BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκε η ενίσχυση στις Καλαμών, φορτώνει η πληρωμή για υπόλοιπα ενιαίας

Στην εκπνοή το έφεραν πάλι οι αρµόδιοι των πληρωµών για την εξόφληση των εκκρεµοτήτων της ενιαίας και των προγραµµάτων της περσινής χρονιάς. Αντίθετα, δούλεψε το... ρολόϊ του Αγρινίου και σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής πληρώνονται τη Δευτέρα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορονοϊού σε ελιές Καλαμών (70 ευρώ το στρέμμα) και καπνά ποικιλίας Βιρτζίνια (50 ευρώ το στρέμμα).

image001_11

Ελένη Δούσκα

143
11

Το θετικό είναι ότι έρχεται εβδοµάδα πιστώσεων, σταδιακά -κατά τα γνωστά- αρχής γενοµένης µε υπόλοιπα ενιαίας, συνδεδεµένων και Εθνικό Απόθεµα, για να ακολουθήσουν Νιτρικά και Βιολογικά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναρξη της διαδικασίας από την ερχόµενη Τρίτη, µε επικρατέστερη ηµέρα για το µεγαλύτερο µέρος των πιστώσεων της ενιαίας την Τετάρτη, και µέχρι το τέλος της εβδοµάδας να έχει κλείσει και η οφειλή που αφορά τα προγράµµατα, η πληρωµή για τα οποία θα «γραφτεί» στις 30 Ιουνίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, µε τους δικαιούχους ωστόσο να βλέπουν χρήµατα µία ή δύο ηµέρες µετά.   
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα πιστώθηκαν πληρωμές 17,3 εκατ. ευρώ σε 8.965 δικαιούχους, που αφορούν σε μεταφορικά νησιών, κομφούζιο και λοιπές ανειλημμένες υποχρεώσεις (ο πίνακας των πληρωμών όπως δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαθέσιμος εδώ).

Οι αγρότες έχουν λαµβάνειν περί τα 100 εκατ. ευρώ που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, που ξέµειναν από την πληρωµή του περασµένου ∆εκέµβρη, λόγω του «µπλεξίµατος» µε το Εθνικό Απόθεµα. Μια «καυτή πατάτα» που αφορά περί τα 30 εκατ. ευρώ και βρίσκεται αυτές τις µέρες στα χέρια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δείχνει «πρόθεση» να συναινέσει στην πληρωµή των αιτούντων, αν και πρόκειται για κατ’ επίφαση δικαιούχους όπως διαπιστώθηκε (ρεπορτάζ σελ. 10-11 της Σαββατιάτικης Agrenda).

Σε εκκρεµότητα προς πληρωµή παραµένουν ακόµα και κάποιοι δικαιούχοι συνδεδεµένων, που έµειναν εκτός στην πρώτη πίστωση, µε τις πιο «µαζικές» περιπτώσεις να αφορούν τους 5.500 αιγοπροβατοτρόφους και κάποιους βαµβακοπαραγωγούς -κυρίως της Καρδίτσας- που δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν στις αποδόσεις. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους, οι πληροφορίες λένε ότι γίνεται προσπάθεια να τακτοποιηθούν µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα, δεδοµένου ότι οριστικοποιήθηκαν οι διοικητικές πράξεις που υπέβαλλαν και αποµένει ο τελικός έλεγχος για να βγει η παρτίδα πληρωµής.

Σχετικά µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι όσων παραγωγών οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον Ιανό το περασµένο φθινόπωρο και λόγω των χαµηλών ή και µηδενικών αποδόσεων δεν πληρώθηκαν, µετά τη ρύθµιση που κατεβάζει από το 20% στο 30% το όριο των αποδόσεων (όπως προκύπτει από τον µέσο όρο πενταετίας ανά περιφερειακή ενότητα) θα δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους µέσα στην επόµενη εβδοµάδα.

Μετά από αυτές τις πιστώσεις θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα από προγράµµατα της περσινής χρονιάς, µε το µεγαλύτερο κοµµάτι να αφορά τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, µε ένα ποσό ύψους 52 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το ποιοι πληρώνονται, να σηµειωθεί ότι χρήµατα δεν αναµένουν οι δικαιούχοι της 1ης προκήρυξης του 2016 για την τριετία, ενώ υπόλοιπα έχουν οι παραγωγοί της 1ης προκήρυξης για την πενταετία, αυτοί της τριετίας της 2ης προκήρυξης του 2017, όλοι (τριετία και πενταετία) της 3ης προκήρυξης του 2019 και αυτοί της πενταετίας της 4ης προκήρυξης του 2019. Εν τω µεταξύ, παρά την κοινοτική υποχρέωση για πίστωση µέχρι 30 Ιουνίου, χωρίς πρόστιµα, το «τράτο» που δίνεται µηχανογραφικά από την εγγραφή της επίσηµης ηµεροµηνίας πληρωµής µέχρι να δουν χρήµατα στους λογαριασµούς τους οι δικαιούχοι, δίνει την «ευκαιρία» στους αρµόδιους να «κλέψουν» κάποια 24ωρα από τους παραγωγούς. Σε κάθε περίπτωση όλες οι πληρωµές για τις εκκρεµότητες της περσινής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.    

Για τα µέσα Ιουλίου τοποθετείται η πληρωµή των ειδικών ενισχύσεων στους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, δεδοµένου ότι το σύστηµα για αιτήσεις είναι ανοιχτό µέχρι τις 2 Ιουλίου. Πιο πίσω και η ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιροµητέρες, αφού πρώτα υποβληθούν οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

 

Ως 19 Ιουλίου αιτήσεις για την εξισωτική

Στην προκήρυξη του Μέτρου 13 για την εξισωτική αποζημίωση προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα ποσά ενίσχυσης να καθορίζονται στα 12,5 ευρώ το στρέμμα για τους κατόχους εκμεταλλεύσεων σε ορεινές περιοχές, 8,1 ευρώ το στρέμμα για τις μειονεκτικές περιοχές και στα 2,5 ευρώ το στρέμμα για τις πρώην μειονεκτικές.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, προσμετρώντας στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2021, η οποία λήγει την 22 Ιουνίου (ή όπως αυτή ισχύει για το εν λόγω έτος), και το διάστημα μετά τη λήξη του οποίου η αίτηση θεωρείται απαράδεκτη. Συνολικά 260 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για το Μέτρο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: 1) Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (μόνο για φυσικά πρόσωπα), 2) Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Τράπεζας, 3) Για την περίπτωση παράτασης του χρόνου ασφάλισης (άνω των 67 ετών), έγγραφο - βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του δικαιούχου που πιστοποιεί και επιβεβαιώνει την εν λόγω παράταση. Η υποβολή τους δεν είναι απαραίτητη σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί και καταχωριστεί ηλεκτρονικά  στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προγενέστερου έτους και δεν υπάρχουν μεταβολές.

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2021 18:55Παναγιωτης

Όλο τον πραγματικό αγροτικό και πρωτογενή,φυσικά κόσμο τον έχουν στην μοίρα του,όπως μερικοί από εμάς που είμαστε στην ξερικη παραγωγή και κοιτάμε τον ουρανό εάν θα βρέξει η θα κάνει καύσωνα έτσι κοιτάμε και την διεύθυνση αγροτικής πολιτικής (λέμε τώρα) τι θα κάνει ποτέ θα το κάνει 3ων εάν το κάνει τελικά αλλά και τη θα κάνει στο τέλος γιατί και αυτοί όπως και τα μετεωρολογικά φαινόμενα κάνουν ΟΤΙ θέλουν ΟΠΟΤΕ θέλουν και ΟΠΩΣ θέλουν ...... Οπότε τι συζητάμε??? Πρόβατα επί σφαγει η προς αναπαραγωγή (όπως λέει και η τέλεια φωνή Βιτάλη...ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΌ ....ΚΤΛ!!ΚΤΛ..!! ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΗ ΤΟΥ ΧΩΡΑΦΙΟΎ (για να μην ξεχνιωμαστε) ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΙΣΙΝΟΩ ΜΕΛΛΟΝ !!!! ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ..ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΆΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΕΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ, ΟΧΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!!

Απάντηση

29-06-2021 17:18ιωαννης

εαν εισαι αλλοδαπος η δημοσιος κοπριτης υπαλληλος πληρωνεσαι εαν εισαι ταλαιπωρος αγροτης εισαι στην τυχη σου

Απάντηση

28-06-2021 23:24Μάνος

Με το βαμβάκι τί θα γίνει θα το στηρίξεις ρε Λυβανε δίκαια ..? Μόνο οι βαμβακοπαραγωγοι δεν έχουν λάβει χρήμα λόγο πανδημίας.. 0.39 λεπτά πουλήσαμε το βαμβάκι..

Απάντηση

28-06-2021 22:43ΕΦΗ

Πληρώθηκε κανείς?

Απάντηση

28-06-2021 07:01Θανάσης

Με τη σηροτροφια ακόμη καμία σχετική ενημέρωση, είστε ακατάλληλοι κύριοι,

Απάντηση

26-06-2021 19:53Κωνσταντίνος Χασαπίδης

Για το βαμβάκι το 25αρι στο στρέμμα το ξεχάσατε το ίδιο και εμείς στις εκλογές

Απάντηση

26-06-2021 10:30Χρήστος

Με την μελισσοκομία τι γίνεται ρε άνθρωποι υπάρχει κανείς εκεί πάνω;Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης είμαστε για λουκέτο!Βγητε στην πιάτσα ρε να δείτε πως βγαίνει το μέλι ρε κοπρόσκυλα με τι κόπο και στο τέλος δεν έχουμε να φάμε μας δουλεύετε;

Απάντηση

25-06-2021 16:52Γιωργος

Ουτως η αλλως η πληρωμη ηταν σχεδιασμενη εδω και μηνες για τις 30 Ιουνιου.ολα τα αλλα ειναι θεατρακι καθε λιγο και λιγακι να μας ανακοινωνουν πληρωμες.αφου ξερουμε καλα οτι οποια εκρεμμοτητα υπαρχει,την κλεινουν τελη Ιουνιου καθε χρονο.μας εχουν σπασει τα @@@@@@@ απο τα μεσα μαιου οτι σε λιγες μερες πληρωμη και την αλλη εβδομαδα και την αλλη παρασκευη και μαλλον καποιες καθυστερησεις.......και παει λεγοντας.εισαστε αθλιοι!!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-06-2021 11:06Νίκος

Με την πληρωμή των νέων αγροτών τι γίνεται επιτέλους; Ποτέ θα πληρωθούμε; Ξυπνήστε ρε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα