Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή ο Σερραίος επιχειρηματίας Χρήστος Μέγκλας

Σε ηλικία 64 ετών απεβίωσε το Σάββατο 17 Ιουλίου ο επιχειρηματίας γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας.

megκlas

1129
0
Ήταν ένας άνθρωπος χαρισματικός, με όραμα και αστείρευτη δημιουργικότητα. Πλούσια ήταν η δράση που επέδειξε στα κοινά και κυρίως στη διεκδίκηση της ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη θέση του Προέδρου του Επιμελητήριου Σερρών, το οποίο και υπηρέτησε με υψηλή αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωση από το 2011 έως το 2021 και προ είκοσι ημερών είχε υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Χρήστος Μέγκλας γεννήθηκε στις Σέρρες το 1957, ήταν παντρεμένος με την Ελίζα Κουγιουμτζόγλου, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Βασίλη. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. το 1981, έκανε το πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ιδρύοντας οικοδομική εταιρεία με τον αδερφό του Κωνσταντίνο σε ηλικία 20 ετών.

Στη συνέχεια κατατάχθηκε στο Πυροβολικό οπού υπηρέτησε για 28 μήνες σαν Αξιωματικός – Τοπογράφος. Ενώ κατά το διάστημα 1983-1987 εργάστηκε σαν Γεωπόνος στην Ε.Α.Σ. Νιγρίτας.

Ίδρυσε τρείς εταιρείες ως συνέχεια της επιχείρησης του πατέρα του (που είχε ιδρυθει το 1942) την Χρήστος Μέγκλας & ΣΙΑ Ο.Ε. ,την Σ.Μέγκλα & ΣΙΑ Ο.Ε. και την Ρύζιταλ Ο.Ε. οι οποίες το 1998 συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν την Χρήστος Μέγκλας ΑΒΕΕ στην οποία ήταν Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος.

Η εταιρεία αυτή εξελίχθηκε σε βιομηχανία λιπασμάτων με εισαγωγή, εμπορία και παραγωγή σπόρων και με πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα απασχολεί τριάντα άτομα προσωπικό, με εγκαταστάσεις ιδιόκτητες στη Σέρρες και ενοικιαζόμενες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συνεχώς αυξάνει το μερίδιο της στην αγορά και είναι ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου πανελλήνια.

Ως νέος και αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφερθεί για τα προβλήματα του επιχειρηματικού του κλάδου.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Π.Ο.Σ.Ε.Γ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων) ,μέλος του Δ.Σ. του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. έως τον Απρίλιο του 2011 , Αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Π.Ε.Σ.(Ένωση Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων) μέλος του Δ.Σ. της Σ.Π.Ε.Λ. (Σύνδεσμος Παραγωγών, Εμπόρων Λιπασμάτων) και μέλος της επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής Δημητριακών του Υ.Π.Α.Α.Τ. (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) από το 2007-2009.

Στην πλούσια συνδικαλιστική του δράση έκανε καινοτόμες προτάσεις για τη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, την καταπολέμηση του παραεμπορίου και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.

Ψήφισμα για τον θάνατό του εξέδωσε το ΔΣ του Επιμελητηρίου, το οποίο αναφέρει:

Κατόπιν του αδόκητου θανάτου του τέως Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστου Μέγκλα, συνήλθε σήμερα, Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Σερρών σε Έκτακτη δια περιφοράς Συνεδρίαση και αποφάσισε την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

Το Επιμελητήριο Σερρών τιμά τη μνήμη του τέως Προέδρου, Χρήστου Μέγκλα, που το υπηρέτησε με αφοσίωση από το 2011 έως το 2021. Ο Χρήστος Μέγκλας συνδέθηκε με την ιστορία του Επιμελητηρίου Σερρών και τη λαμπρή πορεία του τα τελευταία δέκα χρόνια, με αποκορύφωμα την ιστορική παραχώρηση του πρώην Στρατοπέδου Κολοκοτρώνη στο Επιμελητήριο Σερρών.

Με συνέπεια, αίσθηση καθήκοντος και πίστη στο στόχο του κατάφερνε να κάνει το όραμα πραγματικότητα. Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον επιχειρηματικό κόσμο, δίνοντας την ψυχή του σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και δράση του Επιμελητηρίου και διεκδικώντας με πείσμα και επιμονή την ανάπτυξη του τόπου μας. Ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους, τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες του αλλά και σε ολόκληρη την Επιμελητηριακή κοινότητα.

Υπηρέτησε τον επιμελητηριακό θεσμό με αξίες και ιδανικά, θέτοντας πολύ υψηλά τον πήχη και αφήνοντας μία αξιομνημόνευτη παρακαταθήκη.

Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Σερρών αποφασίζει, επίσης:
Να παραστούν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Σερρών στην εξόδιο ακολουθία και να εκφράσουν τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.    
Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
Να υποσταλεί η σημαία του Επιμελητηρίου Σερρών.
Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου


Την λύπη και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο ΣΕΠΥ με ανακοίνωσή του:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΥ πληροφορήθηκε με βαθύτατη οδύνη την πρόωρη απώλεια του Χρήστου Μέγκλα, ενός εξαιρετικά δραστήριου συναδέλφου και επιχειρηματία για πάνω από 40 χρόνια. Υπήρξε ιδιαίτερα ενεργό μέλος του ΣΕΠΥ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετείχε κατά το παρελθόν, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του τομέα του Πολλαπλασιαστικού Υλικού, αλλά και της Ελληνικής γεωργίας γενικότερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΥ επιθυμεί να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους και όλους τους συναδέλφους του στην «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ ΑΒΕΕ».

Ο ΣΠΕΛ αποχαιρετά τον Χρήστο Μέγκλα

«Με μεγάλη θλίψη χθες αποχαιρετήσαμε τον συνάδελφο, επιχειρηματία και μέλος του ΔΣ του ΣΠΕΛ Χρήστο Μέγκλα.

Ο Χρήστος Μέγκλας ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος και χαρισματικός άνθρωπος γεμάτος όραμα και αστείρευτη δημιουργικότητα. Είχε πολύπλευρη συνδικαλιστική δράση, έντονο το αίσθημα της συλλογικότητας και με τις ενέργειές του στήριζε συνεχώς την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ελληνικής γεωργίας.

Σε όλους τους χώρους που βρέθηκε διακρίθηκε για το πάθος του, την αγωνιστικότητα και την διορατικότητα του. Με γνώμονα το «Πράττειν», ξεχώρισε για τις πρωτοβουλίες του, καθώς και τις καινοτόμες προτάσεις του για τη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, βάζοντας το δικό του προσωπικό και ανθρώπινο στίγμα σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιήθηκε.

Ήταν εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ από το 2008 ως το 2021, όπου συνέβαλε καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του Συνδέσμου όσο και στην ανάδειξη του ρόλου των Λιπασμάτων στη γεωργική παραγωγή.

Οι επιχειρηματικές του ικανότητες, η αγάπη του για τα κοινά, την ελληνική γεωργία και το επιχειρείν, καθώς και η προσήλωση στην οικογένεια του αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με βαθύ σεβασμό και εκτίμηση για όσα προσέφερε στον κλάδο μας.»

Εκ μέρους
του ΔΣ του ΣΠΕΛ &
του Γραφείου του ΣΠΕΛ

Τα συλλυπητήρια εξέφρασε και το ΓΕΩΤ.Ε.Ε

Η Δ.Ε. του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εκφράζει για το θάνατο του συναδέλφου γεωπόνου και μέλους μας Χρήστου Μέγκλα, τα ειλικρινή συλληπητήριά της και τη θλίψη της.

Ο εκλιπών, δραστήριο μέλος του παραρτήματός μας, διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και στη συνέχεια υπήρξε επί μακρόν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών. Κατά τη θητεία του σε αυτό υπήρξε συνεργάτης μας και συνδιοργανωτής σε πολλές πρωτοβουλίες  και εκδηλώσεις που διοργανώσαμε από κοινού το παράρτημα Αν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με το Επιμελητήριο Σερρών.

Ο Χρήστος Μέγκλας διακρίθηκε όλα αυτά τα χρόνια για την εργατικότητα, τη διορατικότητα, το πνεύμα πρωτοπορίας και επιχειρηματικότητας κι άφησε το αποτύπωμά του στην κοινωνία και την οικονομία της Π.Ε. Σερρών αλλά και στον γεωτεχνικό κόσμο γενικότερα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Σερραϊκής γης που θα τον σκεπάσει.

 

Τα μέλη της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας

Μυστακίδης Ζαφείρης, γεωπόνος - πρόεδρος

Αντωνιάδου Χριστιάνα, κτηνίατρος - γεν. γραμματέας

Παπαδόπουλος Θεόδωρος, δασολόγος - αντιπρόεδρος

Σιδηρέλλη Μαρία, ιχθυολόγος - ταμίας

Καραγιαννίδου Αννα, γεωλόγος - οργ. Γραμματέας

Κοταλακίδης Κων/νος, κτηνίατρος - μέλος

Λαγούδας Χρήστος, γεωπόνος - μέλος

Λωρίδας Αθανάσιος, γεωπόνος - μέλος

Σωτηριάδης Δημήτριος, γεωλόγος - μέλος

Τιμοσίδης Γρηγόριος, γεωπόνος - μέλος

Τσάμης Αλέξανδρος, δασολόγος - μέλος

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία