BACK TO
TOP
Τεχνολογία

To πρώτο αυτόνομο ρομπότ της DOT αποκτούν οι αγρότες στον Καναδά

Στα χωράφια του ανατολικού Καναδά η Haggerty Creek Ltd έχει ήδη στην κατοχή της την αυτόνομη ρομποτική πλατφόρμα DOT, επάνω στην οποία προσάρμοσε αρχικά έναν λιπασματοδιανομέα.

002_201_IMG_KopievanDOTatHaggertyCreek_physicalsafetysystemvisible

Βασίλης Σοφός

14
0

Η Haggerty Creek Ltd., εταιρεία παροχής αγροτικών υπηρεσιών στο Οντάριο, έχει από τον Μάιο στην κατοχή της το DOT Power Platform, το αυτόνομο ρομπότ-φορέα παρελκομένων που μπορεί να φιλοξενήσει στο σασί του διάφορα εργαλεία για κάθε εργασία. Με σχέδια για χρήση του DOT τόσο για την εφαρμογή λιπασμάτων, όσο και για τη φύτευση καλαμποκιού, ο διευθυντής επιχείρησης, Chuck Baresich, λέει ότι ο τελικός στόχος είναι να παραχωρήσουν το αυτόνομο όχημα στους αγρότες του Οντάριο.

Το DOT συναρμολογήθηκε στις 12 Μαΐου και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για την εφαρμογή λιπάσματος σε 150 στρέμματα την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τους χειριστές, ίσως χρειαστεί να γίνουν κάμιες μικροαλλαγές αλλά αρχικά λένε ότι είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την απόδοσή του μέχρι στιγμής.

Η αρχική πρόθεση είναι να χρησιμοποιήθεί το DOT για δικές τους εργασίες, λέει ο Baresich, και για αυτό το μηχάνημα χρησιμοποιείται για εφαρμογή λιπάσματος στη δική τους γη, αφού πρέπει αρχικά να γίνουν οι καταλληλες ρυθμίσεις ώστε το μηχάνημα να μπορεί εργαστεί με άνεση στις συνθήκες του Οντάριο. Συνεχής είναι και η υποστήριξη της κατασκευάστριας επάνω στο ρομπότ, όταν αυτό, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει πρόβλημα στην στροφή στο κεφαλάρι ή σε στενά σημεία. Κάθε πεδίο στο οποίο λειτουργεί το DOT χαρτογραφείται εκ των προτέρων μέσω ενός μικρού οχήματος παντός εδάφους.

Οι ζώνες αποκλεισμού όπως οι υγρές ή βαλτώδεις περιοχές εντός της περιμέτρου προσδιορίζονται και ενσωματώνονται στο σχέδιο κάλυψης. Αυτό καθορίζει τις παραμέτρους στις οποίες η πλατφόρμα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες που διαθέτει.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας παρατήρησε ότι το σύστημα «αντιληπτικότητας» που διαθέτει το μηχάνημα λειτουργούσε αρκετά καλά, σε σημείο που πήγαινε μόνο στον χώρο εργασίας και ξεκινούσε τη δουλειά χωρίς πρόβλημα. Ωστόσο αυτός και οι συνάδελφοί του δεν το αφήνουν τελείως μόνο του, χωρίς επίβλεψη, ενώ συνεχίζουν να κάνουν συνεχώς τροποποιήσεις στο προγραμματισμό του.

Ένα σύστημα απενεργοποίησης χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας. Αυτό αποτελείται από καλώδια συνδεδεμένα με ζεύγη αρθρωτών βραχιόνων που εκτείνονται προς τα έξω από τις τέσσερις γωνίες του μηχανήματος, με την ιδέα ότι οποιοδήποτε εμπόδιο θα χτυπήσει το καλώδιο, θα ανοίξει τους βραχίονες και θα προκαλέσει τον τερματισμό λειτουργίας.

Συνολικά, η εργασία που πραγματοποιείται στο Haggerty Creek γίνεται τόσο από πραγματικό ενδιαφέρον για την αυτονομία στο πεδίο όσο και από την αναγνώριση ότι τα ζητήματα με το DOT πρέπει να επιλυθούν προτού η πλατφόρμα μπορεί να διατεθεί με ασφάλεια στους αγρότες του Οντάριο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία