιατί τόση απαισιοδοξία; Όταν ανάλογη δυσπιστία δεν διατυπώσατε με τον «επενδυτή» Φέκερ που δεν παρουσίαζε κανένα εχέγγυο αξιόπιστης λύσης; Ο τωρινός επενδυτής είναι μέσα στο εμπόριο της ζάχαρης με πολύ σημαντικό μερίδιο, είναι μια αναπτυσσόμενη εταιρεία και δηλώνει ως στόχο την αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Ας παρακολουθήσουμε το εγχείρημα και αν αποδειχθούν αναξιόπιστοι τότε να τους αποκεφαλίσουμε. Προς το παρόν ας τους στηρίξουμε. Αξιόπιστη επιχείρηση είναι, σε σύμπραξη με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας δρα (που, επίσης, γνωρίζει το χώρο) και δίπλα τους είναι «καθαροί» παραγωγοί και συνδικαλιστές. Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί δεν ήθελαν τίποτε άλλο από ένα σήμα εμπιστοσύνης και ανταγωνιστικό τιμολόγιο, για να καλλιεργήσουν επαρκείς, για την βιωσιμότητα των εργοστασίων, εκτάσεις. Αντί αυτών εισέπρατταν τις παπατζίδικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρία βάζει σαν στόχο την λειτουργία για 11 μήνες, τουλάχιστον, των εργοστασίων (με επεξεργασία ακατέργαστης ζάχαρης - με υπάρχουσες, προς τούτο, συμφωνίες). Υπάρχουν, λοιπόν, οι αντικειμενικές συνθήκες τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά, ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν θετικά και οι παραγωγοί να έχουν μία εναλλακτική διέξοδο για τις καλλιέργειές τους και συγχρόνως να διασωθεί μια σημαντική μεταποιητική υποδομή τόσο σε επίπεδο εργοστασίων, όσο και σχετικών επενδύσεων των παραγωγών (μηχανήματα μεταφοράς και εξαγωγής). Όσο για φέτος η εταιρία ξεκάθαρα δηλώνει ότι δεν μπορεί να επεξεργασθεί τα τεύτλα για ζάχαρη, αφού τα εργοστάσια είναι ασυντήρητα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Και προτείνει ως λύση ανάγκης το βιοαέριο. Γιατί αυτός ο αρνητισμός; Όταν δεν τον βλέπαμε ούτε την ώρα που οι νεκροθάφτες της βιομηχανίας, με πελατειακή λογική, «φρόντιζαν» μόνο για την τακτοποίηση των υπαλλήλων στο δημόσιο. Και αυτή η απλοποιητική λογική ότι φέτος έπεσε η τιμή του βαμβακιού γιατί δεν υπάρχει η εναλλακτική των τεύτλων; Δεν υπάρχουν, δηλαδή, οι διεθνείς τιμές, ο εμπορικός πόλεμος Τράμπ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία