BACK TO
TOP
Special Reports

Χτίζοντας μια ουτοπία στον Όλυμπο με αγροτικά μέσα και συνεταιριστική αντίληψη

Μια παρέα έξι παιδικών φίλων από τη Θεσσαλονίκη, με μηδενικά κεφάλαια φτιάχνουν τα δικά τους αρωματικά φυτά.

40-41a_11

Πέτρος Γκόγκος

250
4

Απάντηση στις επιχειρηµατικές ανησυχίες έξι νέων ανθρώπων χωρίς κανένα αγροτικό υπόβαθρο έδωσε η καλλιέργεια αρωµατικών φυτών στον Όλυµπο, µέσα στο πλαίσιο ενός καθετοποιηµένου και συνεργατικού µοντέλου παραγωγής. Από την καλλιέργεια του Σιδερίτη στους πρόποδες του Ολύµπου, κοντά στο χωριό Μηλέα, µέχρι τη διάθεση του συσκευασµένου πλέον προϊόντος σε καταστήµατα της Γαλλίας, της Γερµανίας και σύντοµα των ΗΠΑ, η παρέα των έξι παιδικών φίλων από τη Θεσσαλονίκη αποφασίζει από κοινού για κάθε πρόκληση και επιµελείται αρµοδίως την εξέλιξη του σταδίου. 


«Ξεκινήσαµε µε µηδενικά κεφάλαια» αρχίζει την αφήγηση της ιστορίας της Collecteave στην Agrenda ο Γιάννης ∆εληκάρης, που είδε στην αγροτική παραγωγή το περιθώριο για να ξεφύγει αυτός και οι φίλοι του από τον κορεσµό της ζωής στην πόλη, ή αλλιώς µια δική τους, εφικτή εκδοχή της ουτοπίας που συνθέτει στο οµότιτλο έργο του ο Τόµας Μορ τον 16ο αιώνα.  

«Πάντα ψάχναµε να βρούµε έναν τρόπο να κάνουµε κάτι δικό µας, να γίνουµε κύριοι της δουλειάς µας. Όταν ο φίλος µας ο Αχιλλέας, έτυχε από εξωτερική συγκυρία να σπείρει δύο στρέµµατα τσάι του βουνού, άρχισε στο µυαλό µου να παίζει η προοπτική των αρωµατικών φυτών» συνεχίζει ο συνοµιλητής µας.  

Ένα κοινό ταµείο που κάθε µήνα γέµιζε από λίγο µε τις «συνδροµές» της παρέας, άνοιξε τον δρόµο ώστε το 2016 να βρεθεί το ιδανικό σηµείο για να στηθεί ο πυρήνας της επιχείρησης. «Ο άλλος φίλος µας, ο Φώτης, κατάγεται από τη Μηλέα Ελασσόνας. Το χωριό µας βοήθησε να βρούµε ένα χωράφι, στα 750 µέτρα υψόµετρο µε την κατάλληλη κλίση. Νοικιάσαµε 100 στρέµµατα και ξεκινήσαµε» λέει.

 

Mε τα σχέδια βελτίωσης θέλουμε να πάμε 10 βήματα παρακάτω την επιχείρηση μας

Σε αυτό το εγχείρηµα δεν υπάρχουν όρια, εξηγεί ο Γιάννης ∆εληκάρης, επειδή βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή και την καθετοποίηση. Συσκευαστήριο, υπηρεσίες τυποποίησης, εξαγωγές, όλα µπορούν να προσδεθούν στο άρµα της αγροτικής υπόστασης της επιχείρησης και να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό της. Βέβαια ακόµα είναι νωρίς. Από τα 100 στρέµµατα, καλλιεργούνται τα 50 ενώ µέρος της παραγωγής του 2019 και του 2020, που ήταν από τις πρώτες, πωλήθηκε χύµα χάριν εξασφάλισης ταµειακής ροής. Ήδη όµως τρέχουν Σχέδια Βελτίωσης, µε επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν τη φύτευση των υπόλοιπων 50 στρεµµάτων, τη δηµιουργία καινούριας αποθήκης, ενός θαλάµου ξήρανσης, κοπτικό και ζυγιστικό µηχάνηµα. «Με τα Σχέδια Βελτίωσης θέλουµε να πάµε 10 βήµατα παρακάτω την επιχείρηση» δηλώνει ο συνοµιλητής µας.  

Η σπορά και η συγκοµιδή γίνονται χειρωνακτικά και η φυσική ξήρανση των αρωµατικών φυτών λαµβάνει χώρα σε ειδικά διαµορφωµένη αποθήκη, σε συνθήκες ιδανικού περιβάλλοντος. Οι µόνες επεµβάσεις αφορούν τον καθαρισµό της καλλιεργήσιµης έκτασης χειρωνακτικά και χωρίς προσθήκη σκευασµάτων. 

Στα επόµενα βήµατα περιλαµβάνεται η διαµόρφωση ενός σύγχρονου συσκευαστηρίου, ενώ νέα προϊόντα από µείξη αρωµατικών θα επεκτείνουν το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο. Ήδη άλλωστε καλλιεργούνται πειραµατικά λουίζα, µελισσόχορτο, χαµοµήλι, άγριο τριαντάφυλλο. 

Βασικές αγορές των προϊόντων, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, που ξέρουν άλλωστε να πίνουν τσάι του βουνού, καθώς και η Γαλλία, η Γερµανία, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποιήσεων για το άνοιγµα της αγοράς των ΗΠΑ.  

Όπως αναφέρει ο ίδιος, όλες οι συνεργασίες αναπτύσσονται µε διαπροσωπική επικοινωνία ανάµεσα στην εταιρεία και το κατάστηµα που διαθέτει τα προϊόντα. «Προσπαθούµε να αποφεύγουµε όσο γίνεται την κακή µορφή των ενδιάµεσων» ξεκαθαρίζει, αφού όπως λέει, δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία τους. 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

09-12-2020 21:15Σουλιόπουλος Γιώργος Αντιπρόεδρος ΕΑΦΦΕ

Συγχαρητήρια Καλές δουλειές Όπου μπορούμε να βοηθήσουμε σαν Ενωση Αρωμ.φαρμ.φυτών.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-12-2020 21:18Lazaros

Τέλεια αυτές οι ενέργειες δημιουργούν ανάπτυξη στην περιοχή μας ΜΠΡΑΒΟ σας και επιτυχίες!!!

Απάντηση

08-12-2020 15:42Θωμας

Μπράβο παιδιά! συγχαρητήρια, συνεχίστε καλή δύναμη.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία