BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ο Takis μαγνητίζει το Λονδίνο

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός καλλιτεχνικά ως Takis, καταξιώθηκε προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος, συνέδεσε την τέχνη με τις επιστήμες ενωματώνοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου του 2019 το έργο του θα φιλοξενείται στην Tate Modern του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον ίδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα μεταφερθεί στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου θα παρουσιαστεί στις 20 Μαΐου 2020.

atakisenergeiasolar

56
0

Γεννημένος στην Αθήνα το 1925, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σε ηλικία περίπου 20 ετών, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν αποδεχόταν την κλίση του προς τις καλές τέχνες, σε ένα υπόγειο εργαστήρι. Τα πρώτα του έργα είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο επηρεασμένα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και από καλλιτέχνες όπως ο Picasso και ο Giacometti.


Takis Foundation Archives: στο ατελιέ του στην Ανάκασα, στη Galerie Furstenberg στο Παρίσι (φωτο: Philip Boucas), Performance του Takis με Σινιάλα-Πυροτεχνήματα (φωτο: André Morain), στο ατελιέ του στη rue d’Odessa (φωτο: Martha Rocher)

Σε Παρίσι και Λονδίνο, εμπνέεται και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά έργα. Eντυπωσιασμένος από τα ραντάρ, τις κεραίες και τα τεχνολογικά κατασκευάσματα που κοσμούν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Calais της Γαλλίας, προχωρά στα πρώτα του Σινιάλα, τα οποία ενώ στην αρχή είναι άκαμπτα και έχουν φωτεινά σήματα στην κορυφή, σταδιακά αλλάζουν μορφή. Στην κορυφή τους τοποθετούνται πυροτεχνήματα μέσω των οποίων πραγματοποιεί διάφορα street art happenings στις πλατείες του Παρισιού, αποκτούν ευελιξία, κοσμούνται με τα λεγόμενα «objets trouvés», λικνίζονται χάρη στην πνοή του ανέμου ενώ όταν κρούουν μεταξύ τους παράγουν ήχους.


Takis Foundation Archives: Takis και Μελίνα Μερκούρη στα εγκαίνια της έκθεσης Takis-Magnetic Flowers στην αίθουσα τέχνης Μέδουσα, Takis και Αλέξανδρος Ιόλας (φωτο: Do), Takis και Guy Brett (φωτο: Clay Perry)



Από το 1955 και μέχρι το τέλος του 1965 ο Takis περιεργάζεται όλα τα στοιχεία του περιβάλλοντος και της φύσης που αδυνατούμε να εντοπίσουμε με γυμνό μάτι. Εξερευνά τις μαγνητικές δυνάμεις και την ενέργεια των μαγνητικών πεδίων.


Magnetic Ballet 1961, φωτο: © Tate, Andrew Dunkley and Mark Heathcote (www.lifo.gr

Πειραματίζεται με τον ηλεκτρισμό, τον ήχο και το φως όπως και άλλοι καλλιτέχνες της γενιάς των Νεο-Ρεαλιστών της δεκαετίας του 1960 στο Παρίσι. Δημιουργεί Τηλεγλυπτά και Τηλεπίνακες, Τηλεφώτα, Καντράν, Μουσικά.


Telepainting, 1964 


Télélumière Relief No. 5 1963-1965


Radar, 1960 


Electromagnetic Sphere, 1979 

Διατηρεί συχνή επαφή με όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά και μητροπολιτικά κέντρα του κόσμου. Χαρακτηριστικό το ταξίδι του στις ΗΠΑ το 1961, όπου γνωρίζει τον μετέπειτα φίλο του Marcel Duchamp.


Magnetic Wall 9 (Red) 1961 / φωτο: Georges Meguerditchian (www.lifo.gr)


Telepainting 1959, φωτο: Andrew Dunkley και Mark Heathcote (www.lifo.gr)

Πληροφορίες για την έκθεση στην Tate Modern, εισιτήρια, παράλληλες εκδηλώσεις εδώ 
Περισσότερα για τον Τakis και το έργο του https://takisfoundation.org