BACK TO
TOP
Special Reports

Με άστατο καιρό και 55 ώρες δουλειά, ποιος θέλει να γίνει αγρότης;

Με την παραδοχή ότι η «γεωργία είναι µια…ξεσκέπαστη επιχείρηση» που καλείται να λειτουργήσει µέσα σε συνθήκες αστάθειας λόγω απρόβλεπτων µοτίβων καιρού, ασθενειών σε φυτική-ζωική παραγωγή, αναταράξεων στα εµπορεύµατα ελέω γεωστρατηγικών κινδύνων και παντός είδους θεσµικών ανεπαρκειών όπως οι εργάτες της, ποιος άραγε σήµερα θα δήλωνε ενδιαφέρον να ασχοληθεί µε τον τοµέα;

42-43_71

Μαρία Γιουρουκέλη

8097
22

Την έλλειψη ενδιαφέροντος ενασχόλησης µε τη γεωργία διαπιστώνει έρευνα που πραγµατοποίησαν η Αµερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Perrotis College, (Αθανάσιος Φαλάρας, ∆ηµήτριος Ψαθάς, Γεώργιος Φυτιάνος) µε την υποστήριξη του Skywalker µε πάνω από 1000 ερωτηµατολόγια (συλλέχθηκαν 20-23 Οκτωβρίου 2022 στα πλαίσια της Agrotica), που περιλάµβανε εργάτες γης (τακτικούς, εποχικούς), αγρότες (µε εισόδηµα 20.000-40.000 ευρώ), γενικό πληθυσµό (18-64 ετών).

Μάλιστα, σύµφωνα µε τα ευρήµατα, αυτό που διαπιστώνεται καθολικά (95%) από τους ερωτηθέντες είναι ότι η πολιτεία δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες υποστήριξης του τοµέα και γενικότερα υπάρχει µία «απαξίωσης της γεωργίας από́ την κοινωνία». 

 

Αγρότες µε εισόδηµα <20.000 ευρώ

Όσον αφορά τους αγρότες µε εισόδηµα µικρότερο των 20.000 ευρώ, ως προς την ενασχόληση µε τη γεωργία, προκύπτουν τα εξής ευρήµατα:

  •   Tο 68% δεν έχει κάποιες σχετικές σπουδές µε το αντικείµενο, ενώ η πλειονότητα έχει µικρή εµπειρία.
  •   To 81% θεωρεί ανασταλτικό παράγοντα τη δυσκολία της εργασίας (µέτριας έως µεγάλης σηµασίας).
  •   Το 61% την έλλειψη γνώσης (µέτριας έως πολύ µεγάλης σηµασίας).
  •   Το 76% τις µικρές οικονοµικές απολαβές (µέτριας έως πολύ µεγάλης σηµασίας).
  •   Το 74% τις κακές συνθήκες εργασίας (µέτριας έως πολύ µεγάλης σηµασίας).
  •   Το 60% το µη ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης (µέτριας έως πολύ µεγάλης σηµασίας.
  •  Το 85% τις ασταθείς καιρικές συνθήκες (µέτριας πολύ µεγάλης σηµασίας).
  •   Το 52% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας είναι από πολλές έως πάρα πολλές (από 55 ώρες εργασίας εβδοµαδιαίως και πάνω).

Αγρότες µε εισόδηµα >40.000 ευρώ

Η παρούσα οµάδα αγροτών εκφράζει πιο έντονα δυσφορία σχετικά µε τον φόρτο εργασίας, αλλά είναι περισσότερη ικανοποιηµένη µε το εισόδηµά της. Γενικότερα, προκύπτουν τα εξής:

  •   Το 85% θεωρεί τη δυσκολία της εργασίας από µέτριο έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία.
  •   Το 71% θεωρεί την έλλειψη γνώσεων από µέτριο έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία.
  •   Το 73% θεωρεί από µέτριο έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία τις µικρές οικονοµικές απολαβές.
  •   Το 79% θεωρεί από µέτριο έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία τις κακές συνθήκες εργασίας.
  •   Το 71% θεωρεί από µέτρια έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία το µη ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης.
  •   Το 93% θεωρεί από µέτρια έως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα ενασχόλησης µε τη γεωργία τις ασταθείς καιρικές συνθήκες.
  •   Το 81% δηλώνει ότι ξεπερνάει τις 55 εβδοµαδιαίες ώρες εργασίας.
  •   Το 81% θεωρεί ότι η γεωργική απασχόληση έχει από µέτρια έως πολύ µικρή αβεβαιότητα.
  •   Το 49% θεωρεί ότι υπάρχει από καλή έως πολύ καλή προοπτική στον γεωργικό τοµέα.
  •   Το 71% αξιολογεί την εποχική απασχόληση από ουδέτερα έως πολύ αρνητικά.



Αβέβαιη, με μέτρια εξέλιξη η γεωργία λένε οι αγρεργάτες

Από την πλευρά των εργατών γης, αυτό που προκύπτει ως προς την ενασχόληση µε τη γεωργία είναι ότι το 89,4% των αγροεργατών θεωρεί δύσκολη τη φύση της ενασχόλησης µε τον γεωργικό τοµέα από µέτριο µέχρι πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα, ενώ η έλλειψη γνώσης στο αντικείµενο αξιολογείται ως µέτριας σηµασίας. Παράλληλα, το 83% αξιολογεί το υφιστάµενο καθεστώς ασφάλισης από µέτριο έως κακό.

Επίσης, µε βάση τα σχετικά ευρήµατα, προκύπτει ότι:

  •   Το 91% θεωρούν ως ανασταλτικούς παράγοντες ενασχόλησης µε τη γεωργία τη δυσκολία της δουλειάς (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα),.
  •   Το 80% ότι υπάρχουν καλύτερες επαγγελµατικές εναλλακτικές από τη γεωργία (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα).
  •   Το 76% τις µικρές οικονοµικές απολαβές του κλάδου (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα).
  •   Το 73% τις κακές συνθήκες εργασίας (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα),
  •   Το 71% µη ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα).
  •   Το 84% τις  ασταθείς καιρικές συνθήκες (από µέτριο ως πολύ σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντα).

Ακόµα, κυριαρχεί η αντίληψη περί µεγάλης αβεβαιότητας του κλάδου (83% από µέτρια έως µεγάλη). Επιπλέον, το 49% των εργατών γης κρίνει αρνητικά έως πολύ αρνητικά την εποχική φύση της γεωργικής απασχόλησης. Παράλληλα, το 83% αξιολογεί το υφιστάµενο καθεστώς ασφάλισης από µέτριο έως κακό. Πολύ ενδιαφέρον εύρηµα είναι ότι το 98% των εργατών γης θεωρεί ότι η πολιτεία έχει από µέτριο έως πολύ µικρό ενδιαφέρον υποστήριξης του αγροτικού τοµέα. Τέλος, ως προς τις εξειδικευµένες ερωτήσεις, η προσωπική ικανοποίηση από τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές είναι µέτρια (57% και 56% αντίστοιχα), ενώ το 71% δηλώνει ότι είναι από µεγάλο έως πολύ µεγάλο βαθµό ικανοποιηµένο από την οικονοµική συνέπεια της εργοδοσίας απέναντί τους.

Επιδιώκοντας να δοθεί απάντηση στο αρχικό ερώτηµα, όσον αφορά τους εργάτες γης, οι πιο ουσιώδεις λόγοι είναι ευδιάκριτοι. Πρόκειται για µια απασχόληση εποχική σε δύσκολες συνθήκες και ως προς τη φύση της εργασίας και ως προς τις καιρικές συνθήκες µε µη ευνοϊκό καθεστώς ασφάλισης, µέτριας συνθήκες εργασίας και αµοιβών. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι εργάτες γης, υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές από τη γεωργία. Για να λυθεί το ζήτηµα της έλλειψης εργατικών χεριών, χρειάζεται να αυξηθεί η ικανοποίηση των εργατών γης από την εργασία τους, καταλήγει ως προς το σκέλος αυτό η µελέτη.


Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2023 18:38Κωνσταντης

Ηταν παντα *επαγγελμα* αναγκης..Οποιος δεν μπορουσε να κανει κατι αλλο και δεν γινοταν χωροφυλακας μπατσος ή καραβανάς φανταρος,εμενε στα ζωα ή τα χωραφια των παππουδων του(οι πιο πολλοι ηταν πανεξυπνοι και πολυ εργατικοι ανθρωποι).Ακομη και οι Αλβανοι ξυπνησαν και την κανουν απο την αγροτιά.Χαρη στους Αλβανους δεν ρημαξαν τα χωραφια τους νωριτερα.Ποιος ξερει τι θα κανανε χωρις αυτους?? Εινσι ελαχιστες οι περιπτωσεις που καποιος ειχε ονειρο να γινει αγροτης!Οι πιο πολλοι αγροτες ειναι χαμηλου επιπεδου,αμορφωτοι,καχυποπτοι και κουτοπονηροι με πολλα κομπλεξ.Οταν κατεβαινουν σε μια μεγαλη πολη το παιζουν καποιοι και κανουν μπαμ μολις μιλησουν σχεδον.Στο σημερα 2023 οι Αλβανοι εχουν κανει προκοπη (με το μυαλο κ την δουλεια τους) και οι πιο πολλοι αγροτες κλαιγονται για τα μεροκαματα και την ακριβεια και αργα αλλα σταθερα ρημαζουν αργοσβηνουν

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (8)

08-05-2023 08:48Γιώργος

Εδώ οι γεωπόνοι μας κυνηγάνε να μας σκοτώσουν και λέτε να θέλει κανείς να γίνει αγρότης;;να μην ξέρει που χρωστάει;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-05-2023 22:46αγροτης

το θεμα ειναι ενα και μοναδικο κυριοι,οτι ο αγροτης πλεον δεν μπορει να βγαλει ουτε προς το ζειν οσες ωρες και αν δουλευει για πολλους και διαφορους λογους(τιμες προιοντων,κοστη,ακριβεια κ.α).

Απάντηση

07-05-2023 20:29Μανος

τι 55 ωρες ρε παιδια, τουλαχιστον 10 ωρες καθε μερα + ωρες που δεν μετραμε οπως πχ 4 ωρες να ασχολεισε να αλλαξεις υμαντες στον καταστροφεα

Απάντηση

07-05-2023 18:56Μακης0708

Μην λέτε χαζομάρες...για ποιες 55 και 100 ώρες μιλάτε?Οι κτηνοτρόφοι είναι απασχολημένος μεν όλο το χρόνο αλλά μην ακούμε και κουφά για 8 10 και παραπάνω ώρες τη μέρα...δηλαδή τι ? Κοιμούνται με τις γελαδες παρέα? Όσο για την Γεωργία είναι καταρχήν άλλη δουλειά.. Από πότε δηλαδή γεωργός ίσον κτηνοτροφος? Γεωργός είμαι και ζήτημα εάν απασχολούμαι 4-5 μήνες το χρόνο. Οι αποδοχές μας δεν είναι λόγω των ωρών που ξοδεύουμε σαν εργασία...είναι και το κέρδος που πρέπει να πάρουμε από την επιχείρηση που περιλαμβάνει την γη και τον εξοπλισμό... Όταν κάποιος έχει πχ αγροκτήματα που έχουν κάποια αξία ας πούμε 50.000 ή 100.000 ή 200.000 ευρώ και μηχανήματα αλλά τοσα πρέπει να έχει και από αυτά κέρδος όχι απλά επειδή απασχόλησης ο ίδιος 1000 ώρες το χρόνο...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

07-05-2023 12:5140χρονια.τσελιγγας ασπρισαν τα μαλισ μιυ

Εδώ εχουμαι το κράτος που παρανομει κ βαπτιζει τα ρουμάνικα αρνιά ελληνικά .Ακριβη πρώτη ύλη καιρός.κ εργασία 365μερες το χρόνο.κ χωρίς χρονοδιαγραμα πληρωμών των οποίων επιδοτήσεων έμειναν κ τις ζωοτροφές στα ύψη δεν υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο

Απάντηση

07-05-2023 12:48Γιωργος

Ποσες ωρες;;;;;;55;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;σας ενοχλει να πειτε 80 & 100;;;;;;;;;;ο αγροτης κτηνοτροφος δεν ξερει απο γιορτη,αργια,πρωτομαγιες,νυχτες,μερες,σαββατοκυριακα.που τις ειδατε τις 55 την εβδομαδα;;;;;;μας κοροιδευετε;;;;;;;;ειναι στιγμες που καταγραφουμε 12-14 ωρες στο χωραφι.οχι καθε μερα,αλλα παρα πολλες μερες.ελατε απο κοντα να παρετε γευση.

Απάντηση

07-05-2023 10:31Ο μακακας ο αγρότης

Θα σου πω έχω ποιος θέλει να υπάρχουν ακόμα τα κορόιδα οι αγρότες. Τούτη η φυλλάδα να πουλάει αλλά και να τα αρπάζει με το να εξυπηρετεί τον καθένα που θέλει να εκμεταλλευτεί τους αγρότες. Οι έμποροι και οι μεγάλες γαλακτοκομειες να παίρνουν γάλα, σιτηρά, καλαμπόκια κ.α κόψω χρονιάς. Και φυσικά το κράτος να πουλάει αγροτικό πετρέλαιο 2€+, λιπάσματα πανάκριβα, φορολογία βαριά... Πιστεύω να σε βοήθησα να καταλάβεις πόσο γελοίο ακούγεται το ερώτημα σου στα αυτιά ενός επαγγελματία αγρότη!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία