BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Φάκελοι για αγροτικές επενδύσεις με επιδότηση 50% από Ιανουάριο

Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση ο «οδηγός» πρακτικής εφαρμογής για τη δράση στήριξης των επενδύσεων συλλογικών οργανώσεων και φυσικών προσώπων στη μεταποίηση και στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, με την οποία θα κάνει «ποδαρικό» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).

Screenshot-2021-11-30-at-19_14_29

Λεωνίδας Λιάμης

3111
0

Την περίοδο που διανύουμε μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο τελικό «μπούσουλα», πριν γίνει η δημοσιοποίησή του για τυχόν παρατηρήσεις ενώ επιδίωξη των εμπλεκόμενων, με το εγχείρημα, είναι η προκήρυξη για τον «άξονα 1» να βγει στον «αέρα» μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Με πολύ μικρή χρονική υστέρηση θα ακολουθήσει και η «δράση 1.2», για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, που προσομοιάζει λίγο με τα σχέδια βελτίωσης και αμέσως μετά, στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, θα δρομολογηθούν προκηρύξεις και για τις υπόλοιπες δράσεις που θα στηριχθούν χρηματοδοτικά από το ΤΑΑ, με στόχο έως τον Ιούνιο του 2022 να είναι όλες σε πλήρη εξέλιξη. Όσο για το χρόνο αξιολόγησης και πληρωμής, γίνεται προσπάθεια να μην ξεπερνά τους δύο μήνες.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, που διοργάνωσε η ΕΘΕΑΣ στις 26 Νοεμβρίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης με συμμετοχή εκπροσώπων συνεταιρισμών από τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών, παρουσία ανώτατων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο πρόγραμμα της μεταποίησης και της τυποποίησης θα είναι στη λογική της σειράς προτεραιότητας (σ. σ. first in – first out) κι ίσως το ίδιο να ισχύσει και στα άλλα. Άρα όποιος καταθέσει πρώτος αίτημα, θα ικανοποιηθεί πρώτος», εξήγησε ο Γιάννης Γαλάτουλας, από τη «Διαδικασία ΑΕ» που συμβουλεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο κ. Γαλάτουλας, στον άξονα 1, για την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 365 εκατ. ευρώ, από τα οποία 185 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός ανά επένδυση είναι στα 500 χιλ. ευρώ για μικρομεσαία σχήματα και 2 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, η δράση 1.2 για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα που πλησιάζει τα σχέδια βελτίωσης έχει συνολικό ποσό 200 εκατ. ευρώ, με τα 100 εκατ. ευρώ να είναι από το ΤΑΑ. Εδώ η ελάχιστη επένδυση είναι στο 1 εκατ. ευρώ για μικρομεσαία σχήματα και η επιδότηση στο 50%. Για τον πράσινο αγροτουρισμό το κινητοποιούμενο κεφάλαιο είναι 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ (σ. σ. ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. ευρώ, επιδότηση 50%), για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών 216,9 εκατ. ευρώ, με 170 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ (σ. σ. ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. ευρώ και επιδότηση 50%) και για την έρευνα στη γενετική βελτίωση 18,6 εκατ. ευρώ, με 15 εκατ. ευρώ να είναι συμμετοχή από το ΤΑΑ (σ. σ. ελάχιστη επένδυση 2 εκατ. ευρώ, με την επιδότηση στο 80%). Ειδικά για το συγκεκριμένο ο εκπρόσωπος της Διαδικασία ανέφερε ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη αν απορροφηθούν τα 15 εκατ. ευρώ σε ερευνητικές δράσεις που θα πιάσουν τόπο και δεν θα οδηγήσουν σε έρευνα, απλώς για την έρευνα των καθηγητών.

Τονίστηκε ακόμη πως για την υδατοκαλλιέργεια διατίθενται συνολικά 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ, με ελάχιστη δαπάνη ανά επένδυση τα 3 εκατ. ευρώ και επιδότηση 50%, ενώ στη διαχείριση των δικτύων άρδευσης προορίζεται περίπου 1 δισ. ευρώ και το «πακέτο» κλείνει με 2 υποέργα ένα του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροδιατροφικού τομέα και ένα της εξωστρέφειας.

«Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και επειδή ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2025, οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να «τρέξουν» για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα κονδύλια», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, εν εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς τα στελέχη της Α. Αλεξάνδρου και Ι. Χανιωτάκης τόνισαν πως η τράπεζα θα είναι στο πλευρό των αγροτών και σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεδομένου ότι απαιτεί να υπάρχει και 30% τραπεζική συμμετοχή και πως προσπαθεί να έχει όσο το δυνατό πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία να ταιριάζουν στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου.

Η παρουσίαση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν τον αγροτικό τομέα διαθέσιμη εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία