BACK TO
TOP
Τρίμματα

Τέχνη του εφικτού

Η κυβέρνηση εξαντλεί σε λίγο καιρό τα της θητείας της και δεν είναι υπερβολή αν έλεγα ότι το αγροτικό, ως φλέγον και µείζον ζήτηµα που αναµφισβήτητα είναι, ουδείς θέλησε να το αγγίξει.

panagos_7_2__1__2__1_

154
0

Μιλάµε για την ουσία του ζητήµατος και όχι για τα τρέχοντα, τα οποία επίσης καρκινοβατούν. Με εξαίρεση µια προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στο αιγοπρόβειο γάλα που έφερε κάποιο αποτέλεσµα προς όφελος των παραγωγών (πιθανόν και της «έννοµης» βιοµηχανίας), όπως και την ψήφιση του νόµου για τους συνεταιρισµούς, ο οποίος βέβαια, ουδέποτε λειτούργησε, όλα τ’ άλλα υπολείπονται των περιστάσεων.

Πρωτάκι το τριτάκι

Τα λέω όλα αυτά γιατί έχουµε έναν νέο υπουργό, τον τρίτο κατά σειρά στην παρούσα κυβέρνηση - ο χρόνος παραµονής των δύο προηγούµενων στην υπουργική καρέκλα ακολουθεί πιστά τη διαχρονική εικόνα του µέσου όρου- ο οποίος, παρ’ ότι δεν έχει τον ίδιο ορίζοντα µπροστά του, καλό είναι, να µην κάνει τα ίδια λάθη που έκαναν οι προκάτοχοί του. Τουτέστιν, να µην αφεθεί… στη ροή του ποταµού. Άλλωστε, εκτός από «τέχνη του εφικτού», η πολιτική είναι σύµφυτη του επαναπροσδιορισµού.  

Εκµοντερνισµός

Η ελληνική γεωργία έχει όσο ποτέ ανάγκη από επαναχάραξη της πορείας της. Με βάση αυτά που διαθέτει ως όπλα της (εύφορη γη, ποικιλοµορφία, εύκρατο κλίµα, υποδοµές - εξοπλισµός, τεχνογνωσία συντελεστών, κοινοτικοί πόροι κλπ) και µε γνώµονα αυτά που υπαγορεύουν σήµερα οι διεθνείς καταναλωτικές τάσεις. Αν π.χ. η στροφή της κοινωνίας στην υγιεινή διατροφή είναι δεδοµένη, που είναι, αν η λιγότερη χρήση χηµικών είναι επιβεβληµένη, αν το χαµηλότερο αποτύπωµα του άνθρακα είναι προαπαιτούµενο, τότε, η αργοπορηµένη σε πολλά θέµατα ελληνική γεωργία έχει λαµπρό µέλλον. Αρκεί να προσδιορισθεί εγκαίρως αυτό το µέλλον και να υποστηριχθεί κατάλληλα.

Εφήµερες αγάπες

Έγραφα πριν από λίγες µέρες ότι τα µπλόκα αγαπούν την κυβέρνηση (την κάθε κυβέρνηση) και η κυβέρνηση αγαπάει τα µπλόκα. Προφανώς γιατί µιλάνε την ίδια γλώσσα. Τη γλώσσα του χθες ή στην καλύτερη περίπτωση τη γλώσσα του σήµερα. «∆ώσε µας αυτό που χάσαµε», λένε τα µπλόκα, «αυτό µπορώ να σας δώσω», λέει η κυβέρνηση. Κανείς δεν κοιτάζει αύριο. Ίσως γιατί και οι δύο αισθάνονται… εφήµεροι! Αυτό όµως είναι χαρακτηριστικό των υπανάπτυκτων κοινωνιών. Για να θυµηθούµε άλλη µια φορά τον Μάλκοµ Χ, το µέλλον ανήκει σ’ αυτούς που το προετοιµάζουν.

Στρατάκο σώσε µας

Μ’ αυτή την έννοια, πολύ λίγη σηµασία έχει αν ο υπουργός συναντήθηκε µε τα µπλόκα και ποια µπλόκα εκπροσωπήθηκαν, όπως έχει ακόµα λιγότερη σηµασία αν τελικά θα αποµακρυνθεί από τη θέση του γενικού γραµµατέα ο Παπαγιαννίδης για να έρθει ξανά, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, ο Στρατάκος. Όπως η πρώτη, η δεύτερη φορά του Παπαγιαννίδη στο υπουργείο δείχνει να εξελίσσεται χειρότερα από την πρώτη, έτσι και µια δεύτερη θητεία Στρατάκου θα επιβεβαιώσει την ένδεια προσωπικού για την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας. Να µην σας πω για την παραµονή ή µη στη θέση αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ της συµπαθούς κατά τα λοιπά κυρίας Γεωργίας Μπόκα. Ανέλαβε αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ επειδή κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία και θα φύγει, αν τελικά φύγει, πάλι επειδή ήταν από την Αιτωλοακαρνανία.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία