BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιλέξιμη δαπάνη 2,5 εκατ. με πριμ 70% για επενδύσεις σε βιοαέριο

Στα 2,5 εκατ. ευρώ ανεβαίνει ο επιλέξιµος προϋπολογισµός για µεγάλες επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τοµέα µέσω του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορούν σχέδια µονάδων βιοαερίου από αγελαδοτρόφους. Παρόµοια πρόβλεψη για έργα προϋπολογισµό άνω των 500.000 ευρώ αναµένεται και για τα θερµοκήπια, όπου µέχρι πρότινος δεν µπορούσαν να καλυφθούν από τους περιορισµούς που έθεταν τα Σχέδια Βελτίωσης.

epileksimi-dapanh-prim-gia-ependuseis-se-vioaerio

Γιώργος Κοντονής

1181
3

Ύψος ενίσχυσης

Μάλιστα, η επιδότηση ορίζεται στο 70% για τις επενδύσεις που αφορούν µονάδες βιοαερίου και στο 60% για τα θερµοκήπια ή στο 70% αν αυτά τα κατασκευάζει νέος αγρότης.  Τα παραπάνω, προκύπτουν από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και τα αντίστοιχα Μέτρα «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων» και «Επενδύσεις κυκλικής οικονοµίας και ενεργειακές επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις».

Ειδικότερα για τις µονάδες βιοαερίου, αυτές θα ενισχύονται από το πρόγραµµα που αφορά τις επενδύσεις κυκλικής οικονοµίας το οποίο θα καλύπτει επίσης:

  • Φωτοβολταϊκά συστήµατα συνδεδεµένα ή αυτόνοµα.
  • Γεωθερµικές αντλίες θερµότητας (θερµική ενέργεια-γεωεναλλάκτες, υδρογεώτρηση).
  • Αντλίες θερµότητας για παραγωγή θερµικής ενέργειας.
  • Ανεµογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεµένες ή αυτόνοµες.
  • Καυστήρες βιοµάζας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 956 της Agrenda


Αιτούµενος προϋπολογισµός

Ο αιτούµενος προϋπολογισµός (∆ηµόσια δαπάνη και Ιδιωτική συµµετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά και νοµικά πρόσωπα θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 25.000 ευρώ και δύναται να ανέλθει έως και 200.000 ευρώ για φυσικά και νοµικά πρόσωπα και έως 500.000 ευρώ για συλλογικά σχήµατα. Για επενδύσεις παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις ο µέγιστος προϋπολογισµός ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.

Τα θερµοκήπια θα εντάσσονται στα κλασσικά «Σχέδια Βελτίωσης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων». Γι’ αυτά ο µέγιστος αιτούµενος προϋπολογισµός αναµένεται να εξειδικευτεί στην επικείµενη προκήρυξη (αναµένεται το 2025) σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ. «Ανάλογα µε το είδος της επένδυσης (θερµοκήπια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, λοιπές εγκαταστάσεις) ο προϋπολογισµός θα εξειδικευτεί στην οικεία πρόσκληση, µε την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης, σύµφωνα µε την Ενιαία ∆ήλωση Εκµετάλλευσης του έτους αναφοράς, ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% του αιτούµενου προϋπολογισµού για αιτήσεις µεγαλύτερες των 100.000 ευρώ», αναφέρεται στην ΚΑΠ.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-03-2024 10:53Γιωργος

Κατι διαβασα για βιοαεριο,γιατι δεν πατε να εμφιαλωσετε το κλανιδι απο τις αγελαδες,αφου λετε οτι δηθεν μολυνει την ατμοσφαιρα και να εχουμε δωρεαν καυσιμα;;;;;βαλτε σωληνες στον κωλο των αγελαδων και εμφιαλωστε το κλασιμο για να εχετε βιοαεριο.αααα ρε ποσο υποκριτες,μα ποσο υποκριτες!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις