Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με λιγότερα κιλά η ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, καμία ποινή για Νέους του 2021 με βάση τυπική απόδοση

Μια αξιόλογη μείωση στις ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις για την εξασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος επίκειται το επόμενο διάστημα, με την σχετική ρύθμιση να έχει κατατεθεί στην πρόταση τροποποίησης του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ που βρίσκεται ήδη προς αξιολόγηση στις Βρυξέλλες.

yard-05

3505
2

Η πρόταση αλλαγής της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, μόλις γίνει δεκτή από τις ευρωπαϊκές αρχές, θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (νομός) με βάση τον μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016- 2020 κάθε Περιφερειακής Ενότητας, μειωμένο κατά 30%, αντί για 20% που ισχύει τώρα.

Στο μεταξύ, διαβεβαιώσεις έδωσε με έγγραφο στη Βουλή ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ότι ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλίας θα ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ανωτέρας βίας, προκειμένου να μην χαθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος για τους  παραγωγούς που επλήγησαν από τις θεομηνίες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη, μετά την λήξη κάθε εκκοκκιστικής περιόδου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά στοιχεία από τον ΕΛ.Γ.Α. προκειμένου να συνυπολογίσει τυχόν ζημιές που υπέστησαν οι βαμβακοκαλλιέργειες στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, ο ΕΛ.Γ.Α. χορήγει σε κάθε καλλιεργητική περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο το σύνολο των στοιχείων που προκύπτουν από τα πορίσματα εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών που προξενήθηκαν στις βαμβακοκαλλιέργειες και που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. , όσο και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από τις επισημάνσεις που διενήργησαν στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. και που αφορούν την παρακολούθηση της πορείας των ανωτέρω καλλιεργειών για ζημιές, που δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α., (π.χ. εντομολογικές προσβολές, κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο [άρθρο 3 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2116/2021], αναγνωρίζεται, ως ανωτέρα βία, μεταξύ άλλων, και η σοβαρή φυσική καταστροφή ή το σοβαρό καιρικό φαινόμενο που πλήττει βαριά την εκμετάλλευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κόστους των εισροών (ενέργεια, λιπάσματα), καθώς και οι ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου έτους, δυσχεραίνουν τις συνθήκες καλλιέργειας στον τομέα του βαμβακιού.

Ρύθμιση για την ακαρπία σε Νέους

Εν τω μεταξύ, αντανακλαστικά φαίνεται ότι επιδεικνύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα των Νέων Αγροτών του 2021, οι οποίοι κινδυνεύουν με απένταξη εξαιτίας του φαινομένου ακαρπίας που παρατηρείται σε πολλά παραγωγικά κέντρα ελιάς, καθώς και σε αρκετές αμπελουργικές ζώνες όπου τα καλλιεργητικά προβλήματα συνδέεονται με την εξάπλωση περονόσπορου.

Για την εξέλιξη αυτή, που έρχεται σε συνέχεια σχετικού ρεπορτάζ της Agrenda, ενημερώνει το Αθηναΐκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

«Στόχος της δέσμευσης είναι η πραγματική άσκηση της γεωργίας και επειδή η τήρησή του δεν αποτελεί αυτοσκοπό, κατά την εξέταση της υποχρέωσης θα λαμβάνονται υπόψη τόσο οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στον ΕΛΓΑ όσο και οι αναφορές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών σχετικά με εμφάνιση ακαρπίας ή άλλων προβλημάτων σε συγκεκριμένες καλλιέργειες προκειμένου αγροτεμάχια με καλλιέργειες που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα να εξαιρούνται από την υποχρέωση απόδειξης κύκλου εργασιών», υπογράμμισαν τα ίδια στελέχη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη και η παρενιαυτοφορία, ενώ οι σχετικές οδηγίες αναμένεται να δοθούν εντός Δεκεμβρίου.

Παράταση στις παραδόσεις σταφίδας για συνδεδεμένη απαιτούν στο Χανδρινό

Τη δυνατότητα να μπορούν να παραδίδουν οι παραγωγοί σταφίδα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού, αφού όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του, η υποχρέωση παράδοσης εντός ενός στενού ημερολογιακού εύρους για την εξασφάλιση της συνδεδεμένης, λειτουργεί στην πράξη ως μοχλός πίεσης των τιμών. Παράλληλα διεκδικείται η μείωση, ειδικά για φέτος, του πλαφόν παραδόσεων, αφού λόγω των κλίματολογικών δυσκολιών, οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-11-2023 19:51klain

ρε παιδια στους νεους αγροτες δεν ειναι το προβλημα μονο η ακαρπια, ειναι και οτι δεν μπορουμε να αυξησουμε τις εκμεταλευσεις γτ θα αναβει η τυπικη αποδοση και θα πρεπει να κανουμε τρελους τζιρους, πχ αν αυξησω τα μελισσια μου θα ανεβει η τυπικη αποδοση εξοδου και μετα θα πρεπει να κανω τρελους τζιρους κατι που απλα δεν γινεται ,δηλ απο την μια θελουν πραγματικους αγροτες που μεγαλωνουν τις εκμεταλευσεις και απο την αλλη με αυτο το μετρο καταφερνουν το αντιθετο! τα 8 χρονια δεσμευση ειναι υπεραρκετα για να μην μπει καποιος που παει μονο για τα χρηματα...

Απάντηση

29-11-2023 13:59Να δούμε

80 δολλαρια το βαμβάκι κ σε εμάς δίνουν 51 λεπτά . , 3 λεπτά κρατάνε οι μεσίτες , δηλαδή το 6% του τζίρου σου το παίρνει ο μεσίτης . Πόση κοροϊδία .. ξυπνήστε σας νας πίνουν τον αιμα κανονικά κ τους κόιταμε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία