BACK TO
TOP
Λαογραφία

Στο αγρόκτημα Σατολιά ο κούρος προβάτων εμπεδώνει την αλληλεγγύη

Mια μεγάλη γιορτή άρρηκτα δεμένα με τον κτηνοτροφικό τρόπο ζωής είναι το κούρεμα των προβάτων που πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συνηθίζουν να πραγματοποιούν με όλα σχεδόν τα τελετουργικά που τη συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Έτσι απλά για να θυμούνται οι «παλιοί» και να μαθαίνουν οι…νεότεροι.

δφβδφβδ

Μαρία Γιουρουκέλη

22
0

Είναι μια από τις εντυπωσιακές γιορτές που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν και μετά ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και φαγοπότι και το γιορτάζουν για τα καλά, δίπλα στον τόπο του κουρέματος. Από την αρχή μέχρι το τέλος του κούρου τα αστεία και τα πειράγματα έχουν και αυτά την τιμητική τους.

Για όσους δεν γνωρίζουν να πούμε ότι η πρώτη φάση της κουράς γίνεται την άνοιξη τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου. Πρόκειται για το κωλοκούρισμα, «κουλουκρίζουν» τα πρόβατα, δηλαδή κουρεύουν τους μηρούς, την ουρά, και την κοιλιά, είναι η εποχή που τα πρόβατα «τσιρλόνται»,  επειδή τρώνε χλωρά χόρτα. Σκοπό έχει να απαλλάξει τα πρόβατα από τις ακαθαρσίες που κολλούσαν στο τριχωτό της κοιλιάς, και να μη λερώνονταν τα μαλλιά των προβάτων από την κοπριά τους. Ακολουθεί, η δεύτερη φάση ο ολικός κούρος για να «ξαλαφρώσουν» τα ζώα και να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη.

Η Αgrenda, βρέθηκε και φέτος στο φιλόξενο αγρόκτημα του πολυδραστήριου πρόεδρου του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλου Σατολιά, στη Σκοτάνη Καλαβρύτων, καταγράφοντας το συναρπαστικό αυτό δρώμενο, που έτσι όπως εκτελείται δείχνει πως οι αρχές της αλληλεγγύης παραμένουν ισχυρές.

Από το πρωί του Σαββάτου της 5ης Ιουνίου, είχαν μαζευτεί στην σύγχρονη και άρτια εξοπλισμένη κτηνοτροφική μονάδα Σατολιά που αποτελείται από περίπου 350 πρόβατα, οι «κουρευτάδες», ενώ παραδίπλα σιγομαγειρεύονταν στο καζάνι, που είχε στηθεί η βραστή προβατίνα. Ένα κυριολεκτικά εξαιρετικό έδεσμα, δια χειρός της μητέρας του Παύλου Σατολιά, της αεικίνητης κυρά Τασίας.

Αργά το μεσημέρι η διαδικασία του κουρέματος των προβάτων είχε τελειώσει, χάριν βέβαια των μηχανών, που πλέον έχουν δώσει τη θέση τους στα παραδοσιακά ψαλίδια, ενώ αμέσως μετά περίμενε τους κουρευτές και τους υπόλοιπους καλεσμένους ένα πλούσιο γεύμα, με όλα τα καλούδια της εύφορης περιοχής. Ψητά, πίτες, ζυμωτό ψωμί, σαλάτες, κρασί, τσίπουρο, τυριά  και χειροποίητα γλυκά είχαν γεμίσει τα τραπέζια που είχαν στηθεί, με το φαγοπότι να κλείνει την όμορφη αυτή γιορτή, και τους φιλόξενους οικοδεσπότες τον Παύλο και την Βούλα Σατολιά, να ανανεώνουν το ραντεβού για «κούρο» για τον επόμενο χρόνο.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία