BACK TO
TOP
Special Reports

Το χιώτικο μανταρίνι του Κάμπου έκανε εύφορο το Περιβόλι

O Βαγγέλης Ξύδας ήταν ο άνθρωπος που µαζί µε τον Γιώργο Πλακωτάρη, ίδρυσαν το 2008 την εταιρεία γλυκισµάτων µε βασική πρώτη ύλη τα προϊόντα της Χίου και σκοπό την ανάδειξη του γαστρονοµικού πλούτου της Χίου, έχοντας γεννηθεί και µεγαλώσει στην περιοχή του Κάµπου.

40-41_01_18

Γιώργος Λαμπίρης

358
0

Η συγκεκριµένη εταιρεία έλαβε τότε την ονοµασία «Citrus Άρωµα Μνήµης», µε τους δύο παραγωγούς και επιχειρηµατίες να θέλουν µε αυτόν τον τρόπο να επαναφέρουν µνήµες γεύσεων και αρωµάτων από τον τόπο τους. H συγκεκριµένη εταιρεία αξιοποιούσε τα παραγόµενα φρούτα µε κυρίαρχο το ΠΟΠ µανταρίνι Χίου. To 2020 η Citrus περιήλθε στα χέρια νέου ιδιοκτήτη ο οποίος µετέφερε την έδρα της στον Ταύρο Αττικής. Ο Βαγγέλης Ξύδας, αποφάσισε µετά τη συγκεκριµένη εξέλιξη, να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα και τη µεταποίηση προϊόντων στις εγκαταστάσεις ενός ξενώνα που διατηρεί στον Κάµπο µε την ονοµασία «Περλέας».

Με αυτό τον τρόπο γίνεται η µετάβαση στο «Περιβόλι», τη νέα του παραγωγική προσπάθεια µετά τη Citrus. Αφετηρία για την ονοµασία αποτέλεσε ο πρώτος ξενώνας στον Κάµπο της Χίου, όπου βρίσκεται και η έδρα της οικογένειας Ξύδα, ο οποίος δηµιουργήθηκε το 1980 µε την ονοµασία «Περιβόλι» και λειτουργεί έως και σήµερα.

Όπως αναφέρουν µέλη της οικογένειας Ξύδα, το «Περιβόλι» διαθέτει σήµερα περίπου 1.100 δέντρα εσπεριδοειδών, από τα οποία συλλέγει τους καρπούς και παρασκευάζει µαρµελάδες και γλυκά κουταλιού. Στα προϊόντα αυτά συγκαταλέγονται το γλυκό κουταλιού τεσσάρων εσπεριδοειδών, το γλυκό κουταλιού µε φλούδα χιώτικου µανταρινιού, το γλυκό κουταλιού µε φλούδα περγαµόντο.


Παραγωγή βασισμένη στην εποχικότητα των αγροτικών προϊόντων, χωρίς χρωστικές

Βασική φιλοσοφία της οικογένειας όπως αναφέρουν, είναι να χρησιµοποιεί φρέσκα φρούτα για την παραγωγή προϊόντων χωρίς χρωστικές και συντηρητικά, µε ελάχιστη µηχανική παρέµβαση. Γι’ αυτό και όπως λένε είναι ιδιαίτερα αυξηµένο το κόστος παραγωγής. Η ετήσια παραγωγή µαρµελάδας ανέρχεται σε περίπου 7.500 βαζάκια διαφόρων γεύσεων. Κύριο φρούτο που επιδιώκει να αξιοποιεί η οικογένεια Ξύδα είναι το ΠΟΠ µανταρίνι Χίου, ένα προϊόν που έχει ταυτιστεί µε τον πρωτογενή τοµέα του νησιού. Επίσης επεξεργάζεται πορτοκάλι που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήµατα, αλλά και µαρµελάδα πορτοκάλι, νεράντζι και γκρέιπφρουτ. Στη γκάµα των προϊοντων που συσκευάζει συµµετέχουν και άλλα εποχιακά φρούτα όπως βερίκοκο, φράουλα και δαµάσκηνο. Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση επιδιώκει να συµπληρώσει τους µήνες του έτους που δεν υφίσταται παραγωγή εσπεριδοειδών λόγω εποχικότητας, ενώ όταν δεν υφίσταται παραγωγή, δεν παράγει µαρµελάδα. 


Να σηµειωθεί ότι στο χώρο του συγκεκριµένου ξενώνα λειτουργεί και µουσείο εσπεριδοειδών, που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1742, αναδεικνύοντας την ιστορική διαδροµή των συγκεκριµένων φρούτων και ιδίως του µανταρινιού, καθότι η συγκεκριµένη κατηγορία φρούτων κυριάρχησε στην εξαγωγική δραστηριότητα της Χίου από τον 18ο έως και το δεύτερο µισό του 20ου αιώνα, στηρίζοντας την οικονοµική του δραστηριότητα. Στις αίθουσες του φιλοξενείται η ιστορία και η παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Κάµπου, µέσα από πίνακες, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείµενα και εργαλεία. Τα εσπεριδοειδή έφτασαν στον Κάµπο γύρω στον 13ο αιώνα, όταν οι Γενοβέζοι διαπίστωσαν την ύπαρξη νερού. Η καλλιέργεια αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποδοτική και µε αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε µια νέα περίοδος ευηµερίας όπου ακµάζει το εµπόριο, η οικονοµία και η αρχιτεκτονική.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία