BACK TO
TOP
Τρύπια Βάρκα

Διεπαγγελματικές άνευ επαγγελματιών

Το αν είναι ηλεκτρική η καρέκλα του δεν ανησυχεί τον υπουργό της πλατείας, που σε πρόσφατη συνέντευξή του εµφανίστηκε πολύ κουλ στην προοπτική αγροτικών κινητοποιήσεων. ∆ουλειά του είπε, «η υπεράσπιση του δηµόσιου συµφέροντος κι όχι επιµέρους κλαδικά ή ταξικά συµφέροντα». Ο αγροτικός κλάδος άραγε σε ποια κατηγορία εµπίπτει;

trupia_barka1

10
0

∆ραστικές λύσεις για την αποσυµφόρηση του κύκλου παραγωγής και εµπορίας του ροδάκινου και του νεκταρινιού, τόσο του επιτραπέζιου, όσο και του συµπύρηνου, ώστε το προϊόν να πιάσει αξία και όλοι όσοι ασχολούνται µε την καλλιέργεια να µπορούν να επιβιώσουν, ζητούν οι παραγωγοί στον κάµπο της Ηµαθίας και της Πέλλας.                               

Η κατάσταση και φέτος είναι τραγική για το προϊόν, σε σηµείο ώστε η απογοήτευση και η αγωνία των παραγωγών να χτυπούν κόκκινο. «Το ροδάκινο µας έκανε νοικοκυραίους και τώρα θα µας καταστρέψει», τόνιζε στην Agrenda µε πικρία ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας Τάσος Χαλκίδης, απηχώντας, όπως µας είπε, τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών.                                 

Η οργάνωσή του, µάλιστα, πρωτοστατεί στην προώθηση µιας τέτοιας λύσης, προκειµένου, όπως ανέφερε, να ανασάνουν οι αγρότες. Η ιδέα είναι να υιοθετηθεί και από τη χώρα µας αυτό που κάνουν οι Ισπανοί, πριµοδοτώντας τους παραγωγούς τους να βάζουν κάποιες φυτείες τους σε κατάσταση αγρανάπαυσης για κάποια χρόνια, έναντι αποζηµίωσης. «Εγώ καλλιεργώ σήµερα 150 στρέµµατα µε ροδάκινα. Αν µου πουν ότι υπάρχει ένα τέτοιο πρόγραµµα, τα 70 στρέµµατα θα τα ξεπατώσω και θα αφήσω το κτήµα σε αγρανάπαυση», ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, σηµειώνοντας πως η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε και στον υφυπουργό Σκρέκα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως του άρεσε.                           

Οι ροδακινοπαραγωγοί διεκδικού να τους δοθεί και κάποια στρεµµατική αποζηµίωση για τη µη απορρόφηση της παραγωγής, γιατί µε τις συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί µπαίνουν µε το κεφάλι µέσα. ∆ιότι, συν τοις άλλοις, δεν είναι µόνο ότι τα 26 λεπτά που είχαν ανακοινώσει οι κονσερβάδες είναι έτη φωτός χαµηλότερα από τις προσδοκίες που δηµιουργήθηκαν στους παραγωγούς µετά και τις καταστροφές στην παραγωγή. Με τα γνωστά τερτίπια τους τα εργοστάσια, σύµφωνα µε όσα µας κατήγγειλαν παραγωγοί, βγάζουν φύρα το 20% - 25% των ροδάκινων, µε αποτέλεσµα τιµή πιο κάτω και από τα χαµηλά 26 λεπτά.

Ο
Γύλος

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία