BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στις… δειγματοληψίες χάθηκε το 4ευρω αιγοπροβατοτρόφων

Νέα απογοήτευση για μεγάλη μερίδα αιγοπροβατοτρόφων, κυρίως με μικρό τονάζ, που έχασαν την ειδική ενίσχυση, όπως φάνηκε στα βιβλιάρια των παραγωγών.

provata-ktinotrofos-1_2

Ελένη Δούσκα

88
15

Η πληρωμή που έγινε αυτές τις μέρες, βασίστηκε  στο αρχείο της συνδεδεμένης ενίσχυσης  για το αιγοπρόβειο της περσινής χρονιάς, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να αφήσει εκτός  όσους έχασαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση του 2019, επειδή είχαν λιγότερες από τις υποχρεωτικές δειγματοληψίες. Σύμφωνα  με την απόφαση για τη συνδεδεμένη στο αιγοπρόβειο, κάθε κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 4 δειγματοληψίες κατά την παράδοση του γάλακτος στο τυροκομείο, κάτι το οποίο στα μικρά τονάζ ορισμένες φορές δεν γίνεται εφικτό είτε από αμέλεια του τυροκόμου είτε του παραγωγού. Μάλιστα, αρκετοί γαλατάδες δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να κάνουν τις απαραίτητες δειγματοληψίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι παραδόσεις γάλακτος από τον κτηνοτρόφο είναι για μικρές ποσότητες και σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα μήνα. Ωστόσο, επί τοις ουσίας αυτό οδηγεί αρκετούς σε απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης και κατ’ επέκταση και στην απώλεια της ειδικής ενίσχυσης λόγω κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι στη σχετική απόφαση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων δεν αναφέρεται ως υποχρέωση οι 4 διεγματοληψείες (όπως στη συνδεδεμένη), παρά μόνο οι κτηνοτρόφοι να έχουν τουλάχιστον 20 και πάνω θηλυκά ζώα και να έχουν παραδώσει 100 κιλά γάλα τη σεζόν, έχοντας τα απαραίτητα τιμολόγια.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι, σε αυτή τη φάση, ζητούν τουλάχιστον να υπάρχει διαδικασία ενστάσεων, η οποία όμως δεν ορίζεται στην απόφαση ή με πολιτική απόφαση οι αρμόδιοι του υπουργείου και του Οργανισμού Πληρωμών να πάρουν αρχείο από τον ΕΛΟΓΑΚ που να δείχνει ποιοι παραγωγοί έκοψαν τιμολόγια για παράδοση γάλακτος πάνω από 100 κιλά, προκειμένου να συμπεριληφθούν έστω και εκ των υστέρων στην πληρωμή, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν τις απαραίτητες 4 δειγματοληψίες του προϊόντος που παρέδωσαν μέσα στη σεζόν.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στα νησιά η πληρωμή φαίνεται να έγινε κανονικά, χωρίς προβλήματα, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν την υποχρέωση της παρτάδοσγς σε τυροκομείο.

Πάντως, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η πίστωση αφορά ποσό ύψους 29.887.590,34 ευρώ το οποίο κατευθύνεται σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Αποκλείονται 1 στους 10 κτηνοτρόφους
Τον αποκλεισμό ενός στους 10 αιγοπροβατοτρόφους καταγγέλει από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον τομεάρχη αγροτικών Σταύρο Αραχωβίτη και την βουλευτή Ολυμπία Τελιγιορίδου να κάνουν λόγο για "επιτελικό μπάχαλο της ΝΔ". 

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ χρειάστηκε  6 ολόκληρους μήνες για να δώσει ενίσχυση στους αιγοπροβατοτρόφους λόγω των δυσμενών οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Αποτέλεσμα της υποτιθέμενης εργώδους αυτής προσπάθειας της ΝΔ, ήταν να εξασφαλίσει ελάχιστα χρήματα τα οποία, ως δια μαγείας, μήνα με το μήνα, γινόταν λιγότερα, όπως λιγότεροι έγιναν εντέλει και οι δικαιούχοι!

 Έτσι, την Δευτέρα 26/10,  δεν έλαβαν την ειδική ενίσχυση 5.584 αιγοπροβατοτρόφοι που το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει την ενίσχυση de minimis.

 Σαν να μην έφτανε αυτό, σε αντίθεση με το ακατάσχετο που ισχύει για άλλες ενισχύσεις δυνάμει του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τον κορωνοιό, (C/2020/1863), σε πολλούς κτηνοτρόφους κατασχέθηκε ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο ποσό.

 Καλούμε τον κ. Βορίδη και την κυβέρνηση της ΝΔ να κάνουν επιτέλους κάτι χρήσιμο για τους κτηνοτρόφους.

 Ζητούμε να εντάξουν άμεσα στους δικαιούχους όσους αιγοπροβατοτρόφους έμειναν εκτός και να φροντίσουν να επιστραφεί το επίδομα σε όσους κακώς έχει κατασχεθεί.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Πιστώθηκε η ειδική ενίσχυση 3,91 ευρώ για την αιγοπροβατοτροφία

Υπεγράφη από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Βάρρα η σχετική απόφαση και παραδόθηκε για να ανέβει στο σύστημα πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς, η δισκέτα που αφορά στην ειδική ενίσχυση ύψους 30,155 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους.

Το τελικό ποσό ανά δηλωμένο ζώο διαμορφώνεται τελικά στα 3,91 ευρώ αντί του γνωστού 4ευρου που είχε ανακοινωθεί εδώ και μήνες.

Η μέχρι στιγμής ενημέρωση του Agronews θέλει τη δισκέτα να ανεβαίνει στο σύστημα πληρωμών της τράπεζας το επόμενο 3ωρο και τα χρήματα να είναι στη διάθεση των δικαιούχων μέσω των ATMs νωρίς το απόγευμα (Δευτέρα 26 Οκτωβρίου). 

Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλωστε επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ. Εκεί  αναφέρεται ότι ο οργανισμός, ολοκλήρωσε τον υπολογισμό πληρωμής συνολικού ποσού 29.887.590,34  ευρώ για την κρατική ενίσχυση με τη μορφή της άμεσης επιχορήγησης στον τομέα Αιγοπροβατοτροφίας, εξ αιτίας της πανδημίας του Κορονοϊού (COVID-19), σε συνολικά 39.368 δικαιούχους παραγωγούς. Οι ενισχύσεις θα πιστωθούν, από σήμερα 26/10/2020 σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, στο μέτρο των κρατικών ενισχύσεων στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων, ισχύουν οι ακόλουθοι όροι επιλεξιμότητας:

α) οι επιλέξιμοι δικαιούχοι πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (άνω των ενός έτους) και να έχουν παραδώσει γάλα σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας γάλακτος το έτος 2019. Οι παραδόσεις γάλακτος επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που υποβάλλονται ετησίως στο ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ή

β) πρέπει να έχουν κτηνοτροφικές μονάδες με τουλάχιστον 20 ενήλικα θηλυκά αιγοπρόβατα (ηλικίας άνω του ενός έτους) που βρίσκονται σε νησιά, όπου η παράδοση γάλακτος δεν ήταν δυνατή λόγω της έλλειψης εγκεκριμένων μονάδων επεξεργασίας γάλακτος ·

γ) πρέπει να έχουν υποβάλει, κατά το έτος αξίωσης 2019, αίτηση ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 72 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 για άμεσες πληρωμές σύμφωνα με το άρθρο 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 · και

δ) η εκμετάλλευσή τους παρέμεινε ενεργή έως τις 31/12/2019, όπως επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα του Ολοκληρωμένου Κτηνιατρικού Πληροφοριακού Συστήματος.

Ισχύουν οι ακόλουθες ειδικές διατάξεις για το μέτρο που παρέχει ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα εκτροφής αιγοπροβάτων:

α) Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται σε 4 ευρώ ανά ενήλικο ζώο.

β) Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά επιχείρηση περιορίζεται σε 2.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση έως 500 ζώων ανά επιχείρηση.

γ) Οι αιτούντες πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο αυτού του μέτρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης του μέτρου.

δ) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διενεργήσει διασταυρούμενο έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης και θα προετοιμάσει τον κατάλογο των τελικών δικαιούχων.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης: Καταβάλλονται 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων 

 O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της νόσου COVID19 ενέκρινε την πίστωση ποσού ύψους 29.887.590,34  ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε συνολικά 39.368 κτηνοτρόφους που υπάγονται στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. 

 Οι ενισχύσεις έχουν αρχίσει να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.

 Ο κ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνει συνεχώς και καίρια υπέρ της ανακούφισης των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία, καλύπτοντας την απώλεια εισοδήματος των αγροτών με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταβολή ενός ιδιαιτέρως σημαντικού ποσού για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε εμπράκτως όλους τους πληγέντες και πληττόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της πατρίδας μας».

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

03-11-2020 14:17ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΣΠΑΣ

ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΚΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ

Απάντηση

29-10-2020 19:40Κρητη

Πρώτα έδειχνε 5 € μετά το έκανε 4€ μετά 3.80€,μετα ετηση και τώρα το ελγο. Δεν θέλει να δώσει λεφτά ο Βοριδης με το ζόρι. Ο Τσιπρας έδινε το πενταευρο χωρίς να κάνει νούμερα και αν δεν έβγαινε ο Κουλης θα έδινε και δεύτερη φορά μέσα στο 19.ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

Απάντηση

29-10-2020 14:38ΓΙωργος

Η κοροϊδία δεν έχει προηγούμενο ... 4 δειγματοληψίες λέει...Στις εκλογές θα πάρουν την Τρίτη δειγματοληψία την μακρύτερη ..

Απάντηση

29-10-2020 14:26Μάκης

Καλησπέρα σας,εμείς δηλαδή οι κτηνοτρόφοι που από λάθος του τυροκόμου για ένα δείγμα δε τα πήραμε,είναι σωστό;Ντροπή τους ειλικρινά,ξεφτίλα μεγάλη.Έχω όλα τα δείγματα εκτός από ένα και έγινε λάθος του τυροκόμου,τι πρέπει να κάνω να τον σκοτώσω,άνθρωπος είναι.Αν υπάρχει κράτος που θέλει να μας υποστηρίξει,να μας τα δώσει,βλέπουν ποιοι βγάζουν γάλα και ποιοι όχι.Αν δε τα πάρουνε ντροπή τους,θα τιμωρηθούν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι.Ευχαριστω

Απάντηση

28-10-2020 10:05Eleni

Να μας πει ο "Κ" βοριδης ποιος τελικά τα πηρε τα λεφτά αυτά ..εγω προσωπικά γνωριζω 100 κτηνοτρόφους κανένας δε τα πήρε.... Ολα στη τσεπη τους πήγανε... Αλλες ηταν οι προϋποθέσεις κ αλλα λενε τωρα. Απατεώνες

Απάντηση

27-10-2020 15:59Χρήστος

Απο λάθος του τυροκόμου ......εδωσε λάθος όνομα στις αναλύσεις γάλακτος....ούτε για το γάλσ επιδότηση ουτε υώρα τσ 3.91.....που να βρω το δικιο μου εγώ?Δηλωμένες 200 μανες τα τελευτσια 40 χρόνια ....δεν το βλέπει το σύστημα?Αντε..........

Απάντηση

27-10-2020 13:43Νικη

Μην κουράζεστε άδικα τα πήραν όσοι είχαν πάρει συνδεδεμένη τον Απρίλιο ( ίδιοι δικαιούχοι)όσοι δίνουν λιγότερο γάλα ή όσοι είχαμε σφάξει αρνιά μόνο δεν περνούμε τίποτα

Απάντηση

27-10-2020 12:19Ροδανθη Λαμπράκη

ΧΩΡΙΣ ΔΕΙΓΜΑ ΓΑΛΑΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΑΛΑΤΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΟΓ ΤΣΑΜΠΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΘΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΥΘΗΝΟ ΓΑΛΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΟΓ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ .

Απάντηση

26-10-2020 22:10Μακης

Καλησπέρα και σε μενα ακόμα τίποτα,τι γίνεται;;

Απάντηση

26-10-2020 19:55Θεοφανης Μαγαζης

Γιατι δεν φαινονται ακομα

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα