BACK TO
TOP
Τρίμματα

Καλά κρατούν οι «απαλλοτριώσεις»

Την ώρα που η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ) γιορτάζει τα τρία χρόνια από την υπογραφή του καταστατικού για την ίδρυσή της, συνεχίζονται χωρίς κανέναν περιορισµό οι «απαλλοτριώσεις» της συνεταιριστικής περιουσίας, µε ό,τι µπορεί να σηµαίνει αυτό για το µέλλον των συνεταιρισµών στη χώρα µας.

Πanagos_trimmata_3_2_2_3_2_2_18

Γιάννης Πανάγος

140
0
  • Πάρτε κόσµε

Τελευταίο επεισόδιο στις «αιφνίδιες µεταβιβάσεις» αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, αποτελεί το συσκευαστήριο του ΑΣΕ Σκάλας Λακωνίας, µια µονάδα που δηµιουργήθηκε πριν από 2 δεκαετίες περίπου για να εξυπηρετήσει περί τους 1.500 παραγωγούς εσπεριδοειδών της περιοχής (µέλη του συνεταιρισµού), χωρίς ωστόσο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, καθώς, µε 70 εργαζόµενους, η λειτουργία του συσκευαστηρίου και κατ’ επέκταση της ΑΣΕ, στις περισσότερες χρήσεις ήταν ζηµιογόνα.

  • Πρώτα τα νωπά

Προφανώς για όλο αυτό υπάρχουν ευθύνες, αναµφίβολα οι προσωπικές στρατηγικές και οι εγωισµοί των κατά καιρούς καθοδηγητών αυτής της προσπάθειας, έπαιξαν το ρόλο τους, ωστόσο αυτό που σε τελική ανάλυση προκύπτει είναι ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί συνολικά, η διοικητική δοµή, η εµβέλεια και ο τρόπος λειτουργίας, όπως και ο εν γένει ρόλος οργανώσεων αυτής της µορφής. Ειδικά στα νωπά οπωροκηπευτικά. Όπου οι όγκοι αποτελούν ζητούµενο, η οµογενοποίηση και η ταυτότητα των προϊόντων κρίνονται απαραίτητα και φυσικά η άσκηση διοίκησης σε τέτοιου είδους σχήµατα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

  • Βλέπε διεθνώς

Η εµπειρία δείχνει ξεκάθαρα ότι οι τοπικοί συνεταιρισµοί θα πρέπει να περιορίζονται αποκλειστικά στην παραλαβή και παράδοση της παραγωγής και η διαχείριση των προϊόντων, δηλαδή, συσκευασία, εµπορία, εξαγωγή, να περνάει σε µεγαλύτερα σχήµατα, ενδεχοµένως και µεικτά, δηλαδή µε µετόχους ιδιώτες και οργανώσεις (πρωτοβάθµιοι συνεταιρισµοί, οµάδες παραγωγών κ.α.), το εκτόπισµα των οποίων θα µπορεί να ανταπεξέλθει, µε ανάλογη φυσικά συγκρότηση και δικτύωση ακόµα και σε διεθνές επίπεδο.

  • Μαναντζαραίοι

Σε οργανωσεις αυτής της µορφής, το management των αντίστοιχων σχηµάτων, για να είναι αποτελεσµατικό και να αποτρέπει λάθη, υπάρχει και η λύση των εξειδικευµένων εταιρειών παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών (όχι απλά συµβουλευτικές), µε το ανάλογο βέβαια τίµηµα. Προέχει βέβαια, ένας ευρύτερος σχεδιασµός, µε ευθύνη των ίδιων των αγροτών και ενδεχοµένως µε οργανωτική βοήθεια ή και «διαιτησία» των αρµόδιων αρχών (υπουργείο κ.α.). Σε έναν τέτοιο ευρύ διάλογο θα µπορούσαν να τεθούν οι βάσεις. Να συµφωνηθεί δηλαδή σε ποιες περιοχές, µε ποια δικτύωση (οργανώσεις παραλήπτες) και µε ποια µεγάλα σχήµατα (µεταποιητικές - εξαγωγικές εταιρείες) µπορεί να γίνει δουλειά. 

  • Όλα µε τη σειρά

Στην προοπτική ενός τέτοιου σχεδιασµού, που θα περιλαµβάνει όλη τη χώρα και θα εστιάζει ανάλογα µε τα προϊόντα σε αντίστοιχες περιοχές, ίσως είναι καλό να επανεξετασθούν και µέχρι σήµερα πρωτοβουλίες της ΕΘΕΑΣ για τη δηµιουργία Εξαγωγικής Εταιρείας, η οποία θα κινείται σε όλο τα φάσµα της αγροτικής παραγωγής και θα ασχολείται µε όλα τα προϊόντα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία