BACK TO
TOP
Τρίμματα

Βιομηχανία διευθετήσεων

Tο έγραφα πριν από λίγες µέρες και στο editorial του Ελαίας Καρπός, είναι εύκολο να φορτώνεις στους αγρότες όλη την ευθύνη για τις παθογένειες που παρουσιάζει η ελληνική γεωργία.

panagos01

12
0

Είναι αποκοµµένοι από τα κέντρα εξουσίας, δυσκολεύονται να εκφρασθούν µε ενιαίο τρόπο, δεν αφήνουν τη δουλειά τους για να κάνουν lobbying και επικοινωνία. Το δύσκολο είναι οι φέροντες την πολιτική ευθύνη για τα θέµατα του χώρου να επωµισθούν τη δική τους ευθύνη και να ενδιαφερθούν πραγµατικά για την επίλυση των δύσκολων θεµάτων που αντιµετωπίζει ο χώρος.

  Ιπτάµενος Ολλανδός

Στην Ελλάδα, λέει ο νέος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, το 97% των αγροτών δεν έχει λάβει καµία κατάρτιση. Αντίθετα στην Ολλανδία, τονίζει, όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. ∆ηλαδή, είναι η ερώτησή µου, για το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία φταίνε οι αγρότες; Τι έκανε τόσα χρόνια ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα; Να µην πούµε για τις πανεπιστηµιακές σχολές. Κι αν υπήρχε, αυτή η εκπαιδευτική διαδικασία και όλα τ’ άλλα ήταν όπως είναι θα ήµασταν Ολλανδία; Αν τα βοσκοτόπια και το Εθνικό Απόθεµα συνέχιζαν να µοιράζονται µε ευθύνη της πολιτείας και του διάτρητου ΟΣ∆Ε σε συµπέθερους και µπατζανάκια που δεν σχετίζονται µε την αγροτική παραγωγή θα ήταν όλα καλά;    

 

  Οι αστοί και τα µπλόκα

«Οφείλουµε να επανασυστήσουµε την ελληνική γεωργία στις πόλεις και να εξαλείψουµε το κοινωνικό φαινόµενο που υπήρχε παλιά, της σύγκρουσης ανάµεσα στους αστούς και στους αγρότες, που είχε ξεκινήσει µε τα µπλόκα». Αλήθεια, τι θέλει να πει ο ποιητής… Λιβανός; Οι καταναλωτές ξέρουν καλά την αξία που έχουν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα. Αρκεί να βρίσκουν και να ξέρουν ότι είναι ντόπια. Να µη δίνεται συνεπώς η δυνατότητα στον κάθε µεταπράτη να βαφτίζει… το ψάρι κρέας! Κατά τα άλλα, οι άνθρωποι (αστοί και αγρότες) δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Ακόµα και στα µπλόκα, τη διχόνοια την έσπερναν οι πολιτικοί! 

 

  Παιδική κατασκήνωση

Εκτιµητέο το ενδιαφέρον του υπουργού να επιστρέψει στους εργαζόµενους του υπουργείου τις παιδικές κατασκηνώσεις στο Λαύριο. Θα έβρισκα πάντως ακόµα πιο ενδιαφέρον να µεταφέρει το υπουργείο από το θλιβερό και τρισάθλιο κτίριο της πλατείας Βάθη σε µια άλλη περιοχή και σε ένα πιο φιλόξενο οίκηµα. Ο χώρος που στεγάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σηµατοδοτεί µε έναν τρόπο και την εκτίµηση την οποία τρέφει η επίσηµη πολιτεία στους αγρότες.

 

  Με χορηγό το ΟΣ∆Ε

Πριν απ’ αυτό βέβαια, καλό είναι, η δηµόσια αρχή, να αναλάβει την πλήρη ευθύνη του τοµέα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων. Οι επιδοτήσεις είναι για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής και οι διαθέσιµες προς αγροτική αξιοποίηση δηµόσιες εκτάσεις είναι επίσης για τους ασκούντες τεκµηριωµένα αγροτική δραστηριότητα. Μ’ αυτή την έννοια το ΟΣ∆Ε δεν µπορεί να είναι «εργοστάσιο» εκµαυλισµού συνειδήσεων και διαφθοράς, δεν µπορεί να είναι «βιοµηχανία» διευθετήσεων προς ηµετέρους, «χορηγός» σε βουλευτικές καµπάνιες και εκλογικός µηχανισµός.

 

  Αγράµµατοι και µορφωµένοι

Μια παρατήρηση: Είναι δυνατόν, το κράτος να προκηρύσσει έναν διαγωνισµό για κάποιο έργο, ένας εκ των ενδιαφεροµένων για το έργο να αµφισβητεί δικαστικά το διαγωνισµό και την ίδια στιγµή, το ίδιος ο δηµόσιος φορέας που προέβη στη συγκεκριµένη προκήρυξη να αποφασίζει απευθείας ανάθεση του έργου και µάλιστα µε αµοιβή που υπερβαίνει τα όρια της απευθείας ανάθεσης, στον ίδιο τον αµφισβητούντα και προσφεύγοντα; Κι αν ο πρόεδρος του οργανισµού είναι «αγράµµατος», µπορεί να το δέχεται αυτό ο υπουργός που είναι «µορφωµένος»;

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία