BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Σε κλίμα συγκίνησης το ύστατο χαίρε στην Φώφη Γεννηματά

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο τελευταίο κατευόδιο.

a45a2924c2068b44d26dd445d4b92625_XL

112
0

Στη Μητρόπολη Αθηνών έφτασε λίγο μετά τις 08:00 το πρωί της 27ης Οκτωβρίου η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. 

Η σορός οδηγήθηκε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Στις 14:00 μ.μ. έγινε η κηδεία και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην τελευταία κατοικία της στο Α’ νεκροταφείο και στον οικογενειακό τάφο, δίπλα στον πατέρα της Γιώργο Γεννηματά.




Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 57 ετών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου,  μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου και νοσηλευόταν, όταν η υγεία της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση.

Η Φώφη Γεννηματά είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού, και μετά από εξονυχιστικές εξετάσεις είχε διαπιστωθεί, ότι είχε υποτροπιάσει ο καρκίνος. Μάλιστα με μια λιτή ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την κούρσα εκλογής νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Η είδηση πως η Φώφη Γεννηματά εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο της χώρας προς το πρόσωπο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έδωσε ξανά τη μάχη με τον καρκίνο.

Η Φώφη Γεννηματά μπήκε στον στίβο της πολιτικής φέροντας στις πλάτες της ένα πολύ βαρύ όνομα, εκείνο του Γεωργίου Γεννηματά, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80. Ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον καρκίνο τον Απρίλιο του 1995, επτά μόλις μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του και μητέρας της νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κάκιας Βέργου.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρόνων» έλεγε πριν από ενάμιση χρόνο η Φώφη Γεννηματά.

Το 2008, στα 43 της ήρθε αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον καρκίνο. Κάνοντας τακτικές εξετάσεις λόγω κληρονομικού ιστορικού εντοπίστηκε καρκίνος στον δεξιό μαστό. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και εισήχθη στο Νοσοκομείο Μεμόριαλ για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Η τελευταία περιπέτεια της υγείας της ήταν σύντομη καθώς η ασθένεια ήταν επιθετική μην αφήνοντας στους γιατρούς περιθώρια αντιμετώπισής της. Η Φώφη Γεννηματά αφήνει πίσω της τρία παιδιά.

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Θλίψη στο πανελλήνιο και στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει ο θάνατος της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία έχασε σήμερα τη μάχη με τον καρκίνο. Πολλά είναι τα μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο για τον θάνατο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Σε γραπτή της δήλωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: "Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έγραψε σε μήνυμά του: "Εκφράζω την οδύνη μου για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, μίας νέας πολιτικού με την οποία μας συνέδεε ανιδιοτελής φιλία. Ο νηφάλιος και τεκμηριωμένος πολιτικός της λόγος θα λείψει από όλους μας. Στην οικογένεια της εύχομαι κουράγιο και δύναμη. Ας είναι αιωνία η μνήμη της".

 

Φορτισμένο συναισθηματικά είναι το συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ' όλα, ανθρώπινη", αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είμαι συντετριμμένος δήλωσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του δήλωση για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Εδωσε μια μάχη παλικαρίσια, πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός που νωρίτερα είχε εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο κρατώντας λουλούδια.

Λουλούδια που απίθωσε στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά στο Κοινοβούλιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία