BACK TO
TOP
Τρίμματα

Aκούγονται πολλά για τη μετάβαση

Ανάµεσα στα πολλά που ακούγονται στο πλαίσιο της οργανωτικής αναπροσαρµογής που συντελείται µετά την απόφαση µετάβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑ∆Ε, είναι και το ενδεχόµενο να αλλάξουν οι τραπεζικοί λογαριασµοί στους οποίους πιστώνονται τα χρήµατα των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων αγροτών.

panagos_thinking_20

Γιάννης Πανάγος

63
0

Εικάζεται ότι η ΑΑ∆Ε θα ήθελε στο εξής, τα χρήµατα, να µην πιστώνονται στους λογαριασµούς που έχουν δηλωθεί τα τελευταία χρόνια από τους ίδιους τους αγρότες για τις συναλλαγές τους µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά στους λογαριασµούς που οι ίδιοι αγρότες έχουν δηλώσει για τις συναλλαγές τους µε την εφορία, δηλαδή µε την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων.    

  Εκ Βρυξελλών

Αντιλαµβάνοµαι τους λόγους για τους οποίους οι ιθύνοντες της ΑΑ∆Ε επιµένουν σ’ αυτή την επιλογή, έχω όµως την εντύπωση ότι τα θέµατα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών οι κανόνες εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Με βάση αυτό το θεσµικό πλαίσιο, οι ενισχύσεις της ΚΑΠ είναι ακατάσχετες, δεν συµψηφίζονται µε πιθανές άλλες υποχρεώσεις των αγροτών και ο λογαριασµός στον οποίο πιστώνονται είναι επιλογή του ίδιου του δικαιούχου – αγρότη και όχι του φορέα που αναλαµβάνει να κάνει την πληρωµή.  

  Γιάπηδες

Γενικότερα πάντως, αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι, τα «γιαπόπουλα» της ΑΑ∆Ε µπορεί να ξέρουν πολλά από οικονοµικά και φορολογικά και ενδεχοµένως να είναι άπαιχτοι στα ζητήµατα της πληροφορικής, όµως στα αγροτικά χρειάζονται πολύ φροντιστήριο. ∆υσκολεύονται να αντιληφθούν τη λειτουργία της αγροτικής οικονοµίας, έχουν µεγάλη καχυποψία µε τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, βλέπουν παντού απατεώνες και αδυνατούν να καταλάβουν ότι, κλείνοντας αιφνιδιαστικά τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τους αγρότες θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το αγροδιατροφικό σύστηµα και την εν γένει οικονοµική λειτουργία σε ένα ευρύ φάσµα συντελεστών, µεταξύ των οποίων και οι τράπεζες.

  ∆εν πείθουν

Από την άλλη πλευρά, κάποιες από τις «διευθετήσεις» που επιχειρούνται σε κρίσιµα ζητήµατα, όπως π.χ. το θέµα των βοσκοτοπικών εκτάσεων που ενεργοποιούν δικαιώµατα, δεν πείθουν για την «ακεραιότητα» στον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων. Τα λένε και τα ξαναλένε, οι γεωτεχνικοί του ∆ηµοσίου, θέτοντας διαρκώς ερωτήµατα προς τις αρµόδιες αρχές.

  Λακούβες

Συνεπώς, η πραγµατική επίδραση στην αγροτική οικονοµία εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση της µεταβατικής αστάθειας. Αν οι καθυστερήσεις περιοριστούν στους πρώτους κύκλους εφαρµογής, το σύστηµα µπορεί και να σταθεροποιηθεί. Αν όµως παραταθούν, τότε η επίπτωση στη ρευστότητα της υπαίθρου µπορεί να είναι ουσιαστική και να µεταφερθεί σε όλο το αγροδιατροφικό οικοσύστηµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία