BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στα 12.000 ευρώ η τυπική απόδοση ένταξης στους Νέους Αγρότες

Με τυπική απόδοση ένταξης 12.000 ευρώ αντί για 14.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προδηµοσίευση της πρόσκλησης, θα µπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόµενοι στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών.

16-17_11

246
12

Παράλληλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαχειριστικές αρχές αποφάσισαν η µοριοδότηση να διαµορφωθεί χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε την περασµένη πρόσκληση, παρά µε µικρο-τροποποιήσεις σε κριτήρια όπως η Τυπική Απόδοση ένταξης και στους κλάδους προτεραιότητας. Η βάση αναµένεται να διαµορφωθεί στα 45 µόρια εκτός απροόπτου. Ο πίνακας µοριοδότησης λειτουργεί πρώτον ως φίλτρο ένταξης (αν κάποιος δεν ξεπερνά τα 45 µόρια δεν εντάσσεται στο Μέτρο) και δεύτερον ως φίλτρο προτεραιότητας. ∆ηλαδή, αν τα χρήµατα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις αιτήσεις, τότε εντάσσονται όσοι εξασφαλίζουν τα περισσότερα µόρια.

Η  Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 3 Απριλίου παρουσιάζει τον πίνακα µοριοδότησης

Στα 16.000 ευρώ η Τυπική Απόδοση εξόδου

Εκτός από τη µείωση της τυπικής απόδοσης ένταξης στο Μέτρο από τα 12.000 ευρώ στα 14.000 ευρώ οι διαχειριστικές αρχές αποφάσισαν και τη µείωση της τυπικής απόδοσης που δεσµεύεται να πετύχει ο δικαιούχος του πριµ των 35.000-40.000 ευρώ, από τα 18.000 ευρώ, στα 16.000 ευρώ. Σηµειώνεται ότι στην τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης, δεν θα προσµετρηθεί η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών. Ενώ, για τις νεαρές φυτεύσεις, δηλαδή για µη παραγωγικές καλλιέργειες όπως αυτές ορίζονται κατά τη ∆ήλωση Καλλιέργειας, υπολογίζεται η µισή τυπική απόδοση ανά στρέµµα. Για παράδειγµα, 1 στρ. παραγωγικού επιτραπέζιου ελαιώνα έχει Τυπική Απόδοση 295,3 ευρώ/στρέµµα ενώ 1 στρέµµα νεοφυτεµένου επιτραπέζιου ελαιώνα έχει Τυπική Απόδοση 147,6 ευρώ/στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι αιτήσεις µπορούν να κάνουν και όσοι δεν έχουν τελειώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και οι φοιτητές που έχουν τελειώσει τα προβλεπόµενα έτη φοίτησης. Η πρόσκληση θα εκδοθεί εντός του Σεπτεµβρίου 2021 µε ένταξη βάσει των φετινών αιτήσεων ΟΣ∆Ε.

Μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων με δεσμεύσεις έως 15 Απριλίου

Σημειώνεται εδώ πως η επικείµενη προκήρυξη των Νέων Αγροτών έχει ξεκινήσει ένα κύµα μεταβιβάσεων εκµεταλλεύσεων προς συγγενικά πρόσωπα και παιδιά που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μέτρο. Μάλιστα για τους έχοντες αγροτεµάχια δεµένα µε δεσµεύσεις σε προγράµµατα όπως Κοµφούζιο και Απονιτροποίηση (Μέτρα 10.1.8 και 10.1.4), η διορία µεταβίβασης λήγει στις 15 Απριλίου. Καθώς τα χρονικά περιθώρια λοιπόν στενεύουν για την παραπάνω κατηγορία ενδιαφερόµενων, ο Σύλλογος Επαγγελµατιών Γεωπόνων Λάρισας ζητά παράταση της σχετικής προθεσµίας, θέµα που έφερε στη βουλή ο βουλευτής Λαρίσης της Ν∆, Μάξιµος Χαρακόπουλος.

H αίτηση τροποποίησης πράξης, συµπεριλαµβανοµένης της µεταβίβασης πράξης για τους δικαιούχους Απονιτροποίησης και Κοµφούζιο γίνεται µέσω ΟΣ∆Ε. Πέραν της υποχρέωσης τήρησης των κριτηρίων επιλεξιµότητας εκµετάλλευσης, ο αποδέκτης (σ.σ στην περίπτωσή µας ο νέος αγρότης) ολικής ή µερικής µεταβίβασης πρέπει:

-να ικανοποιεί τα κριτήρια επιλεξιµότητας δικαιούχων των Μέτρων

-να αποδέχεται την ανάληψη όλων των δικαιωµάτων, των δεσµεύσεων και των υποχρεώσεων του µεταβιβαστή που απορρέουν από την έννοµη σχέση µεταξύ του µεταβιβαστή και της αρµόδιας αρχής, την οποία δηµιουργεί η Απόφαση Ένταξης Πράξεων.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2021 15:18Στεφου Μεταξια

Πότε ξεκινάει η διαδικασία για τις αιτήσεις για να μπει κάποιος στο προγραμα

Απάντηση

06-04-2021 02:40Δημητρης

Μόνο προς συγγενικά πρόσωπα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση αγροτεμαχίων με δεσμεύσεις ή και από τρίτους? Η μεταβίβαση γίνεται και με ενοικιαστηρια ή μόνο με συμβόλαιο? Ένας αγρότης που βγαίνει σε σύνταξη 2-5 χρόνια θα έχει πρόβλημα αν μεταβιβάσει τα δικαιώματα του από κάποια χωράφια??

Απάντηση

05-04-2021 00:11ΣΤΕΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Καλησπέρα!! Κάποιος που είναι 42 χρόνων μπορεί να κάνει τα χαρτιά του για νέος αγρότης? Τι γίνεται αυτό??

Απάντηση

04-04-2021 16:19Μαρίνα

Καλησπέρα ο σύζυγος μου νοικιάζει εδώ και δύο χρόνια τα χωράφια του πατέρα του. Γιατί εγώ δεν μπορώ να γίνω νέα αγρότισσα? Έχω άλλο αφμ και είμαι ανεργη. Έχω όλα τα κριτήρια εκτός του ότι ο σύζυγος μου έκανε για δύο χρόνια οσδε. Υπάρχει περίπτωση να γίνω?

Απάντηση

04-04-2021 12:21Χριστινα Σερρουκα

Ο γιος μου 36 χρονών θελει να ενταχθει στο πρόγραμμα νέων αγροτών ,συγκεκριμένα σταφίδα μαυρη Κορινθιακή , εγώ ως μητέρα του θα του νοικιάσω 27 στρέμματα που είναι ήδη σταφίδα, αλλα έχει την πρόθεση να αγοράσει χωράφια γι αυτο τον σκοπό ...Που να απευθυνθεί ? Ευχαριστώ !

Απάντηση

03-04-2021 08:56Αλεπουδακη Λεμονια

Καλημέρα...ονομάζομαι Αλεπουδακη Λεμονια κι έχω 30 στρέμματα με φυστίκια Αιγίνης ....τα απέκτησα το 2020 με κληρονομιά από πατέρα και θείο....Διαβάζω για διάφορα προγράμματα επιδοτούμενα κι επειδή θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά δεν ξέρω που να απευθυνθώ για να με ενημερώσουν....είμαι 55 ετών....Μπορείτε να με ενημερώσετε... Ευχαριστώ

Απάντηση

02-04-2021 18:42Νίκος Λιαμης

Εγώ δεν είμαι επ. Αγρ. Αλλά κάνω ΟΣΔΕ σαν κάτοχος τα χωραφια του πατερα μου,εδώ κ δέκα χρόνια.Η γυναίκα μου γιατί δεν μπορεί να γίνει νέα αγρότισσα απ την στιγμή που έχει αλλο ΑΦΜ κ είναι άνεργη,

Απάντηση

02-04-2021 18:28Βαγγέλης Τζ

Εμείς που μπήκαμε στο προηγούμενο πρόγραμμα είμαστε δεσμευμένοι και δεν μπορούμε να δουλέψουμε αλλου παράνομο για λίγα μεροκαματα. Θέλει προσοχή γιατί αυτό το πρόγραμμα σε δεσμεύει για πολλά χρόνια

Απάντηση

02-04-2021 16:02Καραγγελίδου Ελπίδα

Πολύ καλό απλό νά μπορούν τα νέα παιδιά μας να έχουν δουλειά ανεβάστε λίγο ακόμη το ποσό εάν βέβαια μπορούμε κάντε το στης , 50000 Χιλιάδες.

Απάντηση

02-04-2021 15:03Λευτέρης

Μήν γίνετε έγω έχω γίνει νέος αγρότης τα πράγματα είναι δύσκολα τροφές στα ύψη δικαιώματα χαρτζιλίκι εφκα στο θεό θα το μετανιώσετε

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις