Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Αξίες δικαιωμάτων για το 2021 καλείται να ορίσει ο Σπήλιος Λιβανός

Μια πρώτη καλή γεύση των προθέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η χώρα μας στις άμεσες ενισχύσεις, αναμένεται να δώσει η απόφαση Λιβανού για τη σύγκλιση που θα υπάρξει στα δικαιώματα στη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς. Βάσει του κοινοτικού κανονισμού η απόφαση αυτή θα πρέπει να τεθεί υπόψη των ευρωπαϊκών αρχών μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2021.

remote_axd

Γιάννης Πανάγος

4866
7

Οι πληροφορίες θέλουν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή τον Βορίδη, να έχει λάβει την απόφαση επ’ αυτού και να έχει επιλέξει την ταχεία σύγκλιση εντός της διετίας 2021 -2022, έτσι ώστε η νέα ΚΑΠ να «τρέξει» από πραγματικά καινούργια αφετηρία και χωρίς το βάρος των ιστορικών δικαιωμάτων. Σημειωτέον ότι 18 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποφασίσει την πλήρη εσωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων.

 Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει τι έχει στο νου του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, παρά το γεγονός ότι οι μέρες που απομένουν μέχρι τη λήψη και υποβολή στις Βρυξέλλες της σχετικής απόφασης είναι λίγες.

Αν κρίνει πάντως κανείς από τις πρώτες τοποθετήσεις Λιβανού σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο χορήγησης των κοινοτικών ενισχύσεων και να επιμείνει οι επιδοτήσεις να κατευθύνονται στους πραγματικούς παραγωγούς, μπορεί να εικάσει ότι η τελική του επιλογή δεν θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή στην οποία έδειχνε να καταλήγει ο προκάτοχός του.

 Αυτό σημαίνει ότι από φέτος οι κάτοχοι ιστορικών δικαιωμάτων, δηλαδή οι δικαιούχοι υψηλών στρεμματικών ενισχύσεων θα υποστούν σημαντική περικοπή, η οποία θα επαναληφθεί κατά το αντίστοιχο ποσοστό και την επόμενη χρονιά (2022).

Το ζήτημα είναι ποιοι θα βγουν ωφελημένοι απ’ αυτή την περικοπή. Εδώ, οι δρόμοι που δύναται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι περισσότεροι από ένας.

Μια πρώτη προσέγγιση λέει ότι οι αναλογούντες πόροι, δηλαδή η εξοικονόμηση από τα ιστορικά δικαιώματα, θα μπορούσαν να διατεθούν αναλογικά για αύξηση των υπόλοιπων δικαιωμάτων και δη των δικαιωμάτων των νεότερων αγροτών.

Μια δεύτερη σκέψη είναι η αξιοποίηση αυτών των πόρων για την χρηματοδότηση της επιλεξιμότητας των νέων εκτάσεων (9,6 εκατομμύρια βοσκοτόπια) που δύνανται να ενταχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων μετά το 2018 (Κανονισμός OMNIBUS). Το θέμα είναι πώς σ’ αυτή την περίπτωση, η διανομή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθούν, αν αυτό είναι δυνατό, όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι.  

 Όπως και να έχουν τα πράγματα η καταληκτική ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου και η κατάθεση της σχετικής πρότασης στα αρμόδια κοινοτικά όργανα θα δώσει σαφές στίγμα των κοινοτικών προθέσεων και τους θάρρους με το οποίο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσεγγίζει τα ζητήματα.

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

06-02-2021 23:21Δημητριος Γκανατσιος

Καντε καμια μαλακια να κοψετε παλι τα λεφτα μας και βλεπω να ερχονται ολα τα βοειδη μεσα στην βουλη σας!!!

Απάντηση

04-02-2021 05:23Avraam

Δικαιώματα μόνο σε όσους έχουν εξ ολοκληρου αγροτικά εισοδήματα και όχι με ποσοστά και όχι άλλοι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τις καλλιέργειες στις γυναίκες τους και τα παιδιά τους αλλά αυτοί καβαλάνε τα τρακτέρ για να τα δουλέψουν και δεν κατάλαβα όσοι είναι πάνω από τα 40 ηλικιακά τι είναι γέροι;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία