BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εγκρίθηκαν πιστώσεις 223 εκατ., σύντομα το πριμ στους Νέους Αγρότες

Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις ύψους 223.373.500 ευρώ για την α' δόση των 8.462 Νέων Αγροτών σε οχτώ Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, στην οποία σημειώνεται ότι «ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των ενισχύσεων» κάτι που θα γίνει έως τις 12 Αυγούστου.

1823685-696059

Γιώργος Κοντονής

18468
291
Εγκρίθηκαν πιστώσεις ύψους 223 εκατ. ευρώ, σύντομα η πρώτη δόση του πριμ εγκατάστασης στους Νέους Αγρότες 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τους επιλεγέντες σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Εγκρίθηκαν σήμερα οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τη πληρωμή της πρώτης δόσης σε όσους μετέχουν στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών – (υπομέτρο 6.1, Εγκατάσταση Νέων Γεωργών), οπότε και ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα.

Πρόκειται για τους επιλεγέντες σε 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ηπείρου.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες ανέρχεται για πρώτη φορά στο ύψος των 525 εκατ. ευρώ, καθώς διατέθηκαν επιπλέον πόροι σε σχέση με τα 420 εκ. ευρώ της αρχικής πρόσκλησης προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, ενώ το ποσό που θα καταβληθεί σε αυτή τη φάση από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν ετοιμότητα πληρωμής της πρώτης δόσης στους δικαιούχους είναι ύψους 223.373.500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διπλασιάστηκε η ενίσχυση ανά δικαιούχο έως 40.000 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά επίσης οι αιτήσεις υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν ψηφιακά με αποτέλεσμα την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών έγκρισης και πληρωμής των δικαιούχων.

Θα ακολουθήσουν οι πληρωμές και στις υπόλοιπες Περιφέρειες στη βάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε δήλωσή του τονίζει: «Η υλοποίηση του προγράμματος σε χρόνο ρεκόρ καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εξαγγελθεί στον συγκεκριμένο τομέα, δείχνουν τη βούληση της κυβέρνησης να ανανεώσει το δυναμικό των επαγγελματιών στον πρωτογενή τομέα. Έτσι στηρίζουμε την οικονομία της χώρας μας, συμβάλλουμε στην διατήρηση και αύξηση της παραγωγής ως στοιχείο αναγκαίο και για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και κυρίως δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα το πρόγραμμα υπηρετεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές της αειφόρου ανάπτυξης και την αντίληψη της κυβέρνησης για μετάβαση από το μοντέλο της αγροτικής εκμετάλλευσης στο μοντέλο της αγροτικής επιχείρησης».

 

 Το πράσινο φως περιμένει η Κεντρική Μακεδονία για έναρξη πληρωμών

Στο χρονικό «παράθυρο» που ανοίγει από την Παρασκευή 5 έως και την επόμενη Παρασκευή 12 Αυγούστου, αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των 1.501 Νέων Γεωργών από την Κεντρική Μακεδονία η πρώτη δόση, από το πριμ εγκατάστασης των περίπου 37.500 ευρώ, που τους αντιστοιχεί για την ένταξή τους στην τρέχουσα προκήρυξη του «υπομέτρου 6.1», μετά την πρόσφατη αποδέσμευση ποσού 223,3 εκατ. ευρώ από το ΥπΑΑΤ.

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -επιδεικνύοντας, όπως και στο στάδιο των αξιολογήσεων, ετοιμότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, έχουν στείλει από τις 2 Αυγούστου το σχετικό πίνακα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και ανέμεναν από τον Οργανισμό να τους ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσουν τις πληρωμές στους δικαιούχους.

«Πρόκειται για ένα αρχικό ποσό της τάξης των 38,5 εκατ. ευρώ, αφορά το 70% της πρώτης δόσης για τους πρώτους 1.501 εντασσόμενους στο πρόγραμμα και πρόθεσή μας είναι να έχουν λάβει τα χρήματά τους όλοι έως την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε» είπε στην Agrenda ο Γιώργος Κεφαλάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συμπληρώνοντας πως «το υπόλοιπο 30% του ποσού θα καταβληθεί όταν ολοκληρώσουν την εγκατάστασή τους στο αγροτικό επάγγελμα».

Συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεσμεύσει, από το πρόγραμμα Νέων Γεωργών, το ποσό των 85 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ, όπως λέει ο κ. Κεφαλάς, για τα δεδομένα της περιφέρειας, όσο και της χώρας γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά στους εν δυνάμει δικαιούχους, σε αυτούς, δηλαδή, που περιμένουν να αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά τους, για να κριθεί αν τελικά είναι ή όχι δικαιούχοι, η τοπική περιφέρεια ήδη έβαλε μπροστά τις διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει το συντομότερο το τοπίο.

«Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου άλλοι 870 υποψήφιοι. Επί της ουσίας έχουμε δύο κατηγορίες υποψηφίων. Είναι εκείνοι οι οποίοι μας με το αρχικό τους σχέδιο μας είπαν πως θα φέρουν δικαιολογητικά ιδιοκτησίας ή απόδειξης της ανεργίας τους ή της απασχόλησής τους και έχουμε και τις ενστάσεις όλων όσων για κάποιο λόγο έχουν ζητήσει να επανακριθούν τα μόριά τους», εξηγεί ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει πως «έχουμε κινήσει ήδη τη διαδικασία, με αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για να εξεταστούν αυτά τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και τα αιτήματα ή ενστάσεις τους. Οπότε θεωρούμε πως μέσα στον επόμενο μήνα η διαδικασία αυτή θα έχει ξεκινήσει, καθώς ήδη έχουμε ορίσει τις Επιτροπής που θα κάνουν αυτή τη δουλειά».

Ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει ο κ. Κεφαλάς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κινηθεί και προς την κατεύθυνση να ζητήσει επιπλέον πόρους, από το υπουργείο, από προγράμματα που δεν προχωρούν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, προκειμένου από τα 85 εκατ. ευρώ, το τελικό ποσό για το πρόγραμμα να ανέβει στα περίπου 116 - 117 εκατ. ευρώ, για να καλυφθούν χρηματοδοτικά και οι 670 δυνητικά δικαιούχοι για τους οποίους οι διατιθέμενοι πόροι δεν έφτασαν αυτή τη φορά.

«Η περιφέρεια μας είναι η πρωταθλήτρια στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων πανελλαδικά. Παράγουμε το 1/3 του αγροτικού ΑΕΠ της χώρας, άρα είναι πολύ σημαντικό ό,τι μπαίνει νέο αίμα, εισέρχονται στον πρωτογενή τομέα άνθρωποι νέοι, καταρτισμένοι με όρεξη για δουλειά», σχολιάζει ο κ. Κεφαλάς και χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το πρόγραμμα, καθώς πέραν της ηλικιακής ανανέωσης του γηρασμένου γεωργοκτηνοτροφικού πληθυσμού της χώρας, «οι άνθρωποι αυτό θα συμβάλλουν επίσης στην επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο αγροτικό επάγγελμα και στο να μετασχηματιστουν οι αγροτικές μας εκμεταλλεύσεις σε αγροτικές επιχειρήσεις, όπως επιτάσσουν οι σημερινές συνθήκες».

Μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δρόμος για την καταβολή της πρώτης δόσης του πριμ εγκατάστασης, από το υπομέτρο 6.1, που αυτή τη φορά έχει συνολικό προϋπολογισμό 525 εκατ. ευρώ, άνοιξε για συνολικά περίπου 8.500 νέους Αγρότες, από άλλες επτά περιφέρειες -από τις 13 της χώρας- και συγκεκριμένα στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Ελλάδα, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σχόλια (291)
Προσθήκη σχολίου

26-08-2022 13:11Γιαννης

Αττική και ακόμα τίποτα… Ποιος ξέρει άραγε

Απάντηση

05-08-2022 14:37Πλουσιος Νεος Αγροτης

Με πηραν απο την τραπεζα μολις , εγινε η καταθεση .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-08-2022 13:03Farm3r

Τηλεφωνικη επικοινωνία με οπεκεπε πριν λίγο. Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει. ΔΕΝ θα πληρώσουν όλες οι περιφέρειες μαζί. Για όσους ασχολουντε όταν μέσα στο ΟΠΣΑΑ εμφανιστεί η εντολή πληρωμής με ημερομηνία πληρωμής την επωμενη μέρα ΑΝ είναι Πειραιώς τα λεφτά θα ναι μέσα. ΌΣΟ δεν εμφανίζεται εντολή μη περιμένετε λεφτά. Για όσους πάλι δεν γνωρίζουν τη τύφλα τους και δε ξέρουν ΟΎΤΕ να διαβάζουν αυτό που έχουν μπροστά τους και μου λένε ότι βρίζω, δίκιο έχουν. Βρίζω. Αντε γαμηθητε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

05-08-2022 08:16Αντωνης

Διαβασα στον agrotypo πως κοβονται νεοι που πληρουν τις προυποθεσεις λογο ελκειψης κονδυλιων,αυτο σημαινει πως οι περιφερειες που δεν ολοκληρωσαν τις διαδικασιες μενουν ολοι εκτος? Παρακαλω καποια γνωμη αν γνωριζει καποιος?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

05-08-2022 08:08Αντωνης

Ξερεις καποιος ποτε θα πληρωθουν οι περιφερειες που τελειωναν τωρα την αξιολογηση.( Νοτιο Αιγαιο). Ειπαν οτι θα αναρτησουν τα αποτελεσματα μεχρι την αλλη εβδομαδα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-08-2022 00:45Ανεστης

Στερεά και δυτική Ελλάδα το αργότερο μέχρι το απόγευμα θα έχουν μπει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (13)

05-08-2022 00:18Efi

Καντε κάτι ώστε να μην ξαναδούμε σχόλιο απο @Ερρικος κ @ Farm3r !!!! Έλεος!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

04-08-2022 23:39Farm3r

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Δ Ε Ν εχουν βγαλει μεχρι τωρα αποφασεις διαθεσης πιστωσης ωστε να πληρωθουν οι δικαιουχοι. Οι αποφασεις πρεπει να ειναι σαν αυτη εδω https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A87%CE%A1%CE%9A7%CE%9B%CE%9B-%CE%92%CE%9F7

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (14)

04-08-2022 20:39Panos

Παιδιά μην σαν πιάνει τρέλα. Όλα μπήκαν σε μια ευθεία. Από αύριο μέχρι 12 του μήνα, θα μπούνε τα χρήματα. Μην σας πιάνει πανικός. Μωρέ μακάρι να μπούνε αύριο, αλλά εγώ προσωπικά το κόβω για την άλλη βδομάδα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

04-08-2022 18:43ΛΟΚΑΤΖΗΣ

αυριο λογικα θα μπουν στην δυτικη μακεδονια που τρεχει με 1000 σε σχεση με τις αλλες περιφερειες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (15)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα