BACK TO
TOP
Τρίμματα

Μαγειρέματα μικροκομματικής έμπνευσης

Το έχω πει πολλές φορές, µπορεί για κάποιους να γίνοµαι και κουραστικός, θα το ξαναπώ όµως, αυτό το νταραβέρι µε το 5χίλιαρο που µετά έγινε 7χίλιαρο και που στην αρχή ήταν για τους αγρότες και µετά έγινε… για τους αγρότες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και που δεν αφορά τις γνωστές κατηγορίες (άνθη, αρνιά, σπαράγγια, ψάρια, φράουλες κ.λπ.) γιατί µέχρι τότε δεν υπήρχε πλαίσιο και που δεν ξέρουµε στο τέλος αν θα αφορά κάποιους, µάλλον για κακό θεσπίζεται.

panagos01

11
1

Τρώει απ’ τα έτοιµα

Πρώτον γιατί δεν έχει δική του γραµµή χρηµατοδότησης. Εποµένως θα… φάει από τα έτοιµα, τουτέστιν από Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώτο πιάτο οι δασώσεις – 8.1 και 8.2) και µάλιστα χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει τους αγρότες, καθώς στη γωνία περιµένουν και οι µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις της αγροδιατροφής, για τις οποίες η ενίσχυση µπορεί να φθάσει µέχρι και 50.000 ευρώ.

 

 Καπνιστά

∆εύτερον, γιατί από τέτοιου είδους ανακατέµατα και αναδιανοµές πόρων, το µόνο που ευνοείται είναι το πελατειακό σύστηµα, δηλαδή οι έχοντες στα χέρια τους… την κουτάλα και οι κάθε είδους παρατρεχάµενοι, ευκολόπιστοι και δουλοπρεπείς. Η εν λόγω εξαγγελία συνιστά ένα πέπλο καπνού, που αφενός επιχειρεί να καλύψει τη µέχρι τώρα αδράνεια του Επιτρόπου Γεωργίας στα θέµατα που συνδέονται µε την πανδηµία (ξεκάρφωµα, κατά το κοινώς λεγόµενον) και από την άλλη δίνει µια ευκαιρία στους εδώ κρατούντες για ψιλοµαγειρέµατα µικροκοµµατικής έµπνευσης. Έτσι για να ξέρουµε τι λέµε!

 

 Ανακαίνιση

Αυτό δεν σηµαίνει ότι η µετά κορωνοϊού εποχή στερείται χρηµατοδοτικών δυνατοτήτων. Το αντίθετο, θα έλεγα. Όποια κι αν είναι η κατάληξη στις συζητήσεις του Συµβουλίου Κορυφής για τα 750 δισ. ευρώ του Ταµείου Ανάκαµψης, το βέβαιο είναι ότι τα χρήµατα που θα εισρεύσουν στη χώρα (αρχικά 32 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια) είναι πολλά και όπως έγινε πριν από 70 χρόνια µε το σχέδιο Μάρσαλ, µπορούν να αλλάξουν µε θεαµατικό τρόπο τη φυσιογνωµία της χώρας.

 

 Βαρύ το πακέτο

Σηµειωτέον ότι από το πακέτο των 32 δισ. ευρώ, περί το 1,4 δισ. ευρώ αφορά τη γεωργία και τον ευρύτερο τοµέα της αγροδιατροφής. Το θέµα είναι και πάλι πώς θα µοιρασθούν αυτά τα χρήµατα. Αν για παράδειγµα πάνε σ’ αυτούς που έχουν και πιθανώς δεν τα χρειάζονται, πολύ φοβάµαι ότι δεν θα πιάσουν τόπο. Αν πάλι οδηγηθούν στους ηµέτερους, είναι σίγουρα χαµένα.

 

 Αναζητείται πλάνο

Το θέµα λοιπόν είναι να περάσουν σε έναν ευρύτερο κύκλο δραστήριων επαγγελµατιών και επιχειρήσεων, µε επιχειρηµατικό όραµα και επεξεργασµένο πλάνο, ενδεχοµένως όχι µε τόσα πολλά λεφτά, που ωστόσο ξέρουν τι θέλουν να κάνουν και είναι σε θέση να στηρίξουν τις επιλογές τους. Τις περισσότερες φορές, το αξιόπιστο business plan και η δυνατότητα να υποστηριχθεί αυτό µε το κατάλληλο management αξίζουν πολύ περισσότερο από την όποια οικονοµική συµµετοχή στο εγχείρηµα. Οι χώρες που προχώρησαν, µετά τον πόλεµο, κάπως έτσι προχώρησαν.

 

 Οut of the box

Μ’ αυτή την έννοια, µάλλον έχει νόηµα η σκέψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βλέπει τη διαµόρφωση θέσης υπουργού για τη διαχείριση των πόρων του Ταµείου Ανασυγκρότησης, υπό τον Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, όπως λένε οι έχοντες γνώστη της κατάστασης, είναι από τους λίγους που βλέπουν τα πράγµατα out of the box.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-07-2020 17:52Αγγελαινας δημητριος

Πολλά τα ευρα παίδες .Ανοιχτές τσέπες να τα βάλετε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία