Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επιδοτήσεις

Πληρωμή 70% των Νέων Αγροτών μέχρι τέλη Ιουλίου

«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων Νέων Αγροτών και μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει πληρωθεί το 70% αυτών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Χαλκίδα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Νίκου Αντώνογλου, του προέδρου του ΕΦΚΑ Αθανάσιου Μπακαλέξη, του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠE Αθανάσιου Καπρέλη και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Αθανάσιου Ζαννιά.

Πληρωμή 70% των Νέων Αγροτών μέχρι τέλη Ιουλίου

17
5

Όπως είπε ο υπουργός, σε συνδυασμό με το μέτρο των Νέων Αγροτών έγινε και η προδημοσίευση  των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ η προκήρυξη θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων γεωργών, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων με συγχρηματοδότηση.

Επίσης εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί και το 50% των επενδυτικών κονδυλίων για την αλιεία.

Ειδικότερα για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Μέσα σε 18 μόλις μήνες από την έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη προκηρυχθεί μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις € και μαζί με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα φτάνουν στα 3 δις €. Δηλαδή το 50% του προγράμματος έχει ήδη δεσμευτεί.

Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ».

Όπως εξήγησε, «την εξαετία 2015-2020  θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι κοντά στα 20 δις ευρώ - και μάλιστα χωρίς «αντίδωρο» - αν υπολογίσει κανείς τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις άμεσες ενισχύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αποστόλου, έχουν προκηρυχθεί ως σήμερα πολλά μέτρα και δράσεις, όπως των Νέων Γεωργών ύψους 241 εκατ. ευρώ, στη οποία εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από 14.700 νέους αγρότες.


Στη Στερεά Ελλάδα προβλέπεται η ενίσχυση 930 νέων αγροτών με 17 έως 22 χιλιάδες ευρώ. Έχουν υποβάλλει αίτηση 730, εκ των οποίων 110 από την Εύβοια.

Πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και η κοινή πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER, με δημόσια δαπάνη 322 εκατ. ευρώ για το ΠΑΑ και 54 εκατ. ευρώ για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα. Στη Στερεά Ελλάδα θα κατανεμηθούν 30 εκατ. ευρώ.

Επίσης προκηρύχθηκε το μέτρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € με δημόσια δαπάνη 120 εκ. €, και ακολούθησε η προκήρυξη 30 εκατ. για επενδυτικά σχέδια μεταποίησης σε μη αγροτικό προϊόν, όπως οι κλάδοι της ζυθοποιίας, της παραγωγής αιθέριων ελαίων και άλλοι και  100 εκ. €, για επενδύσεις κάτω των 600 χιλ. € από τις Περιφέρειες και τα τοπικά προγράμματα LEADER.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλυσε μιλώντας στην εκδήλωση τις συγκεκριμένες ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης που δημιουργούνται ειδικά στην Εύβοια με βάση την παραγωγική βάση του νησιού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δημιουργούνται για:

-Την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων

- Την παραγωγή ξηρών σύκων

- Την παραγωγή κηπευτικών προϊόντων 

- Την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

-Την παραγωγή προϊόντων πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας.


- Την ανάπτυξη και επέκταση της αιγοπροβατοτροφίας (κατοχύρωση της ονομασίας ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Καρύστου, λειτουργία σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια και τυροκομείου στην περιοχή Κύμης και Κονιστρών)

- Την επέκταση της μελισσοκομίας

- Τη σύνδεση του αλιευτικού στόλου με τα προγράμματα του ΕΠΑΛΘ, αλλά και την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας.

Αναφερόμενος στην ανάγκη υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι «για να μπορέσει το Υπουργείο να απορροφήσει αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, πρέπει να έχει ως συνομιλητές και επενδυτές συλλογικότητες που θα είναι, είτε συνεταιρισμοί, είτε  ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, είτε διεπαγγελματικές οργανώσεις, είτε κοινωνικά σχήματα».

Δήλωσε μάλιστα ότι προς αυτή την κατεύθυνση, θα αναβαθμιστεί  το ΚΕΓΕ Αρτάκης σε Πιλοτικό Κέντρο Γεωργικών Εφαρμογών, Κατάρτισης και Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2017 14:28fitim

Pote plironunte i nei agrotes

Απάντηση

29-06-2017 11:10Αντωνης

Γνωριζετε ποτε θα βγουν τα αποτελεσματα για τους νεους αγροτες

Απάντηση

27-06-2017 17:03Μαρια

Ολο ταζετε και τιποτα δεν κανετε!!! Θα περάσετε αυτοι που δεν ειναι αγρότες.. Και θα αφήσετε εκτος αυτοι που ασχολούνται .....

Απάντηση

27-06-2017 10:46Ειρηνη

Ας ελπισουμε οτι θα υλοποιησουν εστω και μια απο τις δεσμευσεις τους!

Απάντηση

27-06-2017 09:43Μιχαλης

Χορτασαμε απο υποσχεσεις κυριε Υπουργε ! Καντε κατι επιτελους . Τον εχετε γονατισει τον αγροτικο τομεα απο τοτε που ηρθατε στην εξουσια !

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία