BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Νέος πρωθυπουργός στη Γαλλία ο μόλις 34 ετών Γκαμπριέλ Ατάλ

Ο υπουργός Παιδείας στην απερχόμενη κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, Γκαμπριέλ Ατάλ, διορίστηκε νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας από τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

attalll

43
0

Ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης είναι 34 ετών και είναι ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε η Γαλλία επί Πέμπτης Δημοκρατίας.

Ο Ατάλ θεωρείται ότι ανήκει στην "κεντροαριστερή πτέρυγα" του κεντρώου πολιτικού ρεύματος του οποίου ηγείται ο Μακρόν και φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στο δεύτερο μέρος της δεύτερης (και τελευταίας) πενταετούς θητείας του αρχηγού του κράτους.

Τη Δευτέρα το βράδυ, η κ. Μπορν είχε υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής της στον κ. Μακρόν, όπως της είχε ζητηθεί, με τον πρόεδρο της Γαλλίας να την κάνει δεκτή. Η Ελ. Μπορν διετέλεσε πρωθυπουργός για 20 μήνες.

Η παράδοση - παραλαβή στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.

Ήδη ο Ατάλ έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον κ. Μακρόν, η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το κυβερνητικό μπλοκ της κεντρώας "Αναγέννησης" (το κόμμα το οποίο είχε ιδρύσει το 2016 ο Ε. Μακρόν ως En Marche), του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος  (MoDem) και  των κεντροδεξιών "Οριζόντων" του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Ήδη η αριστερή "Ανυπότακτη Γαλλία" του Ζ.Λ. Μελανσόν έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Η νέα κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση, ωστόσο η αντιπολίτευση μπορεί να υποβάλει πρόταση μομφής και, σε περίπτωση που την κερδίσει, η κυβέρνηση πέφτει και ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει να διορίσει νέα ή να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία