BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Η Yanmar αποκαλύπτει το ρομπότ ψεκασμού YV01 ειδικά για αμπελώνες

Στο Viteff, οι καινοτομίες στη ρομποτική και την ενδυνάμωση κερδίζουν έδαφος. Ο Yanmar, ένας Ιάπωνας κατασκευαστής, παρουσίασε χθες στα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης Champagne αφιερωμένη στους αφρώδεις οίνους μια νέα ρομποτική λύση, την Yanmar YV01.

fiveczrkpielyydyfxyu

Βασίλης Σοφός

76
0

Σε μία από τις εκθέσεις καινοτομίας για τον αφρώδη οίνο, η Yanmar παρουσίασε τη ρομποτική της λύση στον ψεκασμό του αμπελώνα. Το μηχάνημα ονομάζεται YV01, διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης της Honda και ερπύστριες για τα στενά περάσματα εντός πεδίου. Το YV01 είναι το πρώτο πλήρως ανεπτυγμένο ρομπότ για τον ψεκασμό στον αμπελώνα από την Yanmar, το οποίο κινείται από έναν δικύλινδρο βενζινοκινητήρα Honda, αερόψυκτο, 800 κυβικών και 27 ίππων.



Σύμφωνα με την εταιρεία, το μηχάνημα είναι πολύ ευέλικτο, ενώ η μετάδοσή του, που σχεδιάστηκε από την Poclain Hydraulics, ελέγχει δύο ερπύστριες για να στρίβει γρήγορα στο τέλος του αμπελώνα. Το κέντρο βάρους είναι χαμηλό, επιτρέποντας στο μηχάνημα του ενός τόνου να ανεβαίνει σε πλαγιές με κλίσει έως και 45% ενώ μπορεί να εργάζεται σε πλαγιές με κλίση έως και 19%. Όπως αναφέρει η εταιρεία, το μηχάνημα σχεδιάστηκε αρχικά για να λειτουργεί στους στενούς αμπελώνες και διαθέτει απόσταση από το έδαφος 1,4 μέτρα. Μπορεί να λειτουργήσει με μέγιστη ταχύτητα 4 χλμ./ώρα.

Επί το έργον, ο κάδος των 200 λίτρων βρίσκεται σε κάθετη θέση στη δεξιά πλευρά του YV01 και παρέχει δύο εκροές ακροφυσίων, για τη θεραπεία μιας σειράς κάθε φορά και δύο μισών σειρών, με αυτονομία που θα καλύπτει περίπου 10 στρέμματα. Με 19 λίτρα καυσίμου, το μηχάνημα θα μπορεί να λειτουργεί έως και 4 ώρες πριν από τον ανεφοδιασμό του, λέει η εταιρεία.

Να πούμε επίσης ότι η Yanmar βασίζεται στον ηλεκτροστατικό ψεκασμό για να βελτιώσει την απόδοση ψεκασμού και να μειώσει την ποσότητα του προϊόντος καλύπτοντας το 100% της μπροστινής και της πίσω επιφάνειας των φύλλων.



Μολονότι το μηχάνημα μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, οι κανονισμοί απαιτούν από τον χειριστή να βρίσκεται κοντά για να το παρακολουθεί και να μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία του μέσω τηλεχειριστηρίου. Το YV01 προγραμματίζεται μέσω smartphone ή tablet και ειδικής εφαρμογής. Όσο για την μετακίνησή του, χρειάζεται ένα τρέιλερ ή ένα όχημα 3,5 τόνων. Το Yanmar YV01 είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, ωστόσο σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά, με στόχο το εμπορικό του λανσάρισμα το 2023.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία