BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε διαβούλευση τα νέα τομεακά με 7 κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών

Σε διαβούλευση... 6 ημερών από 19 Οκτωβρίου έως 25 Οκτωβρίου τέθηκε ο νέος κανονισμός για τα Τομεακά προγράμματα Οπωροκηπευτικών που υλοποιούν Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ.

training_2

440
1

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση κείμενο το πρόγραμμα καλύπτει επτά κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών, με τις αιτήσεις που θα ξεκινήσουν μετά την επίσημη δημοσίευση του νέου πλαισίου να πρέπει να έχουν εγκριθεί το αργότερο μέχρι 20 Ιανουαρίου του έτους υλοποίησής τους.

Αναλυτικότερα στο κείμενο αναφέρονται μεταξή άλλων:

Θέμα: «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Καν(ΕΕ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, Καν(ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κατ’ εξουσιοδότηση Καν(ΕΕ) 2022/126 της Επιτροπής στον τομέα των οπωροκηπευτικών».

Δικαιούχοι

Δυνητικά δικαιούχοι της χρηματοδότησης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) είναι οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ) και Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ).

  1. Ως ΟΠ/ΕΟΠ αναγνωρίζεται κάθε αυτοτελής νομική οντότητα του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενο μέρος αυτής σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα της παρ. 1 (περιπτώσεις β και γ), της παρ.2 (περιπτώσεις β και γ) και της παρ. 3 του άρθρου 2 της αριθ. 397/18235/16-02-2017 (B΄601) Υπουργικής Απόφασης.
  2. Η κύρια δραστηριότητα της ΟΠ/ΕΟΠ αφορά τη συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση στην αγορά των προϊόντων των μελών της για τα οποία έχει αναγνωριστεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 11 του Καν. (ΕΕ) 2017/891.
  3. Οι Οργανώσεις Παραγωγών, οι οποίες αναγνωρίζονται δυνάμει της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Καν. (ΕΕ) 2017/891 και του Καν(ΕΕ)1308/2013 όπως ισχύουν πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα αυτά παραδίδονται πράγματι για μεταποίηση ως εξής:
  4. Με ετήσιες γραπτές συμβάσεις, που περιλαμβάνουν τα διαλαμβανόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 168 του Καν(ΕΕ) 1308/2013 όπως ισχύει, μεταξύ της Οργάνωσης Παραγωγών και των μεταποιητικών μονάδων ή με δέσμευση προμήθειας παραγωγής των μελών της στην περίπτωση που η Οργάνωση Παραγωγών είναι και μεταποιητής, οι οποίες θεωρούνται από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και 6 Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει την έδρα της η Οργάνωση Παραγωγών.
  5. Με την τήρηση εκ μέρους της Οργάνωσης Παραγωγών, αρχείου παραστατικών για τις ποσότητες των προϊόντων που παρέδωσαν τα μέλη της, σε εκτέλεση των παραπάνω συμβάσεων και με τον αριθμό της σχετικής σύμβασης αφ’ ενός και αφ’ ετέρου τήρηση αρχείου με τα παραστατικά πώλησης των αντίστοιχων ποσοτήτων προς τις μεταποιητικές μονάδες με τις οποίες η Οργάνωση Παραγωγών έχει υπογράψει τις παραπάνω συμβάσεις.
  6. Η Οργάνωση Παραγωγών μπορεί να αναθέτει υπεργολαβικά όλες τις δραστηριότητές της, εκτός της παραγωγής, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 155 του Καν. (ΕΕ) 1308/2013 όπως ισχύει. Για την εξωτερική ανάθεση ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 13 του Καν.(ΕΕ) 2017/891 όπως ισχύει.

Επιλέξιμες Δαπάνες

  1. Παρέμβαση Π2-47.FV.1α: «Επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία, έρευνα και πειραματικές και καινοτόμες μεθόδους παραγωγής στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών είναι: 1. Πολλαπλασιαστικό υλικό πολυετών καλλιεργειών. 2. Ειδικό κόστος για οργανικούς σπόρους. 8 3. Επενδύσεις σε μέσα πρωίμισης και οψίμισης της παραγωγής. 4. Αγορά εξοπλισμού για δίκτυο μετεωρολογικών προειδοποιήσεων. 5. Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού που αφορούν στην παραγωγή. 6. Απόκτηση μέσων παραγωγής για από κοινού χρήση από τους παραγωγούς μέλη. 7. Θερμοκήπια και θερμοκήπια τύπου χαμηλά τολ (ύψους μικρότερου των 1,8 μέτρων) - εξοπλισμός και υλικά εγκατάστασης. 8. Απόκτηση εξοπλισμού συλλογής προϊόντων και μέσων συλλογής για από κοινού χρήση από τους παραγωγούς μέλη.

  1. Παρέμβαση Π2-47.FV.1β: «Συμβουλευτικές υπηρεσίες στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».

Η παρέμβαση αυτή καλύπτει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις ΟΠ/ΕΟΠ όπως: 1. Προώθηση δικτυώσεων και διεπαγγελματικών συνεργασιών. 2. Δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και πιλοτικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 3. Καλλιεργητικές πρακτικές για την ορθολογικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. 4. Θέματα φυτοπροστασίας και ασφάλειας τροφίμων. 5. Εισαγωγή καινοτόμων/σύγχρονων πρακτικών στην παραγωγή και μεταποίηση. 6. Άμεσο κόστος στο οποίο προβαίνει η Οργάνωση παραγωγών για την λήψη της συμβουλής (π.χ. αμοιβή επιστημονικού προσωπικού, συνεργατών, τεχνικών συμβούλων, αμοιβές ερευνητικού οργανισμού) 7. δαπάνες εξοπλισμού, υλικών, μετρήσεων κ.λπ. 8. λοιπά άμεσα κόστη που σχετίζονται με την παροχή της συμβουλής (π.χ. έντυπο υλικό προς τα μέλη - οδηγίες, οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων κ.λπ.). 9. δαπάνες πιλοτικών εγκαταστάσεων.

  1. Παρέμβαση Π2-47.FV.1γ: «Κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».

Ενδεικτικά παραδείγματα: 1. κατάρτιση στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος, 2. νέες τεχνικές κλαδέματος, 3. τεχνικές μέτρησης και μείωσης αποτυπώματος άνθρακα, 4. εφαρμογή συστημάτων με στόχο την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών πτυχών που εμπλέκονται στον κύκλο παραγωγής κλπ., 5. χρηματοδότηση προγραμμάτων κατάρτισης με από κοινού συμμετέχοντες τους παραγωγούς και απασχολούμενους συσκευαστηρίων, τυποποιητηρίων, μονάδων επεξεργασίας κ.λπ., 6. ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας, 7. βασικές αρχές οικονομικής και λογιστικής τήρηση γεωργικής λογιστικής , 8. εφαρμογή φυτοπροστατευτικών και λίπανσης. 9. Δαπάνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων (αμοιβές εκπαιδευτών, προμήθειαπαραγωγή ή τέλη χρήσης εκπαιδευτικού υλικού, δαπάνες οργάνωσης της εκπαίδευσης). 10. Ενημερωτικά έντυπα – οδηγίες.

  1. Παρέμβαση Π2-47.FV.στ: «Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».

Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών: 1. Δημιουργία website (internet/intranet). 2. Μελέτες αγοράς (ανάλυση αγοράς, τεστ καταναλωτών κ.λπ.). 3. Δαπάνες οργάνωσης καμπάνιας ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης κοινού/καταναλωτών. 4. Προώθηση των προϊόντων της ΟΠ (διαφημιστικά φυλλάδια, καταχωρήσεις στον τύπο, διαφημιστικά κ.λπ.). 5. Συμμετοχή σε εκθέσεις και διεθνή fora παραγωγών. 6. Δαπάνες προσωπικού που ασχολείται με την προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές. 7. Δαπάνες για εκστρατείες ενημέρωσης των καταναλωτών για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

  1. Παρέμβαση Π2-47.FV.1ζ: «Συστήματα ποιότητας στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών». Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών: 1. Βιολογική παραγωγή (κόστος πιστοποίησης). 2. Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής (κόστος πιστοποίησης συστήματος ποιότητας) 3. Προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις και προστατευόμενες ονομασίες Προέλευσης 4. Δαπάνες προσωπικού που ασχολείται με την τήρηση των συστημάτων ποιότητας. Ισχύουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το σύνολο του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
  2. Παρέμβαση Π2-47.FV.1η: «Συστήματα ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών». Ενδεικτικές κατηγορίες δαπανών: 1. Οργάνωση και πιστοποίηση ποιότητας με ISO 22005: 2007, HACCP (ISO 22000:2018). 2. Οργάνωση για ιχνηλασιμότητα. 3. Μηχανοργάνωση των συστημάτων ελέγχου ποιότητας. 4. Δαπάνες προσωπικού που ασχολούνται με τη βελτίωση ή τη διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας και ιχνηλασιμότητας. 5. Δαπάνη για πιστοποίηση με διεθνή σήματα όπως χαμηλών εκπομπών, προϊόν δίκαιης γεωργίας ή σήματα που να πιστοποιούν ιδιαίτερα διατροφολογικά χαρακτηριστικά.
  3. Παρέμβαση Π2-47.FV.2.στ: «Δράση απόσυρσης από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλον προορισμό στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις