BACK TO
TOP
Πληρωμές

Τη μπάλα… στην κερκίδα στέλνει ο Οικονόμου για την ενίσχυση στο βαμβάκι

Τελευταία απόπειρα να κρατηθούν χαμηλά οι προσδοκίες των βαμβακοκαλλιεργητών αναφορικά με την ειδική ενίσχυση του βαμβακιού λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε στην αγορά η πανδημία, αποτελεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου στη Βουλή.

oikonomou_vouli

Γιάννης Πανάγος

41
13

Χωρίς να αντικρούει το αίτημα των βαμβακοκαλλιεργητών και την τεκμηρίωση που το συνοδεύει, ο κ. Οικονόμου, επιλέγει το δρόμο της αοριστίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας», λες και οποιαδήποτε αποζημίωση θα έθετε εμπόδια στις άλλες πολιτικές.

Είναι σαφές ότι η τοποθέτηση Οικονόμου που υπερβαίνει κατά κάποιο τρόπο τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, ότι το υπουργείο εξετάζει το αίτημα και αναζητά τους απαιτούμενους πόρους, έρχεται να χαμηλώσει τις προσδοκίες των παραγωγών και να δικαιολογήσει μια χαμηλότερη ενίσχυση απ’ αυτή των 25-30 ευρώ το στρέμμα που υπολογίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές.

Να επαναληφθεί ότι οι παραγωγοί βάμβακος έχουν τρεις σημαντικούς λόγους να αιτούνται ειδική ενίσχυση σε μια χρονιά που είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά και εξ αιτίας του κορωνοϊού και συγκεκριμένα:

  • Η διεθνής τιμή του βαμβακιού μειώθηκε πάνω από 50% μετά το πρώτο κύμα πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και δεν επανήλθε μέχρι τη συγκομιδή του περασμένου Φθινοπώρου στα προ της πανδημίας επίπεδα.
  • Η δυσμενής διεθνής συγκυρίας, ανέστειλε για μεγάλο διάστημα ή δυσκόλεψε πολύ τις προπωλήσεις των εκκοκκιστών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις προσφορές τους προς του παραγωγους για το σύσπορο.
  • Δεν τίθεται θέμα στρέβλωσης της αγοράς γιατί αυτή τη στιγμή οι τιμές μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστηρίων για την περασμένη παραγωγή έχουν κλείσει, επομένως οι παραγωγοί ότι πήρανε το πήρανε.
  • Δεν θα υπάρξει θέμα έγκρισης από τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές, γιατί η απώλεια εισοδήματος, λόγω της πανδημίας τεκμηριώνεται. Άλλωστε, το υπουργείο προχώρησε το φθινόπωρο σε ειδική ενίσχυση των παραγωγών ελαιολάδου, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η τιμή το ελαιολάδου μετά τον Μάρτιο του 2020 κινήθηκε έστω και ελαφρά ανοδικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η τοποθέτηση του υφυπουργού στη Βουλή έχει ως ακολούθως:

Απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη

 

Γ. Οικονόμου: Η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας, αν θέλουμε να έχει προοπτική, εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό

 

 «Το βαμβάκι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν για την ελληνική παραγωγική μηχανή και ζωτικό κύτταρο για πολλά σημεία της υπαίθρου», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την αξία των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, ωστόσο τόνισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί εκεί αλλά να στραφεί στις πολιτικές που θα καταστήσουν την παραγωγή πιο ανταγωνιστική. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύτιμες και χρειάζονται γιατί η ζωή είναι ακριβή και δύσκολη και κάθε επιπλέον ευρώ που μπαίνει στο οικογενειακό εισόδημα είναι πολύτιμο. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, και δεν απαντά σε κάποιον που έχει συνδέσει τη ζωή του με το χωράφι και το βαμβάκι. Εκείνο που χρειάζεται είναι μία στέρεα πολιτική που θα βοηθήσει την καλλιέργεια να γίνει πιο ανταγωνιστική, είναι μια πιο αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία και της διεπαγγελματικής και των ομάδων των παραγωγών έτσι ώστε και η διαπραγματευτική τους ικανότητα να αυξηθεί και το κόστος της καλλιέργειας να πέσει»

«Είμαστε δίπλα, ήμασταν δίπλα και σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τα ζητήματα που γέννησε η υγειονομική κρίση όμως η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας αν θέλουμε να έχει προοπτική εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ξεχωριστή αναφορά και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. «Χρειάζονται κινήσεις σαν και αυτές που πρόσφατα πέτυχε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να καταφέρει το πρότυπο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της AGRO2, να ταυτιστεί με τις προδιαγραφές του διεθνούς οργανισμού για το βαμβάκι «Better Cotton Initiative (BCI)» δηλαδή το ελληνικό βαμβάκι που έχει πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO2 να είναι σαν να έχει προδιαγραφές BCI, αυτό δηλαδή που στην Ευρώπη πληρώνεται και αγοράζεται καλύτερα και ακριβότερα. Αυτό, μένει στις συνεταιριστικές οργανώσεις, μένει στην διεπαγγελματική, μένει στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κ. Τζάκρη, τόνισε, πως όπως στην πρώτη φάση της υγειονομική κρίσης, έτσι και στη δεύτερη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι δίπλα στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς, συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας τα αιτήματά τους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, διαρροή ή εξαγγελία του Υπουργείου που να μιλάει για ενίσχυση του βαμβακιού προκειμένου να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις. «Οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κάποιους στρεβλά, να το εκμεταλλευτούν και να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές όπως πράγματι έκαναν κάποιες ανεύθυνες φωνές. Δηλαδή τι είπαν; Αν είναι να σας πληρώσει το κράτος ας σας πληρώσω εγώ 3 με 4 λεπτά κάτω το κιλό. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν βάλαμε νερό σε αυτόν το μύλο»

Ο κ. Οικονόμου, διευκρίνισε ότι το σύνολο των ενισχύσεων που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί (με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση) για το 2020 ήταν περίπου  440 εκατομμύρια, και αντίστοιχα θα είναι τα ποσά και για το 2021, αφού δεν θα υπάρξουν αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καταγγελία από κανέναν παραγωγό ή συνεταιρισμό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να αφορά την μη ανάρτηση των τιμών στα εκκοκκιστήρια.

 

 

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

22-02-2021 07:30ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΙΤΑΝΙΔΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΧΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ?

Απάντηση

21-02-2021 21:00Maria Vis

Είμαι αγρότισσα εδώ και πολλά χρόνια..Η φετινή τιμή του βαμβακιού είναι εξευτελιστική..Η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί πολλά έξοδα...μέχρι να φτάσουμε στην τελική φάση της συγκομιδής χρειαζόμαστε λιπάσματα,ρεντισμστα και ποτίσματα..Ας μην ξεχνάμε πως η αγροτική δουλειά εξαρτάται πάντα από τις καιρικές συνθήκες..Για αυτό το κράτος λόγω της πανδημίας υποχρεούται να βοηθήσει τους βαμβακοπαταγωγους

Απάντηση

16-02-2021 19:43Γιώργος

Κύριε Οικονόμου που ήταν το υπουργείο Γεωργίας όταν έκανε την ανακοίνωση η διεπαγγελματική βαβακος; αν δεν είχε σκοπό να αποζημίωση το βαμβάκι γιατί δεν πείρε ξεκάθαρη θέση εκείνη τη στιγμή; ωστε να μην γίνει αυτή η σφαγή στην τιμη, αλλά έρχεται μετά από τρεις μήνες και το κάνει!!! Αφήσατε (κάνατε πλάτες) τους εκκοκιστες με πρόφαση τις αποζημιώσεις και πήραν τα βαμβακια τζάμπα. Αν μη τι άλλο αυτό δεν είναι ολιγωρία του υπουργείου αλλα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κανονική συνδιαλλαγή με το καρτελ των εκοκιστων.

Απάντηση

16-02-2021 09:28Μπιλης

Ψάξτε να βρείτε ποιες καλλιέργειες πήραν λεφτά λόγω κορονοιου 20/21 κ πόσα ευρώ το στρέμμα ,χωρίς να έχουν πάθει ζημιά λόγω κορονοιου. Τα λεφτά τα έδωσαν σε πέντε δέκα δικούς τους κ πάνε να το επαναλάβουν κ φέτος,

Απάντηση

15-02-2021 20:10Μάνος

Κύριοι της κυβέρνησης, ας Μην στηρίξετε τους βαμβακοπαραγωγούς λόγο covid.. Και θα δείτε πόσο έξυπνος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, πού τους στήριζε Τους βαμβακοπαραγωγούς.. Κάτι ήξερε... Οι Αγρότες, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις σε μια νύχτα....

Απάντηση

15-02-2021 16:33Μαγκη

Έχει πολύ δίκαιο ο βαμβακοπαραγωγος το βαμβάκι είναι ο λευκός χρυσός και πρέπει νά δωθεί η ενίσχυση !!!Το βαμβάκι προσφέρει και πρόσφερε σε πολλούς τομείς !!! Σεβαστείτε τούς παραγωγούς πού καλλιεργούν το λευκό χρυσό γιατί άν φύγουν από τόν αγροτικό τομέα χαθήκατε όλοι!! Ειλικρινά σεβαστείτε τους και εκτιμήστε τους!!!ΥΓ Όπως όλους τους αγρότες!!

Απάντηση

15-02-2021 16:14JON

ΚΥΡΙΕ ΚΡΟΠΑΡΑΓΟΓΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΑΠΟ ΕΥΡΟΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΤΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΩΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΧΡΥΣΟ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΚΑΚΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ.

Απάντηση

15-02-2021 15:50Κροκοπαραγωγος !

Υπαρχουν κ αλλα προιοντα γυρω σας !!! Τι συμφεροντα εχετε ολοι σας κ δινετε τοση βαση στο βαμβακι ? Σαν τους δημοσιους υπαλληλους ειναι οι βαμβακοπαραγωγοι ! Βρεξει χιονισει παιρνουν : βασικη , συνδεδεμενη , de minimus , εκτακτη ενισχηση που αν δεν την δωσετε φετος μεχρι κ η κυβερνηση μπορει να πεσει . Αποζημιωσεις για πρασινα κ κοκκινα σκουληκια καθε χρονο ! ΦΤΑΝΕΙ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΕΣ !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα