BACK TO
TOP
Τρίμματα

Γηραλέοι παντού

Ανάµεσα στις πολλές και µεγάλες αδυναµίες που παρουσιάζει ο αγροτικός τοµέας στην Ελλάδα, είναι και το γεγονός ότι µεγαλώνει συνεχώς η απόσταση ανάµεσα σε «δύο γενιές» µε σηµαντικό ρόλο στα δρώµενα. Σηµειωτέον ότι το θέµα δεν είναι τόσο ηλικιακό, όσο έχει να κάνει µε τον τρόπο που η κάθε πλευρά προσεγγίζει τη συµµετοχή της στο αγροτικό γίγνεσθαι.

panagos01

16
0

 

 Παντού σκουριά

ακοµα χειρότερο είναι ότι η νεότερη γενιά, έχει µείνει κυριολεκτικά έξω από κάθε θεσµική εκπροσώπηση των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Όχι πως υπάρχουν σοβαρά θεσµικά όργανα, αλλά κι αυτά που υπάρχουν κατακλύζονται από γηραλέους που γαλουχήθηκαν µε τις κοινοτικές επιδοτήσεις και την κρατική στήριξη και δυσκολεύονται να δουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αγορές.

 

 Τότε στα Τέµπη

Άλλωστε η αριθµητική και µόνο, λέει πολλά. Αυτοί που ήταν 20άρηδες και φερέλπιδες το 1980, σήµερα κινούνται γύρω από τα 60. Θα µπορούσα να πω εδώ ότι η πρώτη µεγάλη ευκαιρία της µετάβασης σε µια πιο σύγχρονη αντίληψη, χάθηκε µε τους «νεολαίους» (έτσι τους λέγαµε εδώ στην Agrenda) του κινήµατος του 2008. Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη αγροτική ιστορία που πήγαινε κάτι να γίνει για την αλλαγή σκυτάλης.

 

 Εξωθεσµικοί

Λάθη, παραλείψεις αλλά και συστηµατική υπονόµευση από τους τότε κρατούντες πολιτικά και συνδικαλιστικά, έβγαλε και µάλιστα κάπως νωρίς από το παιχνίδι τους πραγµατικούς πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης. Μια «ουρά» από εκείνο το κίνηµα πέρασε αργότερα στα χέρια του λεγόµενου «πανελλαδικού», για να εξελιχθεί µε τον καιρό στη χειρότερη µορφή «συναλλαγής» κάποιων λίγων «διεφθαρµένων» µε την κάθε είδους εξουσία. Ώσπου σιγά - σιγά έσβησε τελείως!

 

 Εναποµείναντες

ολο αυτο έδωσε τη δυνατότητα στους λίγους εναποµείναντες της προηγούµενης γενιάς, δηλαδή παλιό ΠΑΣΟΚ και σκουριασµένη Ν∆, να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης στα άκρως αποδυναµωµένα θεσµικά όργανα των αγροτών. Παράλληλα και µε ορµητήριο τον θεσσαλικό κάµπο, οι δυνάµεις του δογµατικού ΚΚΕ που «εξουσίασαν» το κίνηµα των µπλόκων, επιδόθηκαν στη γνωστή «δολιοφθορά» η οποία είχε στο επίκεντρό της τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 Έτσι καµπούριασε

Μεσα σ’ αυτο το περιβάλλον, βρήκε χώρο να κάνει το δικό της παιχνίδι η «συντεχνία του ΟΣ∆Ε». Είδε το θεσµικό έλλειµµα που υπήρχε, κατάλαβε τις αδυναµίες των «κόκκινων µπλοκατζήδων» διευκόλυνε την υπονόµευση των «νεολαίων του 2008», τράβηξε και το χαλί της κουρασµένης διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και κατέστη κυρίαρχη στα αγροτικά για περισσότερο από µια δεκαετία.

 

 Παπατρέχας

Εκει βρισκόµαστε σήµερα, αυτή την κατάσταση έχει µπροστά του ο Σπήλιος Λιβανός, αυτή τη διαπλοκή καλείται να «σπάσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η «συντεχνία» µοιράζει και µοιράζεται βοσκοτόπια και ιστορικά δικαιώµατα, αυτή την κατάσταση εξυπηρετεί ο «πυτιάς».  

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία