BACK TO
TOP
Τρίμματα

Ο τορβάς του βλάχου χτυπάει δυνατά

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η αγορά έχει για όλα τις λύσεις, ωστόσο, χωρίς την επιβολή κάποιων κανόνων στους όρους του παιχνιδιού η κατάσταση είναι εύκολο να εκτραπεί, επιφέροντας βαριά πλήγματα στους συντελεστές της.

panagos01_4_2

46
0

Τι μας διδάσκει το παράδειγμα της φέτας; Μια άβουλη διοίκηση και μια αδιάφορη πολιτική ηγεσία άφησαν τα πράγματα στην τύχη τους. Με τον καιρό, οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι της αγοράς, άρχισαν… να βγάζουν τα μάτια μεταξύ τους. Σήμερα το πολλαπλώς εκτεθειμένο κράτος, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στο μεταξύ ο κίνδυνος για το ΠΟΠ της Φέτας όλο και μεγαλώνει.

Τώρα μάλιστα που η κατάσταση πάει να εκτραπεί, οι ίδιοι επιχειρηματίες που αλληλοκαταγγέλονταν άρχισαν πάλι να αλληλοϋποστηρίζονται. Το είδαμε στην τελευταία συνέλευση της διεπαγγελματικής για τη Φέτα, όπου έγινε προσπάθεια οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε νοθείες να αποκατασταθούν με θέσεις ευθύνης στη νεοσύστατη οργάνωση. Φαίνεται καθαρά, πως… κάτι έχει ο βλάχος στον τορβά και χτυπάει δυνατά!

Από την άλλη πλευρά, στις τάξεις των κτηνοτρόφων συνεννόηση μηδέν. Ούτε για τα στοιχειώδη. Άλλοι είναι αυτοί που παράγουν και παραδίνουν αιγοπρόβειο γάλα άλλοι έχουν καπαρώσει τα πρώτα στασίδια στη διεπαγγελματική της Φέτας. Η καημενούλα η Παπά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περιμένει ακόμα τα στοιχεία από τα ισοζύγια γάλακτος για να ορίσει την εκπροσώπηση. Τα συμφέροντα, οικονομικά και μικροπολιτικά την έφαγαν στη στροφή.  

Κατανοητό, με το πρόβειο γάλα στο 1,20 το κιλό, ποιος θα ήθελε και τους αιγοπροβατοτρόφους οργανωμένους; Ο Λιβανός από την άλλη πλευρά, σφυρίζει αδιάφορα. Λες και μπήκε στο παιχνίδι (ως διαιτητής) για να το πάει στην παράταση. Όπως κάνει τόσο καιρό και με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ). Αν δεν βρει ο Γιαννακάκης τρόπο, να φτιάξει έτσι τους συσχετισμούς, ώστε να εκλεγεί πρόεδρος Νεοδημοκράτης (ενδεχομένως και ο ίδιος, καθώς είναι τόσο βολικός), εκλογές στην -βάσει νόμου- αντικαταστάτρια της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν πρόκειται να γίνουν.

Θα μου πείτε τώρα, τι τους νοιάζει τους αγρότες πότε θα τεθεί σε λειτουργία και ποιος θα είναι πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ. Είναι αλήθεια ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα συλλογικά σχήματα και ειδικά στους συνεταιρισμούς είναι τέτοια που κανένας δεν πρόκειται… να βάλει τη γάτα του να κλάψει. Το βλέπω κάθε φορά και από τις θεάσεις που γράφει η αντίστοιχη θεματολογία στο Agronews. Είκοσι και τριάντα  χιλιάδες σε ένα θέμα για τις κορονοενισχύσεις, 200 - 300 κλικς… ο Γιαννακάκης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κάποιοι θα πουν… και πολύ τους ήταν των αγροτών, η μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%. Ήθελε και το έδωσε ο Μητσοτάκης, με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Ποιο είναι το αγροτικό lobby που θα μπορούσε να του ασκήσει σήμερα πίεση και τι έχει να φοβηθεί με τέτοια διάλυση που υπάρχει στον αγροτικό χώρο; Κρατάω πάντως μια επισήμανση αναγνώστη στο Agronews, κάτω από το θέμα για το ΦΠΑ των ζωοτροφών που έλεγε… 6% στις εκλογές!  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία