Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στο Κάραβελ το ραντεβού για τα Προγράμματα

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η μοριοδότηση για το Μέτρο 6.3 και τα νέα ποσά εξισωτικής, θα συζητηθούν κατά την 6η Επιτροπή Παρακολούθησης στο Κάραβαλ την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

trakter-sxedia

Γιώργος Κοντονής

1081
0

Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η «Πρόταση αλλαγών που σχετίζονται µε τα µέσα χρηµατοοικονοµικής τεχνικής», που συνέταξαν οι διαχειριστικές και έχει παρουσιάσει η Agrenda. Προβλέπεται λοιπόν να ενεργοποιηθούν οι δράσεις 4.1.4 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης µε χρηµατοδοτικά εργαλεία» και 4.2.4 «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν εντός του Παραρτήµατος Ι (γεωργικό προϊόν) µε χρηµατοδοτικά εργαλεία».

Πώς θα δουλεύουν οι προκηρύξεις

Για παράδειγµα, η δράση 4.1.4, αποτελεί ουσιαστικά ένα παραλλαγµένο µέτρο Σχεδίων Βελτίωσης. Τελικοί αποδέκτες θα είναι από τη µία όσοι θέλουν να καλύψουν την ίδια συµµετοχή στο πρόγραµµα. Και, από την άλλη, αίτηση θα µπορούν να κάνουν και όσοι δεν έχουν ενταχθεί σε παρόµοιο µέτρο και θέλουν να επενδύσουν σε αγροτικά µηχανήµατα (τρακτέρ, παρελκόµενα), νέες φυτεύσεις και γενικότερα σε όσες δαπάνες προβλέπουν τα Σχέδια Βελτίωσης.

Οι διαχειριστικές αρχές, από εκεί και πέρα δεν θα ανακατεύονται, καθώς την τελική επιλογή θα την κάνουν οι τράπεζες, εφόσον η ενίσχυση αφορά τραπεζικό δανεισµό µε ευνοϊκές προϋποθέσεις. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και µε την Μεταποίηση. Μένει τώρα να αποσαφηνιστεί αν θα χρησιµοποιηθούν και τα ίδια κριτήρια επιλεξιµότητας µε τα αντίστοιχα µέτρα (π.χ κατ’ επάγγελµα αγρότης, τυπική απόδοση εκµετάλλευσης κ.λπ)

Τα είδη της ενισχύσης που εκτιµάται πως θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ σε δανειακό κεφάλαιο θα είναι δύο:

-Εργαλείο εγγύησης πρώτης ζηµίας χαρτοφυλακίου µε ανώτατο όριο θα προσφέρει δάνεια από 10.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα απολαµβάνουν µείωση απαιτούµενων εξασφαλίσεων και µείωση του ύψους του επιτοκίου.

-Εργαλείο µικροδανείων µε επιµερισµό του κινδύνου, θα αφορά σε δάνεια έως 25.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα απολαµβάνουν επιτόκιο κατά πολύ χαµηλότερο του εµπορικού επιτοκίου και µε µειωµένες εξασφαλίσεις.

Εξισωτική αποζημίωση

Παράλληλα θα γίνει η συζήτηση για το νέο χάρτη μειονεκτικών για την εξισωτική αποζημίωση όπως και ο ορισμός των πριμ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ενίσχυση για τις μειονεκτικές περιοχές έχει οριστεί στα 8,1 ευρώ το στρέμμα και για τις ορεινές στα 12,5 ευρώ το στρέμμα.

Μέτρο μικρών εκμεταλλεύσεων

Επιπλέον θα παρουσιαστούν τα κριτήρια μοριοδότησης και οι προϋποθέσεις ένταξης για το Μέτρο 6.3 «Ενίσχυση Μικρών Εκμεταλλεύσεων». Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η βάση έχει διαμορφωθεί στα 70 μόρια. Αυτό σηµαίνει πρώτον ότι όποιος συγκεντρώσει κάτω από 70 µόρια δεν εντάσσεται στο µέτρο και δεύτερον, αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τα διαθέσιµα 70 εκατ. ευρώ, δικαιούχοι θα οριστούν όσοι συγκεντρώνουν τους περισσότερους βαθµούς µέχρι να συµπληρωθεί ο προϋπολογισµός του Μέτρου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

12-12-2018 19:14nikc

ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΥΔΑΤΟΣ [ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ] ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία