Στιβαρή κατασκευή υψηλής ευρωπαϊκής ποιότητας η οποία ενισχύεται από τα 50 χρόνια εμπειρίας στη σπορά διαθέτει η νέα αποδοτική και εργονομική σπαρτική μηχανή για δημητριακά που λανσάρει η Gaspardo. Σύμφωνα με την εταιρεία, S.C. Maria έχει μια εξαιρετική κατασκευή με υλικά ευρωπαϊκής προέλευσης που ανεβάζουν το επίπεδο σε ό,τι αφορά την αντοχή και την απρόσκοπτη λειτουργία της μηχανής σε βάθος χρόνου.

Με την πρώτη ματιά, διακρίνει κανείς έντονα την επιρροή της ιταλικής φινέτσας με το ενισχυμένο σασί και τις πολύ διακριτικές κολλήσεις μετάλλων (όλες εκτελεσμένες από υψηλής απόδοσης ρομπότ), λέει η εταιρεία. Η μηχανή διατίθεται σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα, πρώτον, με το πλάτος εργασίας, το οποίο μπορεί να έιναι 3, 3,5 και 4 μέτρα αντίστοιχα, αλλά και, δεύτερον, με τον τύπο των σπαρτικών στοιχείων που μπορεί να είναι με καρίνα ή δίσκο.

Για την ελληνική αγορά, η Gaspardo συστήνει το μοντέλο SC 300 με 22 σπαρτικά στοιχεία με δίσκο, τοποθετημένα σε 3 σειρές και συνολικό πλάτος εργασίας 3 μέτρα. Έτσι, επιτυγχάνεται αδιάλειπτη σπορά χωρίς μπουκώματα και ταυτόχρονα μεγάλη ευελιξία στον χειριστή.
Η κατασκευάστρια κάνει λόγο για ένα επιπλέον επαναστατικό χαρακτηριστικό που συναντάται μόνο στην SC. Maria. Ο ρυθμιστής βάθους (παπουτσάκι) που διαθέτει κάθε σπαρτικό στοιχείο -κόκκινος ρυθμιστής- ανάλογα με το είδος του σπόρου επιτρέπει ομοιόμορφη σπορά και σταθερό βάθος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Έτσι, σπόροι όπως η ελαιοκράμβη, το τριφύλλι, ο βίκος κ.α. σπέρνονται με τεράστια ακρίβεια και ομοιογένεια φυτρώματος.
Η Gaspardo επέλεξε το συγκεκριμένο σύστημα ρύθμισης βάθους γιατί προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του τροχού πίεσης καθώς σε υγρό έδαφος κρατάει σταθερό το βάθος χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να πιεστεί ο σπόρος και να βγει εκτός σποροκλίνης.
Διπλό όφελος με ταυτόχρονη λίπανση
Βασικό χαρακτηριστικό της Gaspardo S.C. Maria είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης λίπανσης κατά την διάρκεια της σποράς με ένα πέρασμα. Η μηχανή διαθέτει ένα μεγάλο αμπάρι με δύο ξεχωριστούς χώρους χωρητικότητας 485 λίτρων για σπόρο και 270 λίτρων για λίπασμα. Ο σπόρος και το λίπασμα περνούν από το ίδιο σύστημα γραναζιών και καταλήγουν μέσω σπιράλ στο έδαφος.

Με τη νέα σειρά η ρύθμιση της δοσολογίας είναι ευκολότερη από ποτέ, σημειώνει η ιταλική φίρμα. Χάρη στο ειδικά κατασκευασμένο ογκομετρικό σύστημα, ο χειριστής μπορεί να ρυθμίσει με ακρίβεια τα κιλά του σπόρου ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια. Παράλληλα, το ειδικό γρανάζι 2 θέσεων επιτρέπει την επιλογή μικρών ή μεγάλων σπόρων ενώ με την χρήση του ειδικού πίνακα δοσολογίας ο χειριστής επιλέγει ταχύτατα την ποσότητα που θέλει να ρίξει ανά στρέμμα. Συνολικά, η εταιρεία προσφέρει στον επαγγελματία αγρότη μια σιτοσπαρτική υψηλής ποιότητας και απόδοσης, ικανή να αποφέρει ακρίβεια στη σπορά και να μειώσει τα περιττά έξοδα με τη ταυτόχρονη λίπανση και σπορά στο χωράφι.
Οι εναλλακτικές Nina και Pinta
Για όσους δεν επιθυμούν λίπανση η GASPARDO προσφέρει το μοντέλο Nina με ίδιες ακριβώς προδιαγραφές αλλά με ενιαίο αμπάρι μόνο για σπόρο. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την πνευματική σιτοσπαρτική Pinta με σημαντικά μεγαλύτερα πλάτη εργασίας (4, 5 ή 6 μέτρα).

Η συγκεκριμένη μηχανή διαθέτει πατενταρισμένο σύστημα ογκομετρικής διανομής με αέρα με επιλογή μηχανικού ή ηλεκτρονικού δοσομετρητή. Η νέα Pinta Isotronic διαθέτει ηλεκτρονική ρύθμιση της δοσολογίας από τη καμπίνα του τρακτέρ ανάλογα με τις ανάγκες του χειριστή. Η νέα αυτή τεχνολογία συναντάται πλέον σε πολλές μηχανές της Gaspardo, οι οποίες προσφέρουν υψηλά επίπεδα ακρίβειας με ταυτόχρονη υψηλή ταχύτητα σποράς στο χωράφι.
Τα μηχανήματα της Gaspardo διαθέτει στην ελληνική αφορά η εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΕΒΕ