BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μεγάλη Τρίτη μέρα κρίσεως για πληρωμές συνδεδεμένων eco-schemes και εκκρεμών

Μία µόλις εβδοµάδα έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών για να ολοκληρώσουν τους σχετικούς ελέγχους προκειµένου να γίνουν πράξη οι επανειληµµένες δεσµεύσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πιστώσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ για συνδεδεµένες ενισχύσεις, eco-schemes και υπόλοιπα ενιαίας από το 2014 πριν από το Πάσχα.

pinakas-krisimes-pliromes

Ελένη Δούσκα

12583
40

Ωστόσο, οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για κωλυσιεργία από την πλευρά των τεχνικών συµβούλων, ανησυχούν τους αγρότες και εντείνουν την αγωνία τους για την έγκαιρη έκβαση της διαδικασίας. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda


Επί του πρακτέος, πάντως, το δρόµο για την έγκριση των πληρωµών των άµεσων ενισχύσεων (Αποσυνδεδεµένων και Συνδεδεµένων, αλλά και των ειδικών µέτρων στήριξης στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου) άνοιξε η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υπεγράφη στα µέσα της περασµένης εβδοµάδας και φαίνεται να διευκολύνει την ολοκλήρωση του έργου της διοικητικής µηχανής στην ώρα της, καθορίζοντας ότι το ποσοστό του δειγµατοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων πρέπει να είναι στο ένα τοις χιλίοις.

Σε κάθε περίπτωση, σύµφωνα µε την εγκύκλιο, οι ελεγκτές που ορίζονται να πραγµατοποιήσουν το διοικητικό και υπολογιστικό έλεγχο προβαίνουν σε δειγµατοληπτικό έλεγχο, προς επιβεβαίωση του ορθού υπολογισµού του ποσού πληρωµής των εγκεκριµένων αιτήσεων και συµπληρώνουν και υπογράφουν τη λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου µε τα στοιχεία που ελέγχθηκαν. Ειδικότερα, µέσα από το πληροφοριακό σύστηµα που υποστηρίζει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και τις σχετικές «οθόνες» επιλέγεται η Περιφερειακή Ενότητα ή ΔΑΟΚ και πραγµατοποιείται έλεγχος σύµφωνα µε τα παρακάτω:

  • Μέσα από το αρχείο των πληρωµών καθορίζεται µε τυχαία δειγµατοληψία το ποσοστό του δειγµατοληπτικού ελέγχου των αιτήσεων των γεωργών, το οποίο πρέπει να είναι στο ένα τοις χιλίοις.
  • Ακολούθως, από το λογισµικό της εφαρµογής, καθορίζεται µηχανογραφικά µε τυχαία δειγµατοληψία το δείγµα των προς έλεγχο παραγωγών το οποίο εκτυπώνεται σε κατάσταση δείγµατος ελέγχου υπό µορφή αναλυτικής κατάστασης πληρωµής.
  • Ο ένας ελεγκτής προβαίνει στον έλεγχο του συνόλου του δείγµατος ενώ ο δεύτερος σε δειγµατοληπτικό έλεγχο του 10% των ελεγχθέντων δικαιούχων από τον πρώτο ελεγκτή.
  • Στη συνέχεια συµπληρώνεται και υπογράφεται από τους δύο ελεγκτές η λίστα διοικητικού και υπολογιστικού ελέγχου.
  • Εκτυπώνεται η πρώτη και η τελευταία σελίδα της αναλυτικής κατάστασης πληρωµής.
  • Εκτυπώνεται η συγκεντρωτική κατάσταση πληρωµής.   

Εµπόδιο ξανά η αργία των τραπεζών

Όπως έγινε µε το αγροτικό πετρέλαιο, που πληρώθηκε µε µία ηµέρα καθυστέρηση λόγω της αργίας του Καθολικού Πάσχα, άλλο ένα τέτοιο εµπόδιο παρουσιάζεται και στις επερχόµενες πληρωµές της Μεγάλης Εβδοµάδας. Ήδη κάποιες τράπεζες έχουν στείλει µηνύµατα στους πελάτες τους στα οποία τους ενηµερώνουν ότι λόγω της εορτής του Πάσχα και της µεταφοράς της αργίας της Πρωτοµαγιάς, οι πληρωµές οφειλών και τα εµβάσµατα που θα καταχωρούνται από τη Μεγάλη Πέµπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόµενη εργάσιµη. Αυτό σηµαίνει ότι οι όποιες πληρωµές προς τους αγρότες θα πρέπει να ξεκινήσουν την Τρίτη 30 Απριλίου, ώστε να έχουν δύο µέρες διαθέσιµες µπροστά οι τράπεζες να φανούν τα χρήµατα, ειδικά αν δεν είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, ούτως ώστε να µπορέσουν όλοι οι αγρότες να σηκώσουν χρήµατα πριν από τις αργίες του Πάσχα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (40)
Προσθήκη σχολίου

30-04-2024 20:46Κλεοπάτρα

Πληρώθηκε ρε παιδιά κάποιος σήμερα κάτι εκτός από συνδεδεμένες?

Απάντηση

23-04-2024 21:51ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ <ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Απάντηση

22-04-2024 16:03k

Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη / Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός επιάστη / Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός παιδεύτη / Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί

Απάντηση

21-04-2024 19:25Γιωτα

ΝΑ ΡΩΤΉΣΩ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΉΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΕΣ??ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΆΣΧΕΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑ? ΡΩΤΑΩ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΈΝΕΣ Κ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-04-2024 14:34ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΡΉΣΕΤΕ ΣΤΗΣ ΕΥΡΟΕΚΌΓΙΕΣ. ΟΠΟΤΕ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΕΤΕ ΌΛΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΜΠΌΔΙΟ ΥΠΆΡΧΕΙ. ΜΌΝΟ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΉΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΉΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΊΣΤΕ ΔΙΜΟΚΡΑΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΊΣΤΕ.

Απάντηση

21-04-2024 10:32Ελένη

Διαβάζω ότι το σιτάρι πέφτει γιατί παίρνουν πλέον τεράστιες ποσότητες από την Τουρκία η οποία δεν έχει τους ίδιους κανόνες με τους Ευρωπαίους αγρότες. Δηλαδή εμείς πρέπει να τηρούμε ένα σωρό κανόνες, να ρίχνουμε εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά είναι λιγότερο αποδοτικά απέναντι σε ασθένειες με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή αλλά οι Τούρκοι να ρίχνουν αυτά που απαγορεύονται για μας και να προτιμάνε την δικιά τους παραγωγή. Εντελώς άδικο και άνισο για εμάς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-04-2024 10:19Κοσμάς

Δηλαδή όλοι αυτοί θέλουν να πολεμήσουμε αύριο μεθαύριο γι αυτούς ενω μας φέρονται σαν σκουπίδια τα τελευταία 3 χρόνια... έτσι και γίνει το μπαμ έχω φύγει χιλιόμετρα...

Απάντηση

20-04-2024 20:38Αγρότης

Να κοπεί το χέρι σε όποιον ψήφισε ΝΔ μας τελείωσαν οι μπασταρδοι

Απάντηση

20-04-2024 19:26ΑΕΛ

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΊΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΜΟΥΣ,ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΊΑ ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ,ΑΥΤΆ ΚΆΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ /ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ/ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΠΙΣΘΟΔΡΌΜΗΣΗΣ******ΤΟΣΟ ΓΙΔΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΝΕΥΡΑΓΛΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ,ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΡΟΥΦΙΑΝΟΙ,ΚΑΙ 2 ΑΥΓΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΑΝΊΚΑΝΟΙ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ ΓΚΕΙΔΕΣ*******//*

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-04-2024 17:16Σάκης

Μας γωνατισατε οικονομικά, αλλά όχι ψυχολογικά! Είμαστε εδώ, ζωντανοί και επί των επαλξεων, ότι δικαιούμαστε θα το πάρουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ούτε καν να σκεφτείτε ότι είμαστε σε λήθαργο! Ξεχάστε ευγένειες κ τέτοια, αυτά τελείωσαν, ότι μας πήρατε κ μας παίρνετε, θ μας τα δώσετε ένα προς ένα! Εμείς είμαστε η δύναμη και εμείς θα αποφασίσουμε ! Τέλος!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα