BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στεγνός από πληρωμές ο Μάρτιος, παίζεται μόνο η ειδική ενίσχυση βάμβακος

Με μόνη εξαίρεση την προκαταβολή του αγροτικού πετρελαίου, η οποία και κλείδωσε για την 1 Απριλίου δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, δεν φαίνεται να κινείται κάτι άλλο αυτό το διάστηµα, παρά το ότι ο Μάρτιος παραδοσιακά άλλες χρονιές ήταν ένας µήνας µε πληρωµές, αφενός υπολοίπων της ενιαίας του προηγούµενου έτους και αφετέρου συνδεδεµένων ενισχύσεων.

pliromi-eidikis-vamvakos

Ελένη Δούσκα

6069
57

Ωστόσο, φέτος, τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Καταρχήν, η παράταση που δροµολογείται στη διορία για τις δηλώσεις των eco-schemes του 2023 και για τις διορθώσεις στο ΟΣ∆Ε, σηµαίνει κατ’ επέκταση ότι πάει παραπίσω ένα µεγάλο µέρος των λειτουργιών του ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο γύρω από το ΟΣ∆Ε και την έναρξη υποβολής των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης του 2024 όσο και σχετικά µε τις εκκρεµότητες των πληρωµών από τις διορθώσεις της περσινής ενιαίας. 

Με άλλα λόγια, µοιάζει µάλλον δύσκολο να καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τις διορθώσεις επί της περσινής ενιαίας, προκειµένου να βγει η πληρωµή αν όχι όλου– του µεγαλύτερου τουλάχιστον µέρους του ποσού των 88 εκατ. ευρώ- µέχρι το τέλος Μαρτίου.

Αυτό, λοιπόν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια και δείχνει να κρατά τον αρχικό προγραµµατισµό επί των πληρωµών εκεί κοντά στο Πάσχα και ειδικότερα τοποθετείται η πληρωµή για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ποσού 245 εκατ. ευρώ εντός Απριλίου και για τα 425 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes και τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούµενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, για πριν το Πάσχα. Στις εκκρεµότητες πρέπει να υπολογιστούν και 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική, αλλά και  5 εκατ. ευρώ από τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πληρωµές για τις συνδεδεµένες θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις 15 Απριλίου και µετά, ενώ προς ώρας δεν έχει γίνει λόγος επίσηµα για το τι µέλλει γενέσθαι µε την ειδική ενίσχυση βάµβακος. Η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις ενδεικτικές τιµές επί των συνδεδεµένων δηµοσιεύτηκε στη ∆ιαύγεια, ωστόσο θέλει ακόµα δουλειά, προκειµένου οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών να προχωρήσουν στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και κατόπιν στους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Μένει ακόµα να διευκρινιστεί αν οι αρµόδιοι των πληρωµών υπολογίζουν και την ειδική ενίσχυση βάµβακος ύψους 183 εκατ. ευρώ όταν αναφέρονται στις πληρωµές των συνδεδεµένων, που σηµαίνει ότι και αυτή µεταφέρεται για τον Απρίλιο ή θα µπει πριν την αργία της 25ης Μαρτίου, όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια. 

Μέχρι ώρας πάντως οι πληροφορίες σχετικά µε το βαµβάκι κάνουν λόγο για εκτάσεις περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, οι οποίες µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ δίνουν ενίσχυση περί τα 75 το στρέµµα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί



Σχόλια (57)
Προσθήκη σχολίου

26-03-2024 10:46Φώτης τσουλος

Τελικά ξέρει να μου πει κάποιος ποτέ θα μπουν τα χρήματα??ας μου πει κάποιος τα περιμένουμε από το Δεκέμβρη τελικά τι θα γίνει μια ακριβής ημερομηνία

Απάντηση

03-03-2024 15:25Βαγγελιω

Όλο πληρωμές ακουωωω και πληρωμές δεν βλέπουμε......κοροϊδεύουν τον κόσμο.......και δεν λένε ποτε θα πληρώσουν

Απάντηση

03-03-2024 09:38Κατερινα

Κύριοι η κοροιδία πάει σύννεφο.Θα τα πούμε στις εκλογές.Πρώτη φορά απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς λόγο.Εμείς τα πληρώνουμε όλα στην ώρα τους.Εσείς πληρώνεστε στην ώρα σας.Εμείς?ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ΝΟΙΩΘΩ.ΑΙΣΧΟΣΣΣ!!!

Απάντηση

03-03-2024 09:16Έλλην

Ξαφνικά άλλαξε ο τίτλος από στεγνός ο Μάρτιος έγινε παίζετε η πληρωμή βαμβακος αγροτικό πετρελαιο τον Μάρτιο ενώ προχθές έλεγαν πετρελαιο πρώτη Απριλίου πόσο κοροϊδία πια δεν ντρέπεστε καθόλου όσο κσι να στηρίζεται Μητσοτάκη το κάνετε χειρότερο το μαύρο που θα φάει στης ευρωεκλογές

Απάντηση

02-03-2024 20:00Γιωργος

Η χειροτερη ρατσα ανθρωπου....αμετανοητος νεοταξιτης εμβολιασμενος νεοδημοκρατης κομματοσκυλο....με καμμενο εγκεφαλο.δεν υπαρχει φαρμακο για σας.μονο ενας 3ος παγκοσμιος και μια υπερ πτωχευση θα σας φερει στα συγκαλα σας αν και γι'αυτο αμφιβαλω.ουτε με 500 χρονια σκλαβιας δεν ξυπνατε εσεις ραγιαδες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

02-03-2024 19:20Sakis

Φτάνει κάποιος να σερφαρει σήμερα στα διάφορα σάιτ για να καταλάβει το μέγεθος της διαφθοράς στην χώρα μας κ την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών.Μετρησα καμμία 15 άρια που γράφουνε για ζεστό χρήμα,φρέσκο χρήμα προς τους αγρότες.Διαβαζωντας copy paste όλα τα άρθρα λένε ότι είπε ο Αυγενακης για όλα τα ανεξοφλητα που έπρεπε να είχαν ήδη δωθεί ότι θα εξοφληθούν ε κατά το Πάσχα.Συνδεμενες τα περνάμε Φεβρουάριο,πρασινισμα( τέως eco schemes) Δεκέμβριο τώρα μετά το Πάσχα κ ανεξοφλητα προηγούμενων ετών ένας Θεός ξέρει.Και όλα τα ΜΜΕξαπατησης πήραν ένα άρθρο που γράφτηκε στο υπουργικό γραφείο κ παρουσιάζουν ένα Κρατος- Κυβέρνηση μπαταχτση σαν επιτυχημένο καλοπληρωτη.Και ο ευνοουμενος σε αυτήν την κατάσταση ο αγρότης κτηνοτρόφος.Απιστευτο το είδαμε κ αυτό.

Απάντηση

02-03-2024 16:06Γιωργος

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kremlino-i-kyvernisi-mitsotaki-tha-logodotisei-ston-lao-tis-gia-ta-opla-pou-edose-sto-kathestos-tou-kievou-skotonoun-omogeneis/

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-03-2024 13:49Ενας

Αυτό εννοούσε ο Μητσοτάκης όταν έλεγε σας καταλαβαίνω έχετε δίκιο θα σας ξεκανω πως να σε καταλάβει ενας που έχει εκατομμύρια στης τράπεζες και τρελούς μισθούς δεν γίνεται περαστικά μας ως τέλος Απριλίου 60 μέρες είναι θα περάσουν

Απάντηση

02-03-2024 13:31Γιωργος

Ο κοπριτης χρυσος εχει παρει εντολη να καθυστερει επιτηδες πληρωμες.σε προσωπικο επιπεδο οταν λεω πληρωμη,δεν εννοω επιδοτησεις ουτε επιστροφη πετρελαιου,αλλα ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ.ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ 40-50 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΥΡΕΥΩ ΟΥΤΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.ΤΟ. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΕΙ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ Ο ΕΛΓΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΕΩΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ.ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΠΡΟΚΑΣΕΛΑΚΗΔΕΣ ΠΑΛΙ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ.ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΚΑΙ Η ΜΠΟΧΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-03-2024 12:21George

Στις εκλογές φροντιστε να ξεχάσετε και να τους ξανά ψηφισετε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (10)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα