BACK TO
TOP
Πληρωμές

Φλεβάρη μια διορθωτική πληρωμή και μετά οι συνδεδεμένες ενισχύσεις

Μια διορθωτική πληρωμή ενιαίας και προγραμμάτων του 2020 για εύκολες περιπτώσεις και ύστερα η πρώτη παρτίδα συνδεδεμένων μέσα στον Φεβρουάριο.

6_pin_32

Ελένη Δούσκα

165
6

Συµπληρωµατικά δικαιολογητικά απόδειξης κατοχής αγροτεµαχίων και βοσκήσιµων γαιών, ενστάσεις εξισωτικής και ταυτοποίηση στοιχείων παραγωγών µε βάση την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, τις λίστες του ΕΦΚΑ και της ΑΑ∆Ε δουλεύουν αυτό το διάστηµα οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών, προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία των ελέγχων.  Στόχος, µετά τα µέσα Φεβρουαρίου να γίνει µια διορθωτική πίστωση, που να αφορά την ενιαία αλλά και προγράµµατα του έτους 2020.

Σηµειωτέον ότι δόθηκε παράταση 15 ηµερών τόσο στους παραγωγούς όσο και στις Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά τα αιτήµατα επιλεξιµότητας, άρσης επικάλυψης και ένταξης σε περιφέρεια. Σύµφωνα µε τροποποιητική εγκύκλιο, «ο παραγωγός που διαφωνεί µε το απορριπτικό αποτέλεσµα ελέγχου, µπορεί να υποβάλλει έντυπο αίτηµα ως 15 Φεβρουαρίου στις αρµόδιες Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις, προσκοµίζοντας πρόσθετα δικαιολογητικά που ενισχύουν την ορθότητα του αιτήµατός του, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φωτοερµηνευτικά η επιλεξιµότητα του αγροτεµαχίου, σύµφωνα µε τα στοιχεία της δήλωσης. Οι αρµόδιες Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις, εφόσον εξετάσουν τα πρόσθετα στοιχεία δύναται να αλλάξουν το αποτέλεσµα επανελέγχου της επιλεξιµότητας έως τις 28 Φεβρουαρίου».

Καλώς εχόντων των πραγµάτων, θα ακολουθήσει η πληρωµή των πρώτων συνδεδεµένων, η οποία τα τελευταία χρόνια αφορά σκληρό σίτο, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί µε κέλυφος, µήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα. Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν σε µια µείωση της συνδεδεµένης στο σκληρό σιτάρι, βάσει της αναµενόµενης αύξησης της τάξης του 10 µε 15% στις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν το 2020, µε τους παραγωγούς να εκτιµάται ότι θα λάβουν ενίσχυση κοντά στα 7 ευρώ το στρέµµα.

Από 29 Ιανουαρίου ξανά ενστάσεις εξισωτικής 2020

Μια θετική είδηση για τους παραγωγούς, όσον αφορά το «ξεµπλοκάρισµα» του ηλεκτρονικού συστήµατος, έρχεται µε το άνοιγµα εκ νέου της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων για την εξισωτική του 2020 από τις 29 Ιανουαρίου και µέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, «Οι προσφυγές υποβάλλονται αρχής γενοµένης από την 29.01.2021 και εντός δέκα (10) εργασίµων ηµερών, δηλαδή ως και την 11.02.2021 απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόµενο παραγωγό µε τη χρήση των προσωπικών του κωδικών, µέσω της οθόνης «Υποβολή Ενδικοφανούς Προσφυγής πληρωµής» της Καρτέλας Αγρότη (https://osdeopekepe. dikaiomata.gr/FarmersTab) > Μέτρο 13 > 2020 > Πληρωµή  στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

 

Εξόφληση για τον Ιανό και 16 εκατ. για ζηµιές του 2020 από ΕΛΓΑ

Με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τον Ιανό ολοκληρώνει ο ΕΛΓΑ, εντός της προθεσµίας της 31ης Ιανουαρίου 2020-που είχε ανακοινώσει- την πληρωµή των αποζηµιώσεων. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του φορέα, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ξεκινά και η διαδικασία των ενστάσεων για όσους αισθάνονται ότι τα πορίσµατα δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατική τους ζηµιά. Να σηµειωθεί ότι στις 28 Ιανουαρίου πιστώθηκαν και 16 εκατ. ευρώ σε 16.516 δικαιούχους για ζηµιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του έτους 2020.

 

Στο διπλάσιο, έως 200.000 ευρώ το µέγιστο των ειδικών ενισχύσεων ανά εκµετάλλευση

Τον διπλασιασµό του µέγιστου χορηγούµενου ποσού ενίσχυσης στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις από τα 100.000 στα 200.000 ευρώ, περιλαµβάνει το σχέδιο που απέστειλε η Κοµισιόν προς διαβούλευση, αναφορικά µε την παράταση των µέτρων έκτακτης στήριξης λόγω του κορωνοϊού µέχρι το τέλος του 2021. Το µέγιστο αυτό ποσό αφορά όλα τα µέτρα που θεωρούνται έκτακτη ενίσχυση όπως για παράδειγµα: Χορήγηση εγγυηµένων κατά 80% δανείων µέσω του Ταµείου Εγγυοδοσίας Covid (αιτήσεις έως 30 Ιουνίου 2021) και έκτακτες ενισχύσεις σε καλλιέργειες και εκτροφές. Ούτως ή άλλως το όριο των 100.000 ευρώ δύσκολα µπορεί να το ξεπεράσει κάποια ελληνική εκµετάλλευση, καθώς ακόµα και µέσω του εγγυηµένου δανεισµού µπορεί να αντλήσει κεφάλαια έως 25% του τζίρου. Σηµειώνεται ότι στο δελτίο τύπου για τη διαβούλευση του σχεδίου, η Κοµισιόν αναφέρεται σε αύξηση των ποσών αλλά όχι στο ακριβές ποσό, µε την ιταλική αγροτική συνεταιριστική οργάνωση Coldiretti να προβαίνει στη σχετική αποκάλυψη για τα 200.000 ευρώ.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2021 13:23Βασίλης

Θέλω να πω το εξής. Αν θέλουμε να φτιάξουμε κάτι σωστό σ αυτό τον τόπο, θα πρέπει πρώτον να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και δεύτερον να λέμε αλήθειες. Ακόμα και αν οι αλήθειες αυτές δεν συμφέρουν κάποιους. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις υποσχέσεις που δίνουμε και στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τον κόπο του άλλου. Αν δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά, θα είμαστε απλά μια μπανανια στην Ευρώπη.

Απάντηση

01-02-2021 12:52Βασίλης

Δηλαδή, στις 31/1 πληρώθηκαν όλες οι αποζημιώσεις για τον παγετό του Μαρτίου του 2020 στη Λάρισα? Αν ναι, να το ανακοινώσουν ρητά, γιατί κάτι τέτοιο Δεν ισχύει. Πότε σκοπεύουν να ολοκληρώσουν τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις για τον παγετό του 2020 και τα ΠΣΕΑ του 2017??

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

31-01-2021 17:00Διας

Δωστε πισω τα λεφτα μας ρε αλητες!

Απάντηση

30-01-2021 15:34Κωστας

πότε θα δώσετε τα deminimis στα ροδάκινα ρε λαμόγια, τι θέλετε να κατέβουν πάλι οι αγρότες στην Αθήνα να σας κυνηγάνε με τα δικά σας δακρυγόνα ξανά;

Απάντηση

30-01-2021 12:23Γιαννης

Τι θα γίνει με τις εξόφλησης προγράμματων; Το 10% των νέων και το 3% ποτέ;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα